illegális szemétlerakás

2021.05.20. 18:30

Térfigyelők a szemetelők ellen

Az illegális szemétlerakás problémáját új eszközökkel szeretnék hatékonyan megoldani.

Nagy-Hankó Krisztina

Hosszú évek óta gondot okoz a településen az illegális szemétlerakás, a hulladékot felhalmozók ellen folyamatosan küzd az önkormányzat. A város lakói által kedvelt Sajó-part menti gáton, a Sajó-parton, valamint a település bizonyos pontjain megjelenő illegális hulladék elhelyezése elleni fellépés az egyik legnagyobb kihívás. A köz- és magánterületeken, utak mentén lerakott szemét mennyisége egyre nő, amely elcsúfítja és károsítja a környezetet. Egyes hulladékfajták akár fertőző betegségek veszélyforrásai is lehetnek, ami újabb problémákat vethet föl – mondta Szarka Tamás polgármester. Most azonban egy pályázatnak köszönhetően közelebb kerültek a megoldáshoz.

Új eszközöket szereztek be

Az önkormányzat az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű projektre benyújtott pályázatának köszönhetően közel 20 millió forint támogatásban részesült. Az összeg felhasználásával a település környezetének tisztaságáról és rendben tartásáról, valamint a környezet- és természetvédelemről kíván gondoskodni a városvezetés. Az illegális hulladékot lerakók ellen nyolc darab újonnan beállított térfigyelő kamerával és egy sorompóval vették föl a harcot.

Saját hatáskörükben

Az önkormányzat határozott szándéka, hogy visszaszorítsa és szankcionálja az illegális szemétlerakást a településen, valamint megakadályozza a lerakott hulladék újraképződését. Ennek érdekében a Felsőzsolcai Önkormányzati Rendészet munkatársa feladat- és hatáskörében ellenőrzi a közterületeken a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményez – tudatta a polgármester.

A projekt keretében elhelyezett kamerák lefedik a város kritikus pontjait – Szarka Tamás

Munkájához nagy segítséget jelentenek az állampolgári bejelentések, valamint a már meglévő és az újonnan telepítendő térfigyelő kamerák felvételei. A projekt keretében elhelyezett kamerák lefedik a város kritikus pontjait, és a megelőzés szempontjából is kimagasló szerepet töltenek be – tette hozzá Szarka Tamás. A területek megtisztítása és a hulladék elszállítása után a környék tisztán tartása a cél, melyhez nagyban hozzájárul a megvalósuló kamerarendszer. Az itt élő lakosok és letelepedni vágyók számára rendezett, élhető, egészséges település kialakítása, üzemeltetése az egyik legfontosabb prioritás – vélekedett a polgármester.

Régóta várt fejlesztés

A település tisztán tartása mellett egy másik cél is vezérli az önkormányzatot, amely a környezetvédelmet hangsúlyozza. Az Állomás utcán a meglévő kerékpárút felújításával elkezdődött ugyanis a kerékpárút-hálózat kivitelezése. A régóta várt projekt több szakaszból tevődik össze – mondta a polgármester. Szarka Tamás tájékoztatása szerint a meglévő kerékpárutat teljesen felújítják. A jelenleg megkezdett szakaszon a padkarendezés, valamint a kátyúk, úthibák kijavítása zajlik. A tervezett kivitelezések közös pontja az Árvízi parknál található körforgalom. A fejlesztés a körforgalomtól a Szent István utca – Sajó utca – Állomás utca szakaszán Alsózsolca irányában a felüljáró kezdetéig tart majd, mely a munkálatok végpontja. A folyamatban lévő felsőzsolcai kerékpárút szervesen kapcsolódik a Miskolcon tervezett kerékpárúthoz, melynek a nyomvonala a Kassai utcai új játszótér melletti gátszakaszig épül meg, ahol kapcsolódik majd a miskolci nyomvonalhoz. Ha elkészül az egybefüggő kerékpárút, azt remélik, hogy egyre többen használják majd a kerékpárt, mint alternatív közlekedési eszközt. Az érintett területen folyamatosan jelezni fogják a munkavégzést, valamint azt is, ha forgalomkorlátozásra kell számítani – emelte ki a polgármester.

(A borítóképen: A meglévő kerékpárutat teljesen felújítják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában