beruházás

2021.06.25. 14:00

Modern tudásbázis az egyetemen

Európai szintű tudásközpont épül a Miskolci Egyetemen, itt kap helyet a levéltár is.

Fotó: Ádám János

Az intézmény egykori könyvtára mellett létrejövő beruházás alapkövét csütörtökön helyezték el a Miskolci Egyetemen. A Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástárat a tervek szerint 2023-ban adják át. A 10 milliárdos beruházásnak köszönhetően itt kap majd helyet a most több telephelyen működő megyei levéltár is.

Merészen új volt

– Az egyetem könyvtárának épületét 1963-ban Tolnay Lajos építész tervezte – idézte fel dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Az építész merészen újnak számító terveit 1970-ben Ybl Miklós-díjjal jutalmazták. Horváth Zita szólt arról is, hogy most 50 évnek kellett eltelnie, hogy az épület megint újjáéledhessen. „Egy újabb reményteljes 50 év mérföldkövénél állunk, egyetemünk egésze a megújulás előtt áll” – hangsúlyozta a rektor.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ez az alapkőletétel nagyon fontos szimbóluma a modellváltásnak is.

– A változás halaszthatatlan, sikeres azonban csak a közösség szolgálatában lehet – hangsúlyozta Varga Judit, aki egyben az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke is. – A jövőben a Miskolci Egyetem – köszönhetően a hazai és az uniós forrásoknak – egy olyan tudományos, kutatói és oktatói alaptevékenységül szolgál majd, amely átlátható és felelős gazdálkodási rendszerrel naprakész tudást nyújt majd a hallgatóknak – hangsúlyozta Varga Judit.

Májusban döntöttek

Mindezek mellett fontos feladatnak nevezte az országhatárokon átívelő régiók ipari és gazdasági lehetőségeinek előmozdítását, a régióban élő és a külhoni magyarok képzését, valamint az egyetem nemzetközi szerepének erősítését.

– Az intézmény megvalósításáról májusban döntött a kormány. Erről Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár beszélt az ünnepségen. – A megközelítőleg 10 milliárd forint értékű fejlesztés célja egy európai szintű tudásközpont létrehozása.

– Egy új levéltár születésénél is jelen vagyunk – hangoztatta Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. Az új intézményben közös infrastruktúra épül majd ki a Magyar Nemzeti Levéltárral is, segítve többek között a tudományos munkát és a kutatást. Szabó Csaba beszélt arról, hogy óriási értékeket őriz a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár, amelynek legrégibb emlékei a 16. századból valók. Méretét tekintve is jelentős mennyiségről van szó, egymás mellé téve 15 kilométer hosszúságot tennének ki a dokumentumok.

– Az új intézmény létrejöttével 4 vármegye iratanyaga is méltó helyre kerülhet – hangsúlyozta a főigazgató.

Kiaknázatlan erőforrások

– Budapest és Debrecen között nem könnyű felhívni a figyelmet Miskolcra. Pedig mi itt vagyunk. Sok tekintetben még ma is kiaknázatlan erőforrásokkal, tehetséges és elkötelezett borsodi emberekkel, valamint nemcsak Magyarországon, de bizonyos területeken egész Európában egyedülálló tudásbázissal, a Miskolci Egyetemmel – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Kiemelte az elmúlt időszak kormányzati beruházásait, így az Y-híd építését, a diósgyőri vár megújítását, az Ellipsum élményfürdő átadását. Szólt az ősszel elkészülő, Miskolcot és Kassát összekötő autópályáról is. – A mai nap ismét bizonyítéka annak, hogy Miskolc városa Magyarországon egyre meghatározóbb szerepet tölt be – emelte ki az országgyűlési képviselő.

(A borítóképen: Az alapkőletétel ünnepélyes pillanata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában