Költségvetés

2021.03.28. 11:30

Elvont a baloldal 110 milliót, a kottán is spórolniuk kell a zenészeknek

Egynegyedével kevesebbet kap a Miskolci Szimfonikus Zenekar az önkormányzattól 2021-re, derült ki a költségvetésből. A zenekar kottaköltségen és jogdíjon tervez spórolni. Milyen komolyzenei kínálatra lesz elég a szűkre szabott büdzsé?

20200511 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország GloriArt Brass a Miskolci Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Együttese koncertet adott a városnapon.

Fotó: ÉM

A sport és a kultúra fog szenvedni legjobban Miskolcon, mondta a megyeszékhely 2021. évi költségvetésével kapcsolatban Szopkó Tibor, az önkormányzat kulturális ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. A Miskolci Szimfonikus Zenekar költségvetésén tetten érhető a baloldali képviselő baljós előérzete: 2019-ben 490 millió, 2020-ban 450 millió, 2021-ben pedig 340 millió forintot ad az önkormányzat a nemzeti minősítésű zenekarnak.

Jelentősen kevesebb pénzből kell gazdálkodnia az idén a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak, mint tavaly. Okozhat-e gondokat a szűkített költségvetés? – kérdezte lapunk Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezetőtől. Megtudtuk: a zenekar állami és önkormányzati forrásból gazdálkodik.

– Ehhez jönne még az eladott bérletek és jegyek árából befolyó összeg, aminek egy része a járvány miatt szintén kiesik. Nagy érvágás volt idén az újévi koncertek elmaradása is, hiszen azok minden évben nyereségesek, ráadásul ezeket a hangversenyeket bepótolni sem tudjuk. Az újévi koncertek bevétele általában az első 3-4 hónap szakmai költségeit szokta fedezni. Az egyéb koncertjeinket reméljük, még meg tudjuk tartani idén. Lesz olyan bérletünk, amit egy az egyben átviszünk a következő évadra, és olyan is, amit részlegesen visszatérítünk, ha a közönség élni akar ezzel a lehetőséggel. Egyébként pedig az átütemezhető költségeken takarékoskodunk, például kevesebbet költünk karbantartásra, és csak a legszükségesebb dolgokat vásároljuk meg. Odafigyelünk a műsorszerkesztésre, hogy kevesebb legyen a kottaköltség és a jogdíj. Ilyesmin lehet spórolni, de a minőségen nem – hangsúlyozta Szászné Pónuzs Krisztina.

Önkormányzati szakértőnkkel áttekintettük a Miskolci Szimfonikus Zenekar utolsó nyilvánosságra hozott jelentését, vagyis a 2019. évi egyszerűsített éves beszámolóját. Az mindenesetre látszik a beszámolóból, hogy 2019-ben még 568 millió forint volt a teljes bevétel, de abból 433 millió forint el is ment a személyi jellegű ráfordításokra, vagyis a zenészek bérére. A jegybevétel pedig 2019-ben mintegy 60 millió forint volt.

2021-re az önkormányzat 340 millió forintot szánt a zenekarra. Ha a szokásos bevételi szintet, vagyis a 2019-es 568 millió forintot csökkentjük az idei 110 millió forintos elvonással, azt látjuk, hogy 458 millió forint összbevétele lehet a zenekarnak, és még azt is tovább kell korrigálni nagyjából a jegybevételek felével, vagyis további 30 millió forinttal. Marad tehát 428 millió forint éves szinten a zenekarnak. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy még annyi pénz sem lesz a kasszában, mint ami a zenészek szokásos éves bére, vagyis a fent említett 433 millió forint, összegezte a lapunk által megkeresett önkormányzati pénzügyi szakértő. Azt is hozzátette: szép vállalkozásnak tűnnek a zenekar ügyvezetőjének a szavai, de ekkora elvonást a zenekar valószínűleg csak a béreken tud megspórolni. Megtudtuk, hogy a 2021-es, meglehetősen szűkre szabott büdzsén segíthetne esetleg az a készpénz­állomány, ami 2019-ben még a zenekar rendelkezésére állt. Ugyanis a fideszes városvezetés úgy adta át a zenekart a baloldali városvezetésnek 2019 őszén, hogy annak stabil volt az anyagi helyzete: 2019. december 31-én még 119 millió forint volt a muzsikusok bankszámláján.

A kérdés persze az, hogy ebből a 2020. év végére mennyi maradt, hiszen már 2020-ban is kevesebb jutott a zenészeknek, mint 2019-ben.

(A borítóképen: Egyelőre letették a hangszert, de felemelik-e majd a hangjukat a Miskolci Szimfonikus Zenekar zenészei?)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában