miskolci költségvetés

2021.03.06. 13:00

Nagyotmondó baloldali vezetők

Az önkormányzatokat érintő állami támogatásokról külön-külön tárgyal a kormány a 25 ezer fő feletti településekkel. Ugyanakkor a megyei jogú városoknak el kellett juttatniuk a szaktárcákhoz: milyen saját intézkedéseket tettek.

Nyikes Zita

20210224 Kaposvár fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Szita Károly polgármester

Fotó: Havran Zoltán

– A megyei jogú városok jelentős része már elfogadta a saját költségvetését, és úgy tudom, ahol még ez nincs így, ott is meglesz. Vannak könnyebb és nehezebb idők, ez az év most nehezebb, de városvezetőként alkalmasságunkról is vizsgázunk.

A polgármesterek felelőssége megnőtt – fogalmazott kérdésünkre Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Mint Kaposvár polgármestere pedig hozzátette: mi járványügyi költségvetést fogadtunk el 2021-re, amelyben rangsorolni kellett az elvégzendő feladatokat. A két legfontosabb prioritás: az emberi életek védelme és a munkahelyek megőrzése – emelte ki Szita Károly.

Áthidaló, bölcs döntések

– Idén kevesebb pénzt költünk a sportra, a kultúrára és a városüzemeltetési feladatokat is jobban kellett rangsorolnunk, de közben figyelembe kellett vennünk, hogy az intézményeinknek – alapszolgáltatásként az óvodáknak, bölcsődéknek például éves szinten – működniük kell és biztosítanunk kell a közszolgáltatásokat is – mondta el a városvezető, hozzátéve: ugyanakkor optimisták, így abban a reményben fogadták el a költségvetésüket, hogy az év második felében már talán visszaáll az élet a normális kerékvágásba.

„Biztos vagyok abban, hogy működőképesek lesznek a hazai nagyvárosok 2021-ben is” –

 

Szita Károly

Miskolcon a városvezető baloldali politikusok folyamatosan arról beszélnek, hogy milyen összegek hiányoznak a város költségvetéséből a kormányzati intézkedések miatt. Ennek kapcsán kérdeztük meg a szövetség elnökét: tapasztalja-e ezt más megyei jogú városokban? Szita Károly úgy fogalmazott: Kaposváron is hiányzik 1,5 milliárd forint, amivel tudtak volna tervezni 2021-re, de a városvezető kiemelte: azért vagyunk polgármesterek, hogy nehéz, de bölcs döntésekkel ezt az időszakot áthidaljuk.

Saját intézkedéseket is vár a kormány az önkormányzatoktól

A közelmúltban találkoztak a megyei jogú városok polgármesterei Gulyás Gergely miniszterrel. Szita Károlyt arról kérdeztük, milyen eredménnyel zárult az egyeztetés a kormányzati támogatásokról. A polgármester ennek kapcsán kiemelte: a koronavírus-járványban közös a kormány és az önkormányzatok felelőssége. Az egyeztetésen arról tájékoztatták a települések vezetőit, hogy a kormány lehetőségeihez mérten biztosítani fogja a városok működőképességét és a megkezdett fejlesztések befejezését is. Szita Károly megjegyezte: valamennyi megyei jogú város polgármesterének el kellett juttatnia a belügyi és a pénzügyi szaktárcához, hogy az önkormányzatok milyen saját intézkedéseket tettek a járványhelyzetben, és mennyi a bevételkiesésük. Az állami támogatásokról pedig a jövőben minden 25 ezer fő feletti településsel külön egyeztet majd a kormány.

Baloldali nagy számok

Miskolcon született egy, a pénzügyi helyzetet „feltáró” kiadvány, amely 2019 őszétől eredezteti a város pénzügyi problémáit. Ennek kapcsán Szita Károly úgy fogalmazott:

– Másfél éve kaptuk meg a bizalmat a választópol­gároktól. Van, aki most először lett polgármester, többen a so­kadik ciklusunkat kezdtük meg 2019-ben. Ennyi idő elég kellett legyen ahhoz, hogy mindenki áttekinthesse a saját városa helyzetét. Sajnos azt tapasztalom, hogy még egy ilyen rendkívüli helyzetben is a baloldali polgár­mesterek politikai alapon nyi­latkoznak, ezért szeretnek nagy számokat mondani. Magam biztos vagyok abban, hogy 2021-ben is működőképesek lesznek a hazai nagyvárosok – jegyezte meg Szita Károly.

(A borítóképen: Szita Károly)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/halalkampanyt-folytat-a-baloldal-5259784/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-nincs-koltsegvetese-miskolcnak-5239867/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában