Turisztikai fejlesztés

2021.05.27. 16:00

Már majdnem készen van a Rákóczi-szüretelőház

A barokk kornak megfelelő felújításon esett át az épület, amelyet hamarosan átadnak.

Horváth Imre

Fotó: Erdős József

Már az utolsó simításoknál tartanak: az épület berendezése, némi gépészeti munkával van folyamatban a világörökségi Tokaji borvidéken található műemlék épület, a Rákóczi-szüretelőház turisztikai fejlesztésében Tarcalon. Tavaly június 1-jén kezdték a munkálatokat, és a tervek szerint idén június 15-én át is adják majd. A felújítást a nyíregyházi székhelyű Zombor Csoport végzi, amely a bodrogkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom műemléki helyreállítását is végzi, erről nemrégiben szintén írtunk lapunkban.

A Rákóczi-szüretelőház a Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató Nonprofit Kft. tulajdonában van, a szomszéd épületben vizsgálják be a szőlőket, borokat Hegyaljáról.

A mögötte lévő épület­együttes külön projekt keretében újul meg majd, ahol szállások és bemutató borászat valósulhat meg. Így a borkultúra szentélye lesz a három épületegyüttes, fogalmazott Zombor Szabolcs ügyvezető, aki a Zombor-cégcsoport műemléki projektvezetője.

Hegyalja egyik legrangosabb bortermeléssel kapcsolatos műemlék épületéről van szó, amelyet szokták Rákóczi borháznak is nevezni, de nagyon sokáig Őfelsége pincészetének is hívták az előkerült iratok szerint, ugyanis királyi szőlőbirtokok voltak a környéken, tudtuk meg Zombor Szabolcstól.

Az épületet Grassalkovich Antal gróf kezdeményezésére, az elpusztult Zeleméri-kúria helyére – vagy talán annak alapfalaira – 1770 körül tervezte meg Johann Jung kamarai építőmester. A most 250 éves barokk épület tulajdonosa 1856-tól a királyi udvartartás volt. A Tarcali Királyi Pincének az elsődleges feladata az volt, hogy a királyi udvar borszükségletét kiszolgálja.

– A királyi szőlőbirtokon megtermelt szőlőt ide hozták be, itt készítették el belőle a bort és a királyi és császári udvartartást csak innen szolgálták ki. Amit ott ittak, az innen származott. Ugyanakkor fontos diplomáciai szerepe is volt: I. Ferenc József minden évben a Tarcali Királyi Pincéből származó aszúval köszöntötte Viktória angol királynőt születésnapján – mesélte az épület bemutatása közben az ügyvezető.

Nagy pincerendszer

Az épület alatt egy pincerendszer található, összesen 7-800 méter hosszan, amelynek négy épített ága van – ezekben több mint ötszáz hordó volt elhelyezve. A földszinten volt az előkészítő pincészet, ahol a bor készült, az emeleti részén pedig két lakás volt, amely az aktuális helytartó, birtokgazda lakhelye volt.

– Újkori története is van az épületnek. Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia tagja és híres belsőépítész volt, aki a nyolcvanas években elkészítette a belsőépítészet terveit. Most viszont kicsit visszamegyünk a barokk világba, és olyan helyreállítást végzünk, ami a barokk jelleget helyezi előtérbe. Komoly kiállítási installációt terveznek a magaspincébe és az emeleti részbe is, ami Tokaj-Hegyalja borkészítési kultúráját mutatja be, illetve rendezvényházként is működhet majd az épület a jövőben – tette hozzá Zombor Szabolcs.

(A borítóképen: Az utolsó simításoknál tartanak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában