Covid-19

2021.05.05. 20:00

Strandolnak, ha van hol

Bogácson és Mezőkövesden kinyitottak a fürdők, Miskolcon viszont egyetlen helyen sem lehet strandolni.

Szaniszló Bálint

Fotó: Tóth Balázs

A négymillió beoltotthoz kapcsolódó nyitás egyik fontos eleme, hogy május 1-jén kinyithattak a strandok, fürdők, gyógyfürdők. Normál körülmények között is – hagyományosan – a fürdők nagy része erre a napra időzíti a tavaszi nyitást, persze ha az időjárás nem tesz keresztbe.

Idén lényegében elfogadható időjárás volt a „rendkívüli” nyitás hétvégéjén, de megyénk nagyobb – idegenforgalmilag is kiemelt – strandjai, fürdői közül a bogácsi nyitotta meg a medencéit a nagyközönség előtt, a víz után vágyakozók nem csekély örömére. A „második fecske” a Zsóry Fürdő volt kedden, de itt aztán egyelőre véget ér a lista, mert a sárospataki Végardó Fürdő, illetve a Tiszaújvárosi Termálfürdő csak a 22-ei hétvégére időzíti a nyitást. Sárospatakon a termálmedence viszont már 15-étől a fürdőzők rendelkezésére áll.

A négy közül egy sem nyit

Ami igazán megdöbbentő, hogy hiába van a megyeszékhelynek, Miskolcnak lényegében négy fürdője – köztük a Miskolctapolcán épült, európai színvonalú, vadonatúj Ellipsum Élmény- és Strandfürdő – egyik sem nyitott még ki, és heteken át nem is fog.

A miskolci önkormányzat fürdők nyitásával – vagy inkább nem nyitásával – kapcsolatos közleménye azt tartalmazza, hogy „a tervek szerint a Selyemréti Strandfürdő és a Miskolctapolcai Strandfürdő újranyitása az elmúlt évhez hasonlóan május végén várható”.

A nagyobb gond viszont az, hogy sem a Barlangfürdő – ,,a veszélyhelyzet elhárítása miatt jelenleg is zajló beruházás miatt” –, sem az ,,újonnan” épült, átadás előtt álló tapolcai Ellipsum Élményfürdő nem nyit ki. A fürdővendégek számára nehezen elfogadható módon a két, várhatóan közkedvelt, idegenforgalmat vonzó és nagy forgalmat lebonyolító fürdőkomplexum megnyitása csak „június második felében várható”. A fürdőzni vágyó miskolciaknak Bogácsra vagy Mezőkövesdre kell elzarándokolniuk, ha strandolni akarnak.

A két már megnyitott fürdő üzemeltetői számára nem volt szükség hetekre vagy hónapokra, hogy alkalmassá tegyék a komplexumukat a koronavírus-járvány miatt szükséges védelmi intézkedések bevezetésére.

Bogácson például füzetet bocsátottak ki, amely részletezi a járványügyi intézkedéseket. Például lázas betegek semmiképpen nem léphetnek be a fürdő területére, ahol egyébként több helyen fertőtlenítőpontokat alakítottak ki, és kötelező – kivéve az együtt érkező családokat – a másfél méteres távolság betartása. A zárt terekben kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata.

A korábban megszokottnál nagyobb gondossággal kell használni a medencébe lépés előtt és a távozás után a zuhanyt, és a papucs használata is kötelező valamennyi fürdővendég számára. A fürdő valamennyi munkatársa maszkot és gumikesztyűt használ, és a felületek rendszeres fertőtlenítése az alapfeltétel.

(A borítóképen: A nyitónapon főleg idősebbek vették igénybe a Zsóry Fürdő szolgáltatásait)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában