Bükkszentlászló

2021.02.06. 17:30

„Elmosta” az idő az ígéreteket

Az állami támogatás ellenére a bükkszentlászlói patakmeder nincs készen, hiába ígérte a Velünk a Város frakció tavaly nyáron. Pénteken sajtótájékoztatón jelezték: több patakra is kellene a kormány pénze.

Fotó: Ádám János

Tavaly nyáron tett ígéretet a Velünk a Város frakció, hogy még 2020-ban rendbe hozzák a bükkszentlászlói patakmedret, amihez még az előző önkormányzat igényelt állami támogatást a vis maior alapból. A bükkszentlászlói patakmeder ügye azonban azóta sem rendeződött.

Pénteken a Velünk a Város frakció két önkormányzati képviselője, Szopkó Tibor és Hegedűs Andrea, aki frakcióvezető-helyettes is, sajtótájékoztatón jelentette be: még több patakmeder megtisztítására van szükség Miskolcon.

A baloldali képviselők ezekre a szükséges forrást is látják, ugyanis ismét kifejtették: nem értenek egyet a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját egy százalékra mérsékelő kormányzati adócsökkentéssel. Hangsúlyozták: az iparűzési adót, ami a miskolci vállalkozásoknál marad, el lehetne költeni a Hejő- és a Pece-patak mederkotrására és a Szinva diósgyőri szakaszán a mederszelvények kiépítésére. Szopkó Tibor momentumos önkormányzati képviselő pedig arról beszélt: a kormányzati intézkedés miatt az iparűzési adóból származó hiányzó bevételből a miskolci Gárdonyi, az Ady, a Vasas művelődési ház és az Ifjúsági Ház felújítására 400–500 millió forintot, a múzeumi kiállítóhelyek felújítására pedig 3–3,5 milliárd forintot fordítanának. (A Vasas művelődési ház nem volt az önkormányzat tulajdona, és egyébként most sem áll az önkormányzat tulajdonában – a szerk.) Kérésünkre válaszolva ugyanakkor elmondta: „a Bartók Plusz Operafesztivál brandjét semmiképpen sem szeretné elengedni a városvezetés”. De hozzátette: szerinte „a rendezvényre költeni jelenleg badarság lenne”.

Állóvízben Bükkszentlászlón

Ha már a baloldali képviselők a patakmedreket szóba hozták, érdeklődtünk: hogy halad a bükkszentlászlói patakmeder ügye? Az Észak-Magyarország kérdése érezhetően meglepetésként érte őket, és Hegedűs Andrea annyit tudott válaszolni: a miskolci vállalkozásoknál hagyott adó azt is fedezné.

Mint ismert: a bükkszentlászlói projektre az állami források rendelkezésre álltak, nagy nehezen az önkormányzat is hozzátette a szükséges önerőt. (A Belügyminisztérium 2019 decemberében döntött a vis maior támogatásról, amelyhez 38 millió forint önkormányzati önerőre volt szükség – a szerk.)

A dolog pikantériája, hogy tavaly nyár elején éppen Szopkó Tibor önkormányzati képviselő személyesen tett ígéretet arra: még 2020-ban megvalósulnak a bükkszentlászlói vis maior pályázatok. Akkor Gazdusné Pankucsi Katalin fideszes önkormányzati képviselő vetette fel a bükkszentlászlóiak égető problémáját az árokmeder és a támfal rendbetételével kapcsolatban. Rákérdeztünk, és megtudtuk a jobboldali képviselőtől: a közel 100 millió forintos fejlesztéssel hónapok óta semmi sem történt.

Ami van, az is felhasználatlan

– Még most is ott tartunk, hogy azt a tájékoztatást kapom az önkormányzattól, hogy folyamatban van a közbeszerzés – tudta meg az Észak Gazdusné Pankucsi Katalintól, aki hozzátette: az önkormányzati önrész annak ellenére, hogy a baloldali frakció ígérte, nem azonnal, hanem végül csak a 2020. évi harmadik negyedéves költségvetési korrekcióban jelent meg.

– A közbeszerzési eljárás későn indulhatott el, ezért még mindig csak ígéretek vannak a megvalósításra – tette hozzá az önkormányzati képviselő. Mint ismert: a 2018-ban beadott vis maior támogatás a bükkszentlászlói patak medrének tisztítására, kotrására, a támfalak építésére, megerősítésére vonatkozott. A településen élők folyamatosan rettegnek attól, mikor önti el őket a víz.

Mutogatnak, nem haladnak

Az Észak önkormányzati szakértőt kérdezett arról, hogy az önkormányzat 2019. évi zárszámadása, melyet már a baloldali többségű közgyűlés fogadott el, mit „árul el” egyébként a vízközműfejlesztésre fordítható összegekről. Megtudtuk: több száz millió forint forrás áll rendelkezésre az önkormányzati számlákon, amit a kormány biztosított csapadékvízzel kapcsolatos projektekre. Önkormányzati szakértőnk úgy látja: nehezen érthető, hogy a városvezetés az elmúlt több mint egy évben miért nem kezdte meg ezeknek a forrásoknak a felhasználását, ráadásul amíg a rendelkezésre álló forrásokat sem használják fel, nehéz lesz újakat „szerezni”.

– A mutogatáshoz nagyon ért a baloldali városvezetés. Eddig visszafelé, most pedig felfelé mutogatnak. Ideje lenne már magukra is mutogatni, hiszen közel másfél éve vezetik ezt a várost. A csapadékvíz-elvezetés, patakmederkotrás önkormányzati és nem kormányzati feladat. A kormány a forrásokat rendelkezésre bocsátotta, de a munkát helyben kell elvégezni. Minderről az a véleményünk, hogy akik a válság idején csak a kormányra tudnak mutogatni, azok a városvezetésre alkalmatlanok – fogalmazott Hollósy András, a Fidesz–KDNP szóvivője.

(A borítóképen: Szopkó Tibor és Hegedűs Andrea)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sehol-semmi-az-igert-tamogatasbol-a-bukkszentlaszloi-patak-ugyeben-4412282/

https://boon.hu/vezeto-hirek/felnek-es-megoldasra-varnak-4327887/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában