digitális program

2021.03.23. 17:30

Érettségi+, a sikeres záróvizsgákért

A Miskolci Szakképzési Centrum újabb digitális programmal segíti a végzős diákok felkészülését.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Ebben a tanévben sem szeretné magára hagyni a végzős diákokat életük eddigi legnagyobb megméretése előtt a Miskolci Szakképzési Centrum. Ezért kiegészítve a korábbi digitális oktatási anyagokat, az Észak-Magyarország és a boon.hu támogatásával újabb programmal járul hozzá az otthoni, érettségire történő felkészüléshez.

– Az „Érettségi+” címmel induló sorozat ezúttal a tárgyi tudást kiegészítő és a sikeres vizsgát támogató módszertani videókkal segíti a végzős diákokat – hívta fel a figyelmet Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. – A hasznos tanácsokat és vizsgatrükköket feldolgozó 20 perces videósorozat a magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem tantárgyak mellett angol és német nyelv, valamint informatika tantárgyak írásbeli és szóbeli érettségi feladatain keresztül mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyek ismeretében sikeresebben kamatoztathatják tudásukat a diákok. Bízunk benne, hogy ezzel hozzájárulunk a jobb érettségi osztályzatok megszerzéséhez. Egy külön részben az érettségivel kapcsolatos általános tudnivalók, tanácsok hangzanak el. Ezt a részt én vállaltam, tehát idén is részt veszek a felkészítésben. A program külön érdekessége, hogy a közreműködők teljes mértékben a Miskolci Szakképzési Centrum oktatói és kollégái, az előadás anyagainak kidolgozásától a videós anyagok felvételén keresztül egészen a szerkesztésig. Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja korábban úgy döntött, hogy több iskolánknak vásároljunk multimédiás eszközöket, melyek segítségével most gyakorlatilag teljesen profi felvételeket tudunk készíteni, úgynevezett greenbox hátteret használva. Így az oktató kollégák prezentációi, a televíziós időjárás-jelentéshez hasonlóan, az előadó mögött és mellett jelennek meg. A Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum kiváló oktatói készítették el a felvételeket, majd a vágást és a feliratozást is – sorolta a főigazgató.

Ugyanabban a helyzetben

– Egy éve még senki sem gondolta, hogy a most végzős diákok ugyanabban a helyzetben találják magukat érettségi előtt, mint az előző évben végzett társaik – fogalmazott Molnár Péter. – A koronavírus-járvány okozta, egy éve tartó rendkívüli helyzet idén sem könnyíti meg a diákok dolgát, amely kiváltképp nagy terhet jelent a végzősöknek, akik közel egy éve nélkülözik a jelenléti oktatást. Ne felejtsük el, 2020. március 16-tól a tanév végéig nem volt jelenléti oktatás. 2021. szeptember 1-jétől pedig csak november 10-ig tudtak normál rendben iskolába járni a középiskolás diákok. Oktatóik azóta különböző online felületeken tanítják őket. Március 8-ig a szakmai gyakorlatokat szerveztük meg jelenléti oktatásban, maximálisan betartva a járványügyi előírásokat. Az úgynevezett érettségi tárgyakból kis csoportokban lehetett felkészítő foglalkozásokat szervezni az érdeklődőknek. A Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban folytak is ilyenek, de úgy gondoltuk, hasznos lenne más digitális segítséget is adni az érettségi előtt állóknak. Hiszen most, március 8-tól április 7-ig semmilyen jelenléti oktatás nem lehet a járvány harmadik hulláma miatt – jelezte a főigazgató. Hangsúlyozta: az oktató kollégák munkáját 2020 júliusától megemelt bérrel ismeri el a kormány. Meglátása szerint a normál körülmények között folyó jelenléti oktatáshoz képest most is többet dolgoznak a tanárok. Különösen az érettségi és szakmai vizsgára felkészítő kollégáknak kell az online térben nagyon lelkiismeretes munkát folytatniuk a diákok sikere érdekében.

A járvány okozta helyzet idén sem könnyíti meg a diákok dolgát

Molnár Péter

Most is aktuális

Molnár Péter emlékeztetett: az előző tanévben digitális eszközökkel és példaértékű összefogással járultak hozzá Miskolc pedagógusai a diákok érettségire történő felkészüléséhez. A Miskolci Szakképzési Centrum részvételével és koordinálásával létrejött #érettségi digitális műsor akkor három érettségi tantárgy – magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem – ismereteinek összefoglalásával, tantárgyanként 20-20 előadással nyújtott segítséget az otthoni felkészüléshez. Ezen felkészítő órák 1-1 érettségi témakört öleltek fel. A tavaly felvett anyagok most is aktuálisak, hívta fel a figyelmet a főigazgató, aki nemcsak koordinálta a sorozatot, hanem történelem tantárgyból előadásokat is tartott.

Elérhető valamennyi előadás

Mint jelezte: az egy éve tartó járványhelyzet minden diák életét megnehezíti. Az érettségizők helyzete ezért is nehéz, mert tanáraik személyes jótanácsait nélkülözve kell felkészülniük a vizsgákra. Ebben próbál meg segítséget nyújtani a mostani tanévben is a Miskolci Szakképzési Centrum. A tárgyi tudás mellett ugyanis nagyon fontos a tudatos felkészülés a különböző feladattípusok sikeres megoldására, a tipikus hibák és a pontvesztés elkerülése érdekében.

– Ilyenkor már nem az új tananyagokat oktatjuk a tanulóknak, hanem célzottan az érettségire, az írásbelire és a szóbelire készítünk fel. Megnézzük a különböző feladattípusokat, az előző évi írásbeli érettségiket. Ebben segít most az „Érettségi+” programunk, amelynek videói szerdától érhetőek majd el az Észak-Magyarország internetes portálján, a boon.hu-n, valamint a Miskolci Szakképzési Centrum YouTube-csatornáján – hangsúlyozta Molnár Péter.

(A borítóképen: Molnár Péter nemcsak koordinálja a sorozatot, hanem történelemből előadásokat is tartott)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában