Miskolc

2021.04.23. 11:30

„A járatcsökkentés mögött politikai döntések állnak”

Rejtélyes cég ad tanácsokat – a Fidesz szerint – a miskolci közlekedésről a városnak.

Soós Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Központi, baloldali pártutasítások miatt mehet csődbe a miskolci tömegközlekedés – erről is beszélt a Fidesz–KDNP miskolci frakciószövetségének nevében tartott tájékoztatóján Soós Attila.

Az önkormányzati képviselő egy egyelőre meg nem nevezett, fővárosi cégről is szólt, amelyik szerinte pártérdekek mentén ad tanácsokat a miskolci közlekedés kapcsán, a döntések pedig nem a miskolciak érdekeit képviselik.

– Szemmel láthatóan megrogyasztotta a miskolci baloldal a város közösségi közlekedését, amely még néhány évvel ezelőtt is példaértékű volt – mondta Soós Attila, a Fidesz helyi önkormányzati képviselője. – Másfél év alatt eljutottunk oda, hogy a drasztikus, több hullámban történő járatleépítés eredményeképpen most vannak olyan helyek, ahol 30–50 százalékkal csökkentették a járatok számát, a menetrend követhetetlen, állandóan változik, így komplett városrészek, komplett körzetek maradnak ellátatlanul. – Beszélt a drasztikus díj- és bérletáremelésről, amivel, ahogyan fogalmazott, Miskolc a legdrágább közlekedéssel büszkélkedhet, mind a jegyek mind a bérletek árát tekintve.

Soós Attila szerint a drasztikus járatcsökkentés mögött kizárólag politikai döntések állnak. Beszélt egy – egyelőre meg nem nevezett, a hírek szerint – fővárosi tanácsadó cégről is, amely szerinte olyan tanácsokat ad, amelyek bedönthetik a város közösségi közlekedését, csak azért, hogy azzal a kormányt támadhassák, s ezzel politikai tőkét kovácsolhassanak a baloldalnak. Holott a jelen helyzet kialakulásáért a mostani városvezetés okolható, továbbá azok a sötét játszmát folytató, háttérben megbúvó politikai vezetők, akik a lépéseket irányítják, és a költségvetéstől vonnak el forrásokat, ezzel lehetetlen helyzetbe taszítva Miskolc közösségi közlekedését.

– Miközben teletömték az MVK felügyelőbizottságát jelenleg is regnáló és bukott politikusokkal, közülük az egyik, a jelenleg is önkormányzati, MSZP-s képviselő, Bartha György maga is elismerte a közösségi médiában, hogy nem ért egyet teljes mértékben azzal, hogy ilyen drasztikus járatcsökkentésre és ritkításra került sor. De hát – ahogy fogalmazott mentegetőzve a szocialista önkormányzati képviselő – neki is vannak főnökei – idézte vissza Soós Attila.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: amióta önkormányzati rendszer létezik, a közösségi közlekedés mindig is önkormányzati feladat volt, és a város biztosította hozzá a forrásokat Magyarország minden megyeszékhelyén. Más nagyvárosokban jelenleg meg tudták oldani ezt a feladatot.

– A reggeli és esti járatok túlzsúfoltak, súlyosan veszélyeztetik ezek a döntések a munkába járók egészségét – utalt a szennyvízből kimutatható járványügyi előrejelzésre, a koncentráció növekedésére. – Szüntessék be az ámokfutást, vallják be, kinek a tanácsára, milyen rejtélyes okoknál fogva szükséges, hogy a közösségi közlekedés a csőd szélére kerüljön – összegezte Soós Attila.

Kérdéseinket elküldtük a Velünk a Város frakciószövetségnek és az MVK-nak, de lapzártánkig nem kaptunk választ.


Kérdéseink a Velünk a Városnak és az MVK-nak

Melyik tanácsadó cég ad tanácsot a közlekedési koncepcióval, illetve menetrenddel kapcsolatban? Mit lehet tudni az ő szerződésükről? Mennyit fizet a cég vagy a város ezekért? A megritkított és szinte folyamatosan változó menetrendet az MVK készíti, vagy „felsőbb” utasításra kell alkalmazniuk? Csak a Velünk a Várostól kérdeztük: az MSZP-s önkormányzati képviselőtársuk véleménye egyedi, vagy az egész frakció nem ért egyet a megcsonkított menetrenddel?

(A borítóképen: Soós Attila rámutatott: a menetrend követhetetlen, állandóan változik, komplett városrészek maradnak ellátatlanul)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-utasok-idegeit-borzolja-az-uj-menetrend-5378575/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában