szórakozó- és vendéglátóhelyek

2021.02.14. 14:30

Élnek a lehetőségekkel

A vendéglátósok élnek a helyzetet javító lehetőségekkel, a legnagyobb segítséget mégis a nyitás jelentené.

Apagyi Beáta

20210128 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kormányrendelet meghosszabbítása illusztráció.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

A járvány első hulláma idején Miskolc önkormányzata felére csökkentette az önkormányzati ingatlanban működő vállalkozások bérleti díját. Egy hete arról hoztak döntést, hogy emellett elengedik a városban működő szórakozó- és vendéglátóhelyek által üzemeltetett teraszok után fizetendő közterület-használati díjat. Ez a fajta engedmény visszamenőlegesen januártól egészen 2021. december 31-ig hatályos. Akik már befizették, azoknak visszatérítik az összeget. A városban működő vendéglátóipari egységek tulajdonosait kérdeztük arról, miként érinti őket az enyhítés.

Baranyai Krisztina, a Téli Fagyi Kávézó és Bisztró egyik tulajdonosa elmondta, hogy bár nem az önkormányzattól bérlik az ingatlant, a tulajdonos rendkívül készséges volt és csökkentette a havonta fizetendő bérleti díjat, majd hozzátette: „A közterület-használat minket csak szezonálisan érint, mivel tavasztól őszig rendelkezünk teraszrésszel, de minden könnyítés jól jön most a vendéglátásnak. Kávézó vagyunk, a vendégek jobban szeretik a termékeinket helyben elfogyasztani, most azonban mi is csak elvitelre működhetünk. Az elviteles kávét és termékeinket leginkább jelenleg a környéken dolgozók fogyasztják – már ha nem home office-ban vannak – többségében ők ugranak be, de néhány törzsvendégünk messzebbről is eljön és benéz hozzánk. Szerencsére felesleges árukészlet a bezárás ellenére nem halmozódott fel. Jelenleg a saját pénzünket fektetjük a vállalkozásba, így tartjuk életben ebben a nehéz időszakban, hiszen hét év munkáját nem hagyhatjuk kicsúszni a kezünkből.”

Dudás Szabolcs, a Pizza, Kávé, Világbéke megálmodója és tulajdonosa úgy gondolja, hogy a kültéri fogyasztással fog megkezdődni az újranyitás, így a nagy, tágas teraszt biztosítani tudó helyek mindenképp előnyt élveznek majd.

– Az épületrészt az önkormányzattól béreljük, melynek költségét felére csökkentették a második hullám idején. Ez rendkívül nagy segítség számunkra, mint ahogy az is, hogy a terasznyitással párhuzamosan nem kell majd befizetnünk a közterület-használati díjat, ezáltal ezt visszaforgathatjuk a rezsibe, a kollégák bérébe, ami bár a legnagyobb teher, mégsem kellett senkitől sem megválnunk a nehéz helyzetben. A legnagyobb segítség az lenne, ha az intézkedések lehetővé tehetnék akár a részleges, akár a teljes körű nyitást – emelte ki.

Csekély összeg

A Helynekem esetében a Romkocsma-rész tartozik az önkormányzati bérlemények közé, illetve a saját épített terasz mellett, egy sokkal kisebb szabadtéri terület. Az utóbbiért befizetett közterület-használati díj olyannyira csekély, hogy annak elengedése nem sokat fog javítani a hosszú idők óta zárva tartó hely anyagi nehézségein – tudtuk meg a társtulajdonostól.

(A borítóképen: Várják már a nyitást [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában