Útfelújítás

2021.04.15. 15:30

Tíz útszakasz újul meg idén a dél-borsodi térségben

Főként négy számjegyű mellékutak újulnak meg több mint húsz kilométeren.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Számos útfelújítást tervez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ebben az évben a dél-borsodi térségben. Idén a közútkezelő több mint ezer kilométert szeretne felújítani, ebből 20,7 kilométernyit Dél-Borsodban és a Bükk­alján.

A Magyar Falu Programban (MFP) körülbelül másfél milliárd forint, az európai uniós B (TOP) 263 millió forint értékben terveznek felújításokat Mezőkövesd és Mezőcsát környékén.

A Mezőkövesdet és a Tisza mellett fekvő falvakat összekötő útnak két szakasza újul meg. Az elmúlt napokban a várost az autópálya-felhajtóval összekötő szakaszon végeztek munkát a kivitelezők, ez másodrendű főúti szakasznak számít. Közel 1,8 kilométeren marták föl és cserélték az aszfaltot, de a vízelvezetőben kinőtt bozótot is kiirtották, valamint a felhajtó környékén cserélték a szegélyt, illetve javították a vízelvezetést. A folytatásban az út mellékútnak számít, itt Tiszadorogma és Tiszabábolna területét érinti egy 1,3 kilométer hosszú útfelújítás.

A többi

Régóta várták a kácsiak, hogy jó úton juthassanak el településükre. Tavaly Bükk­ábrány és Tibolddaróc között a külterületi részen már felújították az utat, most a Tibolddaróc és Kács közötti 2,2 kilométer hosszú szakasz következik, itt már szintén megkezdődött a munka. Belterületen egyelőre nem lesz aszfaltozás, mindkét településen ezután építik ki a szenny­vízcsatorna-rendszert. Folytatódik a kisgyőri bekötőút felújítása is, ezúttal hétszáz méteren Mocsolyástelep felé teszik járhatóbbá az utat. Harsány és Vatta között 1,7 kilométernyi útszakaszt tesznek rendbe a Komplex Útfelújítási Programban.

Mezőcsát térségében folytatódik a Gelej és a város közötti szakasz felújítása. Több mint öt kilométeren lesz jó az útburkolat, ehhez a pénzügyi forrást a közútkezelő két projektből biztosítja, részint a Magyar Falu Programból, részint pedig európai uniós TOP-ból. A Mezőkeresztes és Mezőcsát közötti utat Mezőnagymihály térségében is felújítják 1,8 kilométer hosszan. A közútkezelő az MFP-s forrásból saját kivitelezésben Kistokaj és Sajópetri közútján 2,5 kilométert, Sajóládon egy kilométert újít föl.

(A borítóképen: Sok helyen újulnak meg az utak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában