városi dzsungel

2021.06.07. 11:30

Elnyomja a gaz Simon Gábor ígéretét

A Velünk a Város frakcióvezetőjének ígérete ellenére a fű sok helyen az „égig ér”.

Fotó: Kozma István

Vasárnap járt le a határidő, hogy lenyírják a közterületeken a füvet. Ezt maga Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője vállalta tíz napja: ám az ígéret csak ígéret maradt, a természet, a gaz és a tarack utat tör magának a közterületeken. A városban egyre nagyobb az elégedetlenség.

Egyre többen teszik szóvá a közösségimédia-felületeken – de még a boltokban is gyakran téma – a miskolci közterületek állapotát, azt, hogy a parkokat, zöldterületeket benövi a gaz, a tarack, a fű pedig az egekbe nő. Pedig Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője május 27-én azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy „7-10 napon belül mindenütt megtörténik a fűnyírás”. A tíz nap vasárnap letelt, a város köztereinek egy része azonban úgy néz ki, hogy ott akár „természetfilmet is lehetne forgatni”. A kialakult helyzet nemcsak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is lehet, hiszen a „dzsumbujban” elszaporodhatnak az élősködők, egyebek mellett a kullancsok.

Ismeretes, hogy a május 27-i tájékoztatón Simon Gábor a kialakult helyzet miatt az előző városvezetést és az esőt hibáztatta, mint mondta: április végén indult a fűnyírási program Miskolcon. Az elmúlt 30 napból 15 napban esett az eső. Aki már életében nyírt füvet, az tudja, hogy esőben nem lehet füvet nyírni, mert a fűgyűjtés nem működik – hangsúlyozta a baloldali politikus.

„Tíz nap alatt mindenhol lenyírjuk a füvet”

– Simon Gábor, 2021. május 27.

Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció szóvivője akkor úgy nyilatkozott az ügy kapcsán, hogy: eddig megszokhattunk, hogy a baloldal saját teszetoszaságát leplezve folyamatosan az Orbán-kormányra, a Fideszre és a koronavírusra mutogat. Most is kaptunk ebből ízelítőt. A helyzet viszont annyiban változott, hogy most már az eső is hibás, csak a miskolci baloldal nem.

Elegük van az embereknek a „dzsumbujból”

A Diósgyőr Facebook-csoportban nem volt osztatlan az öröm, amikor több mint egy hónapnyi kihagyás után május 28-án Diósgyőrben elkezdődött a munka. A „Vágják a füvet” posztra válaszképpen volt ugyan, aki köszönetet mondott, míg mások azt írták, „ne legyünk már elájulva [...] Ha én a munkahelyemen bejelentem, hogy elvégeztem a munkát, amit hetekkel korábban kellett volna, valószínűleg nem megköszönik, hanem kirúgnak.” Hasonló véleményt ír egy másik posztoló is: „A postást sem dicsérik meg minden egyes levélnél, pláne ha későn viszi ki. Mert ez a dolga.” Sokan arról írtak, hogy „ilyen nagy sosem volt még a fű”, míg volt, aki ironikusan megjegyezte: „Nem zavaró, ha nincs gyereked vagy kiskutyád.” A hatalmas gaz nem csak esztétikai kérdés a kommentelők szerint: „erről kérdezzük meg az allergiásokat vagy azt az anyukát, akinek a kisfiába ment a kullancs. A kutyagazdikat nem is említem. Ne mondjuk már erre, hogy rendben van, és tapsoljunk hozzá.”

„Folyt a szememből a könny”

Az önkormányzati fenntartású Minap online közösségi oldalán is sok komment érkezett a fűnyírás hiányában kialakult helyzetről. „A fű már a fejünk tetejéig ér, megöl a pollen”, írta egy hozzászóló, míg mások személyes történetüket is lejegyezték: „Eddig megúsztam, de ma lettem teljesen allergiás a sok pollen miatt, amit a prosperáló gaz szór szerteszét. Folyt a szememből a könny, csípett, és a papír zsebkendő is mindig a kezemben volt. Kösz! Csak egy sétát tettem a városban.” Az allergiás tüneteket volt, akinél felerősítette a gyom jelenléte: „idáig elég volt heti 1-2 gyógyszer, hogy ne legyen bajom, csak tegnap 3 db-ot kellett bevennem, mert nem láttam a bal szememre már a nap végére.” Mások a szakembereket is hiányolták: „Nem tudom, hol van ilyenkor a városi főkertész?” – tette fel a kérdést egyikük. Volt, aki ironikus végkövetkeztetést is levont: „De hát ugye az a fránya eső, aki sújtotta a baloldali vezetésű városokat, nem lehetett levágni a füvet…”, és a polgármester is kapott a kommentelőktől néhány titulust: „Pali a menetrendkirály, fűnyíró mester és a lakbérek hercege.”

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/baloldali-viragositasi-tervek-burjanzo-gaz-es-tarack-mellett-5486845/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/miskolc-vesztesre-all-a-gyom-es-a-gaz-elleni-haboruban-5479519/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában