adomány

2021.04.22. 13:00

Jöhet a közös befőzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár is gazdagodott egy modern, többfunkciós befőzőautomatával.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Tizenöt befőzőautomatával gazdagodott Borsod-Abaúj-Zemplén megye hét választókerülete a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekérvényesítő Szövetsége jóvoltából. A civilek adományait a megye hét választókerületének különböző helyszínein adták át kedden. A megyeháza udvarán Arnót és Sajókeresztúr képviselőinek, valamint a B.-A.-Z. Megyei Értéktár részére, melyet Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke vett át. A gép aszaló, ivólékészítő, lekvárfőző és befőző funkcióval is rendelkezik.

Bánné dr. Gál Boglárka, miután köszönetet mondott az értékes adományért, jelezte: a megyei értéktárban 60 település több mint 200 értékkel képviselteti magát. Közülük több mint 30 a gasztronómia vagy rendezvények, fesztiválok kategóriájában szerepel.

Az adományba kapott automatát az értéktárral kapcsolatos rendezvényeken szeretnék majd hasznosítani.

– A közös befőzésnek vagy lekvárfőzésnek közösségfejlesztő, közösségépítő szerepe is van, hiszen a hagyományok szerint ezekben a munkákban az egész család részt vett, együtt tevékenykedett. A hagyományok őrzése szintén kiemelt cél, hiszen édesanyáink, nagymamáink tudományát visszük tovább és adjuk át gyermekeinknek. Ez az én családomban is így történik. A közös befőzés jó családi vagy közösségi program lehet, főleg most, a járvány idején, amikor nem nagyon lehet kimozdulni otthonról. Ezeket a tevékenységeket szeretnénk beépíteni a megye közösségi életébe is – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, hogy a befőzőautomatákból kaptak önkormányzatok, civil szervezetek, gazdasági szereplők és egyéb önkormányzati intézmények. Cél az is, hogy az elkészült termékek karitatív célt is szolgáljanak, hátrányos helyzetű családokat segítsenek.

Helyi alapanyagokból

– A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2016 óta szervez ételbemutatóval egybekötött közéleti kerekasztal-beszélgetéseket – fogalmazott az átadó alkalmával Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora. – Magántámogatóinak jóvoltából ez a misszió az elmúlt években kiegészült házi konzerválóautomaták ingyenes kitelepítésével is, így adva eszközt a családi vállalkozások kiszélesítéséhez, kisközösségek fenntarthatóságának növeléséhez. A gépek segítségével helyi alapanyagokból egészséges termékeket készíthetnek, ideértve természetesen a háztáji kiskertekben termő gyümölcsöket, zöldségeket is – hangsúlyozta végezetül a koordinátor.


A tények

A következő települések, intézmények képviselői vehettek át kedden befőzőautomatát: Kistokaj, Bogács, Arnót, Sajókeresztúr, Tarcal, Mád, Vámosújfalu, Boldogkőváralja, Bánhorváti, Krasznokvajda, Sajókaza, Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ormosbányai Otthona, Sajóbábony, Parasznya, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár.

A kedvezményezettek a területileg illetékes országgyűlési képviselők közreműködésével vették át a befőzőautomatákat.

(A borítóképen: Sajókeresztúr befőzőautomatáját Zupkóné Zörgöly Zsuzsa jegyző [jobbra] vette át Bánné dr. Gál Boglárkától és Heizler Norberttől)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában