Közlekedés

2021.01.13. 08:30

A gyalogos is figyeljen télen!

A téli időjárás miatt megváltozott út- és látási viszonyok a közlekedés minden szereplője számára veszélyeket rejtenek magukban.

Horváth Imre

20210111 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Gyalogos láthatóság illusztráció.

Fotó: Ádám János

Ez alól pedig nem kivétel a gyalogosok sem, akiknek a saját épségük érdekében fontos lenne betartaniuk néhány írott, vagy éppen íratlan szabályt. Télen később világosodik és hamarabb is megy le a nap, de nap közben is gyakran van borult, ködös idő, vagy esik valamilyen csapadék, ami nagyban rontja a látási viszonyokat. Ilyenkor még lakott területen belül is megvan a gyalogosan közlekedők felelőssége is abban, hogy csak a kreszben előírt módon közlekedjenek és jól láthatóak legyenek.

Annak a veszélyét, hogy mi történhet, ha ez nem valósul meg jól példázza a január 9-én történt eset. 17 óra 30 perc körül a 25-ös számú főúton, lakott területen kívül, láthatósági mellény nélkül, sűrű ködben, sötét ruházatban, imbolygó mozgással gyalogolt az úttest jobb oldalán – a menetirány szerinti baloldal helyett – egy ózdi férfi, akit egy arra közlekedő személyautó vezetője későn észlelt és elsodort. A gyalogos amellett, hogy súlyos sérüléseket szenvedett, még szabálysértési eljárás is indul ellene.

Az elmúlt héten volt olyan nap, amikor 24 óra alatt négy gyalogosgázolás is történt.

Miskolcon a kora reggeli órákban a Vasúti felüljárónál a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen haladt át egy 79 éves asszony. A hölgy már mintegy öt métert behaladt, amikor egy 45 éves férfi autójával elütötte őt. A baleset során a gyalogosnak súlyos sérülései keletkeztek. Ugyanaznap Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Ózdon, Emődön és Miskolcon még három gyalogost gázoltak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában