vadállatok

2021.06.09. 15:00

Erdőlakók a városban

Egyre jobban elhódítjuk a vadállatoktól az élőhelyüket, így bemerészkednek a településekre.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy őz tévedt be Miskolcra május végén, amelyet az Antall József téren a térfigyelő kamerák is rögzítettek. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy vadakkal találkozunk akár a belvárosban, aminek okáról tudakozódtunk.

Élelmet keresnek

– A legtöbb problémát a vaddisznók és a rókák megjelenése okozza a városban, de sok helyen már az őzeké is – mondta Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetének titkára. – Nem lehet egyetlen okra visszavezetni a vadállatok megjelenését lakott területeken. Az egyik ilyen a települések terjeszkedése, amelyek közvetlen közelségbe kerülnek az erdővel, és egyre nagyobb részt hódítanak el az ott élő állatoktól, növényektől. Emellett sok olyan belterületi rész van, amelyek elgazosodtak, de a vaddisznók és az őzek megtalálják itt a búvóhelyüket. A szabadon hagyott háztartási hulladékban a rókák, a komposztban pedig a vaddisznók kereshetnek élelmet maguknak. Erdélyben pedig a településekre bejáró medvék fosztogatják a szemeteseket.

A vadak mostanra alkalmazkodnak az ember közelségéhez.

– Ha nem nagyon háborgatja senki a vadállatokat, akkor megszűnik a félelemérzetük, és egy idő után már nappal is mutatkoznak. Viszont ez nem jelenti azt, hogy megszelídülnének, mert a háziasítás évezredes folyamat. Ellenben feldúlják a kerteket, és kárt okoznak a facsemetékben. A vaddisznók konfliktusba keveredhetnek a kutyákkal. A kismalacos kocák pedig még az emberre is veszélyesek lehetnek. Éppen ezért az egész országban nagyon komoly állományszabályozás folyik. Bár a vaddisznókat az észak-magyarországi területeken a sertéspestis jelentősen megtizedelte. A rókák pedig kártékony apróvadnak minősülnek, azaz bármikor vadászhatóak. Esetükben ma már csak akkor gyanakodhatunk veszettségre, ha agresszívvá válnak az emberrel szemben. A betegség ráadásul egyre ritkább Magyarországon, hiszen immunizálják ellene a rókákat – hangsúlyozta a vadász.

Amennyiben egy városi parkban vagy peremterületen vadat látunk, akkor fontos, hogy ő is észrevegyen minket.

– Amikor peremterületen járunk, keltsünk zajt, tapsoljunk vagy beszélgessünk hangosan, de semmiképpen ne keressük a vadakkal a kontaktust! Még a legártalmatlanabb vadállat is veszélyes lehet, ha sarokba szorítva érzi magát, és hirtelen megijed. A kutyánkat pedig kizárólag pórázon vezetve sétáltassuk ilyen helyen. A vaddisznókat támadásra ingerelheti a szabadon kószáló eb. Amikor üldözni kezdik, számíthatunk rá, hogy a kutya majd nálunk keres menedéket. Mi is veszélybe kerülhetünk, vagy csak nem tudjuk kezelni kedvencünk reakcióját. Ha egy vadállat a lakott területen kárt okozó vadnak minősül, akkor az illetékes rendőrkapitányság adhat engedélyt a kilövésére. Ezek az esetek mindig egyedi elbírálás alá esnek. Magánterületre a vadász nem mehet be kilőni egyetlen állatot sem, ilyenkor csak a szomszédok tehetnek feljelentést. Viszont azt lényeges tudni, hogy például a vadállatok befogása és háznál nevelése lopásnak minősül – tájékoztatott a szakember.

(A borítóképen: Egyre gyakrabban jelennek meg a lakott településeken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában