ballagás

2021.04.30. 15:00

Nem hagyják búcsú nélkül távozni a végzősöket

Érettségit megelőző hagyományos szerenádozás és ballagás nem lesz a középiskolákban.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Hétfőtől hivatalosan is kezdetét veszi az írásbeli érettségi, a speciális eseteken kívül, a diákok csak ebben a formában adhatnak számot a tudásukról. A megszokott kerékvágásban a megmérettetést megelőzi a végzősök szerenádja, valamint az ünnepélyes ballagás, azonban ezt a pandémiás helyzet idén sem teszi lehetővé. Ennek ellenére az oktatási intézmények nem akarják búcsú nélkül elengedni a tanulók kezét.

– Az első és legfontosabb számunkra a diákok, a szüleik és a dolgozóink egészsége, mivel még nem múlt el a veszély, így tömeges rendezvényt nem szeretnénk tartani. Valahogy furcsának is érezném, hogy szóbeli érettségit nem rendezünk csak speciális esetben, de tömegrendezvényt igen – kezdte a témával kapcsolatos gondolatait Balla Árpád a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója.

– A szerenáddal kapcsolatban hagyománnyá vált, hogy az utolsó hét egyik napján, sötétedés környékén gyűlnek össze a végzős diákok és a pedagógusok az iskola belső udvarán. Az osztályok énekelnek, majd egy pár órát eltöltenek egymás társaságában. A résztvevők által hozott szendvicsek, sütemények és üdítőitalokat fogyasztva visszaemlékeznek az eltelt 4, 5 vagy 6 évre. Sajnos ezt az idén nem tudjuk megtartani. Ugyanakkor – ahogy tavaly ilyenkor – most is megígértem a végzőseinknek, hogy nem engedjük el őket búcsú nélkül. Jelenleg osztályonként külön-külön, a bizonyítványok átadásának napján tartandó, szolid, de meghitt, ünnepélyes „mini-ballagás” megszervezésében gondolkodunk, a családonkénti vendégek számát is korlátoznánk diákonként 2-3 főre. Helyszínként jelenleg a Szent Család Templomot jelöltük meg – tette hozzá.

Az egyszerűség varázsa

– Tavaly is így volt, ami után a diákoktól, családtagoktól és a tantestülettől is pozitív visszajelzések érkeztek. Az egyszerűségnek is megvan a maga varázsa. Ahogy egy pár nappal ezelőtt, a végzős diákoknak és szüleiknek is kiküldött motivációs levelemben is megfogalmaztam: „Egy ünnep akkor is lehet szép, ha az kicsi, szerény, de emlékezetes. Soha nem voltam a híve a nagy parádéknak, mert bármilyen nehéz is ezt elismerni, a külsőségek nem elegendőek, és minél nagyobb mértékben vannak jelen, annál inkább elveszíti az ünnep a valódi jelentését, míg végül csak a látszat marad, tartalom nélkül.” Ennek az időpontnak van egy másik előnye is: mivel diákjaink addigra túl lesznek a megmérettetésen, sokkal felszabadultabban tudnak majd ünnepelni közösen és utána családjaik körében is – emelte ki az igazgató.

Fókuszban a végzősök

Bukovszki Edit a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium nevelési igazgatóhelyettese bízik benne, hogy még a tanév vége előtt meg tudják tartani a személyes jelenlétben történő ballagást.

Herpainé Velkey Klára a gimnázium művészeti munkacsoport vezetője a témával kapcsolatban így nyilatkozott lapunknak: A Jezsuita Gimnázium 26 éve alatt, a 18 eddigi ballagás során gazdag hagyományrendszer alakult ki. Az iskolában a ballagás előtti másfél hét mindig nagyon ünnepélyes, a 12. évfolyamosok kerülnek középpontba, velük kapcsolatosak a reggeli imák, az utolsó órákról énekkel kísérik el a tanáraikat. Ez a diákok számára a búcsú, az elengedés folyamata, amelynek csúcspontja a ballagás. Ebben az évben még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy ez az érzelmi élmény megvalósuljon a végzős diákok számára, hiszen még a tavalyinál is nehezebb év áll mögöttük. Most egy – a tanulási és vizsgák időszakának határát képező – rövid megállást tervezünk, az iskola YouTube csatornáján közvetítünk majd egy meglepetés műsort. A műsor a végzős diákokat állítja fókuszba, őket ünnepli. Célja, hogy érzelmi töltetet, muníciót adjon az írásbeli érettségi megkezdéséhez – hívta fel a figyelmet az esemény fontosságára a munkacsoport vezetője.

– Hagyományos módon nem tudjuk idén a ballagást megtartani, de igyekszünk emlékezetessé tenni a végzősöknek a búcsúzást. Személyes jelenléttel megtartott ballagásban és szerenádban nem gondolkodunk, akkor sem, ha ezt lehetővé teszik – fogalmazott Tompa Médea igazgatóhelyettes a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumot illetően.

A közösség is összefog

– Nem csak az iskolák, a települések polgármesterei, a végzősök szülei sem hagyják elmúlni az élményt nyomtalanul. Sváb Antal, Szikszó polgármestere Facebook oldalán tette közzé, hogy csütörtök délelőtt házhoz viszik a tizenkettedikes tanulóknak a város tarisznyáját egy apró ajándékkal. Arra kéri a diákokat, hogy a tarisznyát hagyják kinn a kapun, ajtón csütörtökön és pénteken délután 15-19 óra között. A szikszóiakat, várostársakat pedig arra ösztönzi, hogy helyezzenek apró üzenetet, idézetet, jókívánságot a kapukon látható tarisznyákba. „Apró szépségtapasz lehet ez számukra az elmaradt ballagás kapcsán. Névvel vagy név nélkül, egybe, többe, sokba, mindenkiébe, akiével találkoznak séta, kerékpározás, autózás közben. Sok sikert kívánunk nekik, köszönöm a közös megmozdulást Nektek, Önöknek!” – írja a közösségi oldalon Sváb Antal.

Diósgyőrben pedig a szülők mozdultak meg az ügy érdekében. Ugyanis arra kéri két anyuka a környéken lakókat, hogy pénteken és szombaton az ablakokban vagy erkélyeken kihelyezett piros lufival tegyék emlékezetessé ezt a szép alkalmat a középiskolások számára, ezzel kívánva sok erőt, kitartást és sikert a vizsgákhoz, a továbbtanuláshoz és az élethez.


A Miskolci Herman Ottó Gimnázium ballagási műsora pénteken 5 órától az alábbi linken érhető el. Az alkotók nem titkolt célja volt az is, hogy valamilyen módon az elmaradt szalagavatót is pótolja. A videó minden részlete volt vagy jelenlegi hermanos diák, pedagógus vagy szülő munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában