Jótékonyság

2021.03.11. 11:30

Felkarolták Csenyétét

A Virágozz és Prosperálj Alapítvány szegény falvakat keresett, így talált rá az abaúji falura is.

Hegyi Erika

Fotó: ÉM

A halmozottan hátrányos helyzetű Csenyéte település lakóit ajándékozta meg az elmúlt év végén a budapesti Virágozz és Prosperálj Alapítvány. Boldogság Manó elnevezésű jótékonysági akciójukkal nagy örömet szereztek az ország egyik legszegényebb falujában élő gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Önkénteseik segítségével több mint háromezer játékot gyűjtöttek össze azzal a céllal, hogy olyan gyerekeknek juttassák el, akiknek nem csak a karácsonyi ajándék álom, de még a mindennapi ennivalójuk sem biztosított.

Novák Antónia, az alapítvány vezetője úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány idején még inkább szükség van az elesettek támogatására, hiszen a társadalom figyelmét más gondok kötik le.

– Az alapítványnál nem gondoljuk, hogy egy-egy ilyen akció elegendő, azonban nem becsüljük le annak az értékét, amit ezzel üzenhetünk a rászorulóknak: fontosak vagytok, és nem csak gondolunk rátok! Amit mi, önkéntesek tehetünk, az az, hogy gyűjtünk és adományozunk a szegényeknek. Különösen fontos gyermekeket támogatni. Nincs gyerek, aki hibáztatható lenne azért a helyzetért, amibe született. Mi, felnőttek felelősséget érzünk azért, hogy megmutassuk a családoknak, mégpedig saját példánkon, hozzáállásunkon keresztül, hogy összefogással, figyelemmel, törődéssel és barátságossággal lehet igazán célokat elérni, örömet okozni és harmóniában élni.

A legszegényebb

Megtudtuk azt is, hogy a Virágozz és Prosperálj Alapítvány egyben Az Út a Boldogsághoz nemzetközi kampány magyarországi képviselője. Ezért nem meglepő, hogy az ajándékok mellett minden család csomagja tartalmazott egy Az Út a Boldogsághoz könyvecskét. A könyvben szereplő általános és egyszerű életvezetési javaslatokat bárki sikerrel használhatja saját és hozzátartozói életének jobbítására.

Novák Antónia lapunknak elmondta azt is, akciójuk előtt olyan településeket kerestek, melyek jelenleg a legnehezebb helyzetben vannak. Így találtak rá Csenyétére, hiszen ez a község nemegyszer volt már az ország legszegényebb települése. Felvették a polgármesterrel a kapcsolatot, aki meghatódott és nagyon örült a segítségnek. Tőle tudták meg, hogy hány család, hány gyermek él itt.

– Az elmúlt években főleg játékokkal leptük meg a gyerekeket, de láttuk, hogy itt akkora a szükség, hogy ruhákat és tartós élelmiszereket is vittünk Csenyétére. Sőt az egyik adományozónktól jelentős mennyiségű C-vitamint kaptunk, amit szintén eljuttattunk a faluba. A település legnagyobb problémája, hogy nincs a közelben munkalehetőség, aminek segítségével ki lehetne emelkedni a szegénységből. Az adományok csak pillanatnyi megoldást jelentenek, de hosszabb távon az oktatás megerősítésével és komplex programok elindításával lehetne javítani a helyzeten – fogalmazott Novák Antónia.

(A borítóképen: A Virágozz és Prosperálj Alapítvány tagjai az adományokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában