Pályázat

2021.03.04. 18:00

Szépül Dubicsány központja

A polgármesteri hivatallal együtt megújult a település közösségi háza, valamint orvosi rendelője is.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Energetikai szempontból teljes egészében újjávarázsolták a dubicsányi polgármesteri hivatalt, valamint a szorosan hozzá kapcsolódó közösségi házat, ahol az orvosi rendelő is található. A korábbi gázkonvektoros fűtési rendszert turbógázkazánnal és radiátorok felszerelésével váltották ki. A homlokzat negyven-, az oldalsó falak pedig tizenhét centis szigetelést kaptak, a tetőre pedig napelemek kerültek fel, amelyek lehetővé teszik a megújuló energia felhasználását.

Gazdaságosabb, szebb

– A külső arculat is megváltozott, valamint mindkét épület esetében megtörtént az akadálymentesítés – mutatott rá a helyszínen Radnai Zsolt, a település polgármestere. – A fenntarthatóság, valamint a komfortérzet szempontjából is sokat léptünk előre, és az sem mindegy, hogy a 26-os főúton elhaladókban milyen kép alakul ki rólunk, ha rápillantanak a hivatalra és a közösségi házra. Az energetikai fejlesztések mellett a Magyar falu program keretében arra is lehetőségünk nyílt, hogy több új orvosi műszert, gépet szerezzünk be. Erre szintén nagy szükségünk volt, mert mostanáig a harminc-negyven éves berendezések voltak használatban. A beszerzés már elindult, így reményeink szerint már nem kell sokat várni, és használatba vehetjük a digitális vérnyomásmérőt, a vércukorszintmérőt, az EKG-t és az egyéb megpályázott gépeket. Ezzel az egészségügyi szolgáltatás színvonala is sokat változik az előnyére Dubicsányban.

Feladatuk lesz

Az elmúlt időszak legfontosabb beruházásával, a konzorciumban megépült kerékpárúttal kapcsolatban Radnai Zsolt elmondta: Putnokon keresztül Serényfalva irányába sokkal biztonságosabb lett a közlekedés, hiszen eddig bringával és gyalogosan is a főút jelentett egyetlen alternatívát. Most a közeli városba és a Sajó irányába is könnyedén el lehet jutni.

– Ezzel kapcsolatban természetesen nekünk is van feladatunk, hiszen vállaltuk, hogy a kerékpárút ránk eső részének a karbantartását elvégezzük – árulta el Dubicsány polgármestere. – Ehhez nagyon fontos lenne, hogy vásároljunk egy kis gépet, esetleg traktort, ami télen a síkosságmentesítés, nyáron pedig a fűvágás során tud segíteni nekünk. Bízom benne, hogy a Magyar falu programban erre idén lesz lehetőségünk. Tavaly is pályáztunk, akkor nem támogatták a tervünket, remélem, hogy ezúttal több sikerrel járunk.

Több szálláshely?

A Gömör Szíve programhoz kapcsolódva Dubicsányban is vannak turisztikai tervek, amelyek elsősorban a szállásbővítés területén jelentkezhetnek. A Magtár épületének felső szintjén szeretnének közösségi teret létrehozni úgy, hogy több szálláshelyet is kialakítanának. Ehhez azonban ugyancsak pályázati forrás bevonására lesz szükség.

(A borítóképen: A közösségi ház teljesen megújult Dubicsányban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában