oltópont

2021.04.13. 11:30

Már 80 ezren megkapták a covid-oltást a megyei kórházban

Hétvégén sincs megállás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltóközpontjában.

Hegyi Erika

Szidorné Molnár Katalin ápolónõ

Fotó: Vajda János

Az elmúlt szombaton és vasárnap is ugyanolyan intenzitással oltották az orvosok az embereket, mintha hétköznap lett volna.

9–59 év közötti, krónikus betegek

Vasárnap Kozma Ádám, a megyei kórház főgyógyszerésze az M1 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, Szputnyik vakcinával oltanak. Az első és a második dózisra is folyamatosan érkeztek az emberek az intézménybe. Naponta 2-3 ezer páciensnek adják be az oltást, és jelenleg a 19–59 év közötti, krónikus betegek vannak soron. Őket a háziorvosok utalják be, és az oltóközpontban ennek alapján kerülnek előjegyzésre.

– A oltópontunkon immár 80 ezer ember kapta meg valamelyik vakcinát. Fontos tudni, hogy aki felvette az oltóanyag második komponensét is, egy-két hétig még nem élvez teljes védettséget, ugyanis a szervezetnek ehhez időre van szüksége. Fontos, hogy az oltópontunkra érkezők felkészültek legyenek a betegségükkel és a gyógyszeres terápiájukkal kapcsolatban. Ha bármilyen kérdésük felmerül, akkor az oltóorvostól, illetve a konzultációs orvostól nyugodtan kérdezzék meg. Az orvos elbírálja, hogy az illető felveheti-e a vakcinát, és ha igen, megtörténik az oltás, majd 15 perc várakozás után lehet elhagyni a központot – sorolta a főgyógyszerész.

Elmondta azt is, hogy ezekben a napokban a Szputnyik vakcina mellett a Pfizerrel is oltanak, így beléptetéskor fontos, hogy elkülönítsék a különböző vakcina felvételére érkezőket. Ennek érdekében színkódolt rendszert használnak, a kollégák pedig szinte kézről kézre adják a pácienseket, hogy mindenki a megfelelő helyre kerüljön. Az oltások 24 helyiségben történnek. Továbbra is napi 2-3 ezer főt jegyeznek elő, a heti oltási tervükben is ez szerepel – tette hozzá.

Pontosan érkezzenek!

A megyei kórház vezetősége kéri, hogy az oltásra érkezők a megadott időpontban pontosan jelenjenek meg – maximum az oltási idő előtt 20 perccel –, semmiképpen ne korábban, a zsúfoltság elkerülése érdekében. Az oltópont épületébe csak a pácienseket engedik be, kísérőt csak abban az esetben, ha az oltásra váró mozgáskorlátozott, kommunikációjában korlátozott, szellemileg sérült vagy bármely okból az egészségügyi személyzettel nem képes a kapcsolat felvételére. Gyalogosforgalom a Szentpéteri kapui főbejáraton, gépkocsik behajtása a Blaskovics utca felől történik.

Az első körös oltásra érkezők készítsék elő első oltás esetén az értesítőt vagy a mobiltelefonra érkező SMS-t. Vigyék magukkal kitöltve a beleegyező nyilatkozatot is, melyet a koronavirus.gov.hu oldalról lehet letölteni. A második körös oltásra érkezőknek az első alkalommal kapott igazolást kell magukkal vinniük. Fontos, hogy senki ne hagyja otthon a személyazonosító iratait és a TAJ kártyáját sem!

(A borítóképen: Szidorné Molnár Katalin ápolónő oltást ad be vasárnap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában