COVID-19

2021.04.23. 13:00

A szívet is támadhatja a fertőzés

Súlyos károsodást eredményezhet a Covid. Leginkább a sportolóknak kell vigyázniuk.

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-fertőzés okozta betegség lefolyása mindenkinél változó. Vannak, akik néhány nap alatt panaszmentesek lesznek, de sokan még két-három hónapig is panaszosak. Nincs összefüggésben a késői tünetek előfordulása azzal, hogy valaki otthon – lábon – hordta ki a betegséget, vagy kórházban kellett ápolni, vagy hetekig lélegeztetőgépen volt.

A szív állapota döntő

Már tudjuk, hogy az esetek jelentős részében a Covid–19 akut szakasza után hónapokig a késői tünetek, és betegség szakaszát látjuk. Megjelentek már a kezeléssel kapcsolatos szakmai ajánlások is. Dr. Vértes András főorvos, a RadiVert MR Diagnosztikai Központ szakmai vezetője szerint a világjárvány nagymértékben sújtja a sportolókat a zárt helyek vírusveszélye, a versenyek elmaradása vagy korlátozott nézőközönség előtti megtartása miatt. De nem ez a legnagyobb probléma.

A légzőrendszeri tüneteken túl az egyik legsúlyosabb szövődmény a szív károsodása, a kialakuló szívizomgyulladás és szívburokgyulladás, amelynél a ritmuszavarok kialakulása révén hirtelen halál léphet fel. Több sportoló esett ennek áldozatul Covid-fertőzés után, a gyorsan megkezdett edzésnek vagy versenyzés következtében – mondta a kardiológus főorvos. Ennek hatására számos szakmai ajánlás jelent meg, hogyan térhet vissza egy profi sportoló az aktív sporthoz.

A sportolóknál szükséges a szövődmények vizsgálata

dr. Vértes András

A megjelent tanulmányok azt igazolták, hogy a tünetmentesen átesett Covid-fertőzöttek esetében is, de különösen azoknál, akiknek panaszaik voltak, a szív­izomgyulladás megjelenése 20-30 százalék között van. Az amatőr sportolók esetében is szükség van a fertőzés után ennek a veszélyes szövődménynek a vizsgálatára, kezelésére – állítja a szakorvos. Szükség van arra, hogy a sportolni vágyók minél hamarabb újra mozogjanak, de ezt biztonságban tehessék meg.

Poszt-Covid-vizsgálatok

Alap kardiológiai vizsgálat és a speciális biomarkerek elemzése mellett azoknál, akiknél felmerül a szívkárosodás lehetősége, szív MR-vizsgálatot végeznek.

Ezzel a vizsgálattal lehet megállapítani és kizárni a legnagyobb biztonsággal a Covid-fertőzés súlyos késői szövődményét. Az akut szakaszt követi a poszt-Covid betegség, amelyet 4-12 hét között a folyamatos Covid–19-tünetekkel jelentkező periódus, majd a „Long Covid” vagy más néven hosszú Covid betegség követ. A poszt-Covid járhat enyhe, és súlyos tünetekkel is, és kialakulhatnak még késői, akár életveszélyes szövődmények. Ezek természetesen összefüggésben lehetnek az akut szakaszban kialakuló citokinviharral, és azt követő erős immunreakcióval.

A betegek prevenciója a kialakuló szövődmények megelőzésére, és a páciensek legalább egyéves utógondozása fontos az életminőség megőrzése szempontjából – hangsúlyozta dr. Vértes András főorvos.

A sportolónak erősen ajánlott

Annak szükséges a poszt-Covid-ellátás, aki átesett a fertőzésen, és akinek az első négy hét után is tünetei jelentkeznek. Továbbá az akut betegség során fulladással, nehézlégzéssel járó panaszai voltak, vagy az akut szakban ritmuszavar, mellkasi panasz volt, esetleg idegrendszeri elváltozások alakultak ki. Illetve annak, aki a betegség után is aktívan sportolni szeretne.

A főorvos hozzátette: a poszt-Covid-szakban a fertőzésen átesett egyének esetében előforduló súlyos tünetek megjelenésekor nem javasoljuk a sportot. De gyakori, hogy a sportoló esetében a fertőzés után teljes panaszmentesség van. Ilyenkor is előfordulhatnak késői súlyos, életveszélyes szövődmények.

(A borítóképen: Az erős szervezetet is igénybe veszi a fertőzés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában