fejlesztések

2021.06.07. 13:00

Fejlődőben Tokaj-Hegyalja

Jó idők járnak a Tokaj-Hegyalja régióra, a kormány százötvenmilliárd forinttal támogatja a térség fejlődését.

Bacsó István

Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Tokaji Fejlesztési Tanács elnöke

Fotó: Bujdos Tibor

A borvidéki települések összefogását tovább erősítendő, minikonferenciát hívtak össze szombaton Tokajban, ahol a Hegyalját érintő fejlesztésekről, beruházásokról adtak tájékoztatást a meghívott előadók. A megjelenteket Posta György, Tokaj első embere köszöntötte. A polgármester emlékeztetett, hogy előző nap ünnepeltük a nemzeti összetartozás napját, és most is egy összefogást ünnepelnek, a hegyaljai borvidék összes településének összefogását.

Megvannak a források

Dr. Koncz Zsófia ország­gyűlési képviselő kiemelte, a szüretre elkészül többek között a tarcali körforgalom, és elkezdődött a Szerencs és Gesztely közötti tizenkilenc kilométeres útszakasz négysávosra bővítése is. A jó utak vonzzák a turistákat, ahogy az infrastrukturális fejlesztések, a tervezett bicikliutak is. Eddig nem látott fejlődés lesz a térségben.

„Több mint egy évtizede az Európai Bizottság kiadott egy jelentést, amely jellemezte Európa kulturális sokszínűségét egy mondatban: egység a sokszínűségben. De ez nemcsak az Európai Unióra igaz, amely ugyanúgy huszonhét tagállamból áll, mint a tokaj-hegyaljai települések közössége, mert ez jól kifejezi azt az irányt, amerre mi tartunk. Korábban csak a sokszínűség volt jellemző ránk, az egység nem. Ma eljött az ideje az egységnek, mert így tudunk fejlődni. A források rendelkezésre fognak állni, de csak együtt tudjuk megvalósítani a közös célokat” – mondta dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő.

Nagyszabású fejlesztési program

Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Tokaji borvidék fejlesztési tanács elnöke előadásában elmondta, hogy negyvenöt polgármesterrel tárgyalt, hogy megismerje a tapasztalataikat és céljaikat, amiket beépített egy közös fejlesztési koncepcióba. A Tokaj név egy brand, amelyet tovább kell népszerűsíteni, és egyre jobb tokaji borokat készíteni. A célja, hogy Budapest és a Balaton után Tokaj-Hegyalja legyen a harmadik legismertebb és leglátogatottabb térsége az országnak. A fejlesztésre 150 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ennek nagyobb része az utakra és az infrastruktúrára lesz fordítva. De sok milliárd jut majd a turizmusra, gasztronómiára és sok más célra is.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke bemutatta a megye Terület- és Településfejlesztési Operatív Programját a 2021–2027-es időszakra. Dr. Stumpf István kormánybiztostól megtudtuk, hogy nemcsak a gazdaságot, az infrastruktúrát, a borászatot és a turizmust érinti a nagyszabású fejlesztési program, hanem egy új egyetemmel is gazdagabb lesz a térség. A kormány létrehozza augusztus elsejével a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, ahol elsősorban borász-szőlész szakembereket képeznek majd, akik fellendíthetik az egész régió bortermelését és borturizmusát. Ez egy több száz éves álom beteljesülése lesz.

(A borítóképen: Wáberer György a fejlesztésekről beszélt előadásában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában