felelőtlen égetés

2021.03.18. 19:00

Tavaszi szél viszi szerte a lángokat megyénkben

A száraz, szeles időjárás kedvez a szabadtéri tüzeknek, amelyeknek különösen nagy „szezonja van” tavasszal.

Horváth Imre

20200414 Nádudvar fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Meggyulladt a nádas Nádudvar és Kaba között.

Forrás: MW

Fotó: Matey István

Jellemzően nem véletlenszerűen gyullad ki ilyenkor a száraz növényzet, hanem a tarló és kerti égetések nyomán keletkeznek nagy tüzek. Ez alól nem kivétel a mostani tavasz sem, noha idén már tilos a kerti zöldhulladék égetése. Érdeklődésünkre a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon megerősítették: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tavaszi időszakban jellemzően megemelkedik a szabadtéri tüzek száma. Tavaly ezerhatvannyolc alkalommal avatkoztak be a hivatásos tűzoltók ilyen jellegű esemény miatt, idén ez az esetszám már meghaladta a kettőszázat.

Kedden is több hektáron pusztított tűz a megyénkben, huszonhat helyszínen volt ezzel dolguk a hivatásos tűzoltóknak. Ózd, Tardona és Lak külterületén négy-négy, míg Alacskánál és Szirmabesenyőnél tíz-tíz hektáron pusztítottak a lángok. A legnagyobb kiterjedésű tűz Zádorfalva határában következett be, ott mintegy harminc hektáron égett le a száraz növényzet.

Sok szabadtéri tűzhöz vonultak megyénk tűzoltói szombaton is, amikor lakóházat is veszélyeztetett a gondatlanul meggyújtott növényzet.

Ahol nem lehet és ahol lehet

Aznap a megyében tizenhat helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak emiatt, a tűzzel érintett területek nagysága száz négyzetmétertől tizenöt hektárig terjedt. Kissikátoron, a Táncsics úton száz négyzetméteren égett a gaz, a lángok egy lakóház ereszdeszkázatára is átterjedtek. Galvács külterületén, egy állattartó telep közelében ötszáz négyzetméteren égett le a száraz növényzet, a tűz harminc szalmabálát is érintett. Varbónál négy és fél, Járdánházánál tíz, míg Sajószentpéternél tizenöt hektáron pusztított a tűz.

Tekintettel arra, hogy a szabadtéri tüzek kialakulása szinte kivétel nélkül emberi tevékenységgel hozható összefüggésbe, ezek az események megelőzhetőek lennének. Annak ellenére, hogy külterületen tilos a lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése, egyesek figyelmen kívül hagyják a szabadtéri tűzgyújtás szabályait, nem törődve az esetlegesen előidézett veszéllyel, vagy a keletkező károkkal. Az elhanyagolt, hátrahagyott telkeken nagy intenzitással, kontrollálhatatlanul terjed a tűz, különösen a szeles időben. A tűzoltók sok esetben csak gyalog tudják megközelíteni az érintett területeket, és olykor órákig kell oltaniuk a lángokat. Amennyiben ilyenkor egy jelentősebb esemény következne be, amely fokozott tűzoltói jelenlétet igényelne, az éppen alkalmazásban lévő egységek később érnének oda – hívta fel rá a figyelmet a katasztrófavédelem.

A jelenlegi szabályzók szerint, kertészkedésből származó növényi hulladékot belterületen csak ott lehet égetni a veszélyhelyzet megszüntetéséig, ahol az önkormányzat ezt rendeletben szabályozta és lehetővé teszi. Amennyiben erre lehetőség van, akkor is be kell tartani a szabadtéri tűzgyújtás alapvető szabályait. Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amelyet, ha kell, biztonságosan el tudunk oltani. Sosem szabad a tüzet felügyelet nélkül hagyni és mindig készenlétben kell tartani oltóvizet, valamint oltáshoz szükséges szerszámokat. Az égetés befejezése után pedig olyan formában kell eloltani a tüzet, hogy az semmiképp se gyulladhasson vissza.

(A borítóképen: Nem véletlenül szabályozzák a tűzgyújtást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában