nyári tábor

2021.06.16. 09:00

Segíthetnek az iskolai táborok, ha már elfogyott a szülők szabadsága

Sok szülőnek fogyott el az éves szabadsága a digitális oktatás alatt. Segíthetnek az ingyenes táborok.

Hegyi Erika

20190731 Zánka Zánkai Erzsébet-tábor: Hétköznapi hősökkel találkoztak a gyerekek fotó: Pesthy Márton Veszprém Megyei Napló

Forrás: MW

Fotó: Pesthy Márton

Vége a tanévnek, kitört a vakáció. A nem mindennapi tanév után azonban rendhagyónak ígérkezik a hosszú tanítási szünet is. A járvány miatt ugyanis idén tavasszal szintén több hétre digitális oktatásra álltak át az oktatási intézmények. Mivel az alsósok nem maradhattak felügyelet nélkül, a szülők kénytelenek voltak kivenni a szabadságukat.

Ezernyi élmény

Ezért is született meg az a rendelet, hogy az általános iskolák kötelesek június 29-éig felügyeletet biztosítani. Segít ez is, de segítenek az ingyenes iskolai táborok, melyekre az intézmények pályázhattak. Az Erzsébet-táborok mellett három éve Csodaszarvas táborokba is jelentkezhetnek a nebulók. De ez még nem minden. Az oktatási intézmények egyéb kedvezményes táborokkal is várják a diákokat.

Az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közül több mint 200-an vehetnek részt valamelyik ingyenes táborban, tudtuk meg Gyuricza Ivett-től, az intézmény vezetőjétől. 160 gyerek napközis és bentlakásos Csodaszarvas táborban töltheti a napjait, 44-en pedig a Balatonhoz utazhatnak Erzsébet-táborba. Ezekért a szülőknek nem kell fizetniük, ez is magyarázza a magas létszámot. A napközis táborok kétféle tematikával várják a diákokat. Az egyik a hagyományőrzés, anyanyelvápolás és a régió megismerése, a másik pedig a KRESZ- és sporttábor. A balatoni nyaraláson pedig sok-sok színes program dobja fel majd a gyerekek napjait, és persze a tó, a fürdés lehetősége.

Már várták

– A pandémiával nehezített tanév után a diákok rendkívül kiéheztek a tartalmas, közösségi programokra, hiszen ez már a második tanév volt, ami nem a hagyományos módon zajlott. Mivel mi szigorúan betartottunk minden járvány­ügyi szabályt, nem szerveztünk rendezvényeket. Az enyhítések után azonban nagyon élvezik a gyerekek, hogy különböző táborokban vehetnek részt. Az osztálykirándulások is hatalmas élményt jelentettek számukra, rendkívül aranyos beszámolókat írtak róla. Nálunk a szülők általában meg tudják oldani gyermekeik felügyeletét, de a táborok nemcsak erre hivatottak, hanem a tartalmas időtöltésre is – sorolta Gyuricza Ivett.

Választhatnak

Érdekes táborok közül választhattak a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola és AMI diákjai is. Hegyesi Károly iskolaigazgatótól megtudtuk, június 29-éig két tematikus tábort szerveznek. Az egyik az úgynevezett tehetségtábor, mely különböző foglalkozásokat és bemutatókat kínál a diákoknak. A másik pedig a hittantábor, hiszen az intézmény egyházi fenntartásban van, ezért náluk a hitéleti oktatás fontos szerepet kap. A nyár további részében a diákok elutazhatnak Balatonmáriafürdőre is, a miskolci önkormányzat táborába, a dráma tagozatosok pedig drámatáborban fejleszthetik színészi képességeiket. Az igazgatótól megtudtuk azt is, hogy táboraik kedvezményesek. Csak az étkezési díjat és a fizetős foglalkozások árát kell állniuk a szülőknek. Nagy volt az érdeklődés a táborokra, több mint 80 diák vesz részt a júniusi foglalkozásokon.

Az igazgató jelezte: a zárás időszaka alatt a szülők kivették a szabadságukat, ezért ezen a nyáron is nagy szükség lesz az iskolai és egyéb táborokra.


Nemzeti identitás

A Csodaszarvas táborok a nemzeti identitást is erősítik. Újdonságként jelentek meg az oktatásban a nyári szünetben pár évvel ezelőtt e táborok, amelyekben szeptembertől június közepéig tartó iskolaévhez képest más megközelítésben, más keretek között, új pedagógiai módszerek révén szerezhetik, tapasztalhatják meg a gyerekek az ismereteket, legyen szó idegen nyelvekről, sportról, természettudományokról, kultúráról, egészségre nevelésről, hagyományokról vagy nemzeti identitásról.

(A borítóképen: Program a zánkai Erzsébet-táborban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában