Helyi közélet

2021.04.02. 17:30

Ha így folytatjuk, kirepülünk az autóból!

Nagy hangsúlyt fektet a rendőrség a baleset-megelőzésre, a balesetek számának csökkentésére.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Évtizedek óta megszokott az a gyakorlat, hogy húsvét idején a rendőrség az ittas járművezetők kiszűrésére koncentrál. Az elmúlt években az ittas járművezetők által okozott balesetek száma csökkent, ami azt mutatja, hogy a közlekedők többsége tisztában van az ittas vezetés kiemelt veszélyességével. A rendőrség idén is bízik a közlekedők józanságában, a felelős viselkedésükben, derült ki a rendőrség tájékoztatásából. Még mindig sokan nem használják viszont a biztonsági övet, ezért az ellenőrzések során erre is számítaniuk kell mind a sofőröknek, mind a járműben utazóknak. A közelmúltban tartott megyénkben is Roadpol európai szintű ellenőrzést a rendőrség, amely során a passzív biztonsági rendszerek kerültek fókuszba. Az eredmény sajnos nagyon rossz lett, Pitkó László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az akció legintenzívebb három napja során 300 járművezetővel és utassal szemben kellett intézkedniük, mivel nem kötötték be magukat az autóban. Ugyanakkor 24 esetben fordult elő, hogy nem használták a biztonsági gyermekülést. Az eredmény az ország más megyéjében sem lett jobb, így ez indokolta a mostani döntést a húsvéti ellenőrzések kapcsán.

Kiemelt fontosságú

Baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata. Jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket. A biztonsági öv használata kötelező.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/haromszazan-nem-kotottek-be-a-biztonsagi-ovet-5299039/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-nem-csak-traffipaxszal-vadasznak-a-gyorshajtokra-5295541/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában