Miskolc

2021.06.06. 11:30

Patkányok, élősködők tenyésznek a fűtengerben

Az idejében le nem nyírt miskolci fűtenger esetében sokkal többről van szó, mint esztétikai problémáról.

Hosszú-hosszú hetek óta fűtengerben fuldoklik Miskolc nagyon nagy része. A városvezetés és a feladattal – mármint a fűnyírással – megbízott Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. nem képes megbirkózni a lakott területen eluralkodott, egyre magasabbra növő fűvel és közte még magasabbra növő gazzal és gyomnövényekkel.

Valami olyasmi állapot alakult ki, mint a mondabeli Kőműves Kelemen esetében, aki nappal felrakta a falat, ami aztán éjszaka leomlott. A fűnyírásra május elején ráállított brigádok még az alapvető célt, a belváros magas fűtől való mentesítésével sem tudtak végezni a kitűzött május 11-re, a város ünnepnapjára.

Állítólag terv szerint végzik a fűnyírást a fontosabbtól a kevésbé fontos területek felé haladva. A gond az, hogy már az elsőként lenyírt helyeken is újra magasra nőtt a zöld, így újra kellett kezdeni mindent, ez viszont a terv levesébe köpött bele.

Veszélyben az egészség

Van, aki legyint és azt gondolja csupán esztétikai problémáról van szó, de koránt sincs így. A levágatlan fű mind az ember, mind a kisállatok egészségére nagyon komoly hatással van.

Elsőként az Árpád utcáról, a diósgyőri lakótelepről jelezték olvasóink, hogy gyomnövényekkel teli levágatlan fűben kártékony rágcsálók, például patkányok tenyésznek, nem kis riadalmat okozva a gyerekek körében, nem is beszélve az állatokról.

Olyan esetről is szól a fáma, amikor kis testű kutyát is megtámadott egy magát veszélyben érző patkány. Hasonló patkányveszélyről már az Avasi lakótelepről is kaptunk értesítést. Olvasóink a patkánynál nagyobb testű állatot is láttak már a fűtengerben lavírozva.

Avasi olvasónk arról is beszámolt, hogy múlt vasárnap lementek játszani a gyerekekkel az épületük közelébe. Nem volt más, a lenyíratlan füvet választották. Amikor este felmentek, mindhárom gyermekből kullancsot szedtek ki. Ez az élősködő bizony nagyon szereti az ilyen elhanyagolt területeket. A kullancskérdés mostanság azért is áll a figyelem középpontjában, mert megjelent itthon az úgynevezett Hyalomma kullancs, aminek csípése a hagyományosénál veszélyesebb, mert a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Ez a kullancsfajta a többi fajtársával ellentétben jól lát, gyors, ügyesen mozog, így könnyebben meg is kapaszkodik, és fertőz.

Nincsenek biztonságban házi kedvenceink sem, és nem csak a kullancs miatt. Szerte a városban, a magasra nőtt és le nem vágott fűben vígan nő és érik az úgynevezett toklász. A növény kalászhoz hasonlító termése megérve belekapaszkodik a kutyák, macskák testébe, benyomakodik a bőr alá és a mozgás hatására egyre beljebb furakodik hatalmas kínt okozva, és akár életveszélyt is jelentve.

(A borítóképen: Városszerte vígan érik a kutyákra, macskákra nagyon veszélyes növény, a toklász)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában