támogatás

2021.06.25. 17:30

Egyedülálló panziót adtak át a Baráthegyi Majorságban

Család- és fogyatékosságbarát panzió nyílt a Baráthegyi Majorságban.

Fotó: Vajda János

Az országban egyedülálló család- és fogyatékosságbarát panziót adtak át a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorságban Miskolcon, amely a fogyatékos gyermeket nevelő családok számára is kikapcsolódást és feltöltődést kínál.

A 20 férőhellyel, 6 szobával és 2 apartmannal rendelkező szálláshely 164 millió forint kormányzati és európai uniós támogatással valósult meg, amelyhez az alapítvány 50 millió forint saját forrást biztosított. Ezenfelül jelentős támogatás érkezett céges és magánmecénásoktól is.

A kor igényeinek megfelelően

Az Európai Hálózat az Akadálymentes Turizmusért védjegyét elnyert vendégfogadót a kor igényeinek megfelelően alakították ki: a wellnessrészlegben sószoba, szauna, jakuzzi, dézsafürdő, szénsavgázfürdő, valamint fitneszgépek is a vendégek rendelkezésére állnak. A beruházással 27 új munkahely jött létre, elsősorban fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára.

A családbarát szállás csütörtökön megrendezett ünnepélyes átadásán Varga Judit igazságügyi miniszter kiemelte: figyelemre méltó a Szimbiózis Alapítvány tevékenysége, amellyel egy segítségre szoruló társadalmi csoportnak mutat jövőképet. Lehetőséget ad számukra arra, hogy teljes életet tudjanak élni. Hozzátette: a családok támogatása, különös tekintettel a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokra, kiemelt kormányzati stratégia. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítése pedig az állam társadalmi felelősségvállalásának fontos része.

Jelentős civil szervezet

„A miskolci, innovatív panzió ötvözi mindezt: egyaránt fókuszál a speciális szükségletű gyermekeket nevelő családokra és a támogatásra szoruló fiatal felnőttekre. A megvalósított fejlesztés így újító szellemben gazdagítja Miskolc turisztikai kínálatát, egyben erősíti a térségben a társadalmi szerepvállalást” – fogalmazott.

A fogyatékosok életminőségének javítását fontos feladatként említette köszöntőjében Veres Pál, Miskolc polgármestere is, aki erre utalva az egyik legjelentősebb civil szervezetként szólt a Szimbiózisról mint egyedülálló és példaértékű közösségről.

A Baráthegyi családbarát panzió a hazai élményturizmus, az úgynevezett transzformációs turizmus egyik innovatív színtere, amely működésében a Szimbiózis Alapítvány által létrehozott önfenntartó ökológiai gazdaság tevékenységére támaszkodik – emelte ki Jakubinyi László, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Közösségként segítenek

Mint mondta: a vendéglátás fókuszában a többgyermekes családok állnak, de külön figyelmet fordítanak a speciális szükségletű, fogyatékossággal élők igényeinek kielégítésére is. Segítségükre vannak ebben a gazdaságban dolgozó, speciális szükségletű alkalmazottaik, akik animátorként vesznek részt a náluk megszálló családok gyermekeinek foglalkozásaiban. Közösségként segítik és támogatják a hozzájuk érkezőket, mert mint mondta, meglátása szerint az igazi közösségek hiányoznak ma leginkább a közéletből.


Egy hét mennyország

A Baráthegyi családbarát panzió átadásával a Szimbiózis Alapítvány útjára indította az „Egy hét mennyország” elnevezésű társadalmi felelősségvállalási programját. Első lépésként 8, fogyatékossággal élő gyermeket nevelő család ingyenes pihenését teszik lehetővé, terápiás foglalkozásokkal tehermentesítve a szülőket. Az alapítvány közösségi oldalán meghirdetett lehetőséget néhány nap alatt közel kétezren osztották meg, és eddig mintegy 250 pályázat érkezett be. A jelentős számú érdeklődő azt jelzi, értékelte a kuratórium elnöke, hogy óriási igény van erre a szolgáltatásra. Azon dolgoznak, hogy az egyedülálló speciális turisztikai szolgáltatásuk hosszú távon, stabil finanszírozással fenntarthatóvá válhasson.

(A borítóképen: A Baráthegyi panzió újító szellemben gazdagítja Miskolc turisztikai kínálatát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában