segítség

2021.01.12. 17:30

Példátlan összefogás a szegényekért

Sárospatakon minden hétvégén kiváló minőségű ételt kapnak a helyi nehéz sorsú emberek.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az adventi időszaktól majdnem idén húsvétig tart a nehéz sorsú emberek számára szervezett ételosztás Sárospatakon, amelyben egyházi és civil szervezetek, sport­egyesületek, politikai pártok, intézmények, valamint vállalkozások vesznek részt.

Minél több hétvégén

– Az adományozók nem is igazán ételosztást szerveznek, hanem inkább vendégül látják a rászoruló embereket – mondta az Északnak Kövér Zsolt sárospataki cukrászmester, a református egyházközség presbitere, a jótékonysági akció egyik motorja. Hozzátette: a kezdeményezés viszonylag régre, körülbelül másfél évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza. Eleinte a polgárőrség és a helyi vadásztársaságok főztek – akkor ahogyan fogalmaztak – a helyi hajléktalanoknak. Néhány éve merült fel a gondolat, hogy ne csak karácsony környékén, hanem a város református közösségére, annak különböző szervezeteire alapozva a téli, hideg időszakban minél több hétvégén tudjanak meleg ételt biztosítani azoknak az embereknek, akiknek ez sokat jelent – tette hozzá Kövér Zsolt. Ehhez a cukrászmester első körben – a református gyülekezet, a presbitérium, a Református Egyházért Alapítvány és a teológia mellett – saját baráti körét, főként vállalkozókat keresett meg, akik jó szívvel vállalták, hogy alkalmanként 60–80 adag ételt elkészítenek, és vendégül látják a mindig szombat délre meghirdetett ételosztáson azokat az embereket, akik ritkán jutnak hozzá jó minőségű, meleg ennivalóhoz. Hozzáfűzte: eleinte nem a piacra szervezték a jótékony akciót, hanem a város más pontjaira, mert az akkoriban még nem volt olyan szépen felújítva, mint most, de a fedett résszel és asztalokkal ellátott terület immár kiváló körülményeket biztosít számukra.

Tizennyolc alkalommal

A néhány éve kiteljesedett és az önkormányzat jóvoltából stabil, állandó helyszínre szervezett programhoz évről évre egyre többen csatlakoztak, a mostani téli időszakban már összesen 18 alkalommal szerveznek ételosztást Sárospatakon. Az akciósorozat tavaly november 28-án kezdődött, és egészen idén március 27-ig tart.

Kövér Zsolt hozzátette: mivel az utóbbi időszakban egyre bővül az adományozók köre, ezért már komoly egyeztetést igényel a beosztás, amelyet évek óta az önkormányzat munkatársával, Víghné Fehérvári Zsuzsannával együtt végeznek el. A cukrászmester hangsúlyozta: a jótékony vendéglátás során nagyon jó nevű éttermek elismert szakácsai készítik a kiváló minőségű ételeket a rászorulók számára, de a szervezetek is a legjobban főző tagjukat bízzák meg a feladattal, akik a legjobb alapanyagokkal dolgoznak. Mivel téli időszakban zajlik a program, korábban jobbára meleg étellel – főként forró levessel – szolgáltak a megjelenteknek, de a járványhelyzetre való tekintettel most előre csomagolt menüt osztanak szét a biztonsági előírásoknak megfelelő módon. Bár Kövér Zsolt leggyakrabban ezt szerényen elhallgatja, de kevés kivétellel szinte minden ételosztásra maga biztosít körülbelül 100 szelet süteményt az ebéd mellé desszertként. Beszámolója szerint egy-egy szombati ebédre körülbelül 70–80 ember érkezik, sokuknak munkája is van, de nem telik igazán jó minőségű ételre a jövedelmükből. Újabban teljes családok, gyerekek is megjelennek – mondta. Ha marad néhány adag ennivaló, a rászoruló emberek akár haza is vihetnek ételt esetleg betegsége miatt nehezen mozduló családtagnak, szomszédnak, de van, aki másnap is ezt eszi ebédre – mondta el a cukrászmester. Kiemelte: arra a széles körű társadalmi összefogásra, amelyet a sárospataki ételosztás során tapasztalt, csak egyetlen magyarázat van, mégpedig az, hogy a városban nagyon jólelkű emberek élnek.

Szemellenző nélkül

Aros János, a város polgármestere úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a jó cselekedet nem tűnt el, sőt egyre erősebb városukban. Sárospatak közösségei évek óta összehangoltan segítenek a téli időszakban a rászoruló családokon, minden hétvégén meleg ebéddel fogadják őket. Kiemelte: fontosnak tartja, hogy bár vannak települések, amelyek nem hajlandók észrevenni ezt a problémát, a patakiak „nem tesznek szemellenzőt magukra”. Látják, hogy alapjaiban erős és stabil a társadalmunk, mégis vannak, akiknek szükségük van kisebb-nagyobb támogatásra, ők számíthatnak valamennyi ételosztásban közreműködő szervezetre Sárospatakon – közölte a polgármester.

(A borítóképen: Aros János polgármester a legtöbb alkalmon maga is részt vett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában