COVID–19

2020.11.20. 19:00

Lázasan nem jó a szauna

Erősíti az immunrendszert, de csak ha teljesen egészségesek vagyunk.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A rendszeres szaunázás elősegíti a test természetes gyógyulási folyamatát, gyorsabb reakcióra készteti az immunrendszert, stressz­oldó hatással bír. A járványhelyzetben azonban nem ajánlott.

Megtisztulás színhelye

– Ahogy a finnek is fogalmaznak, a szauna a testi és lelki megtisztulás színhelye. Hatékonyság szerint nem szoktuk őket megkülönböztetni, más a működési elvük – ismertette Verebi Zoltán, aki egy szaunaklub cégvezetője. Hozzátette azt is, hogy a finn szauna teljes szervrendszerünket igénybe veszi, addig az infraszauna inkább specifikus hatásairól ismert.

– Az infraszauna kevésbé terheli meg a szervezet, viszont körülbelül kétszer annyi időt szükséges benne eltölteni, mint a finn szaunában. Az infrasugarak hatására a szervezet belülről kifelé haladva melegszik át. Ezáltal a mélyebben lévő szöveteket is méregtelenítésre serkenti. A finn szauna a magas hőmérséklet révén kívülről melegít befelé. A hőmérséklete 80-90 fok között alakul általában, és 12-15 perc a javasolt idő, amit egyszerre érdemes a hőkabinban eltölteni. Lázas, beteg személyeknek semmiképp sem ajánlott, a tartós betegségben szenvedők pedig mindenképpen egyeztessenek orvosukkal – ajánlotta Verebi Zoltán.

A dézsa nem méregtelenít

Kevés háztartás rendelkezik saját szaunával, a dézsafürdő viszont egyre gyakoribb. Verebi Zoltán szerint a dézsában való fürdés nem egyezik meg a szaunázással: a víz alatt a szervezet nem tud méregteleníteni, hőtorlódás lép fel a bőrfelszínen. Hiába próbálja hűteni magát a testünk, ez kevésbé sikerül neki – magyarázza.

Csak egészségesen

Dr. Páll Katalin belgyógyász szakorvos korábban az Északnak megerősítette: a szauna valóban nagyon egészséges akkor, ha nincs súlyos, krónikus betegségünk, vagy nem szenvedünk heveny fertőzésben. Lázas állapotban a testhőmérséklet eleve emelkedik, ami pulzusszám-növekedéssel jár, és ilyenkor egyáltalán nem jó szaunában tartózkodni, hiszen az további felmelegedést és pulzusszám-emelkedést okoz.

– Ha pedig egy cseppfertőzéssel terjedő betegségben szenvedő bemegy a szaunába és alkalmanként még tüsszög is, akkor a kiáramló levegőbe vírusok és baktériumok kerülnek, amelyek nem pusztulnak el a melegben. Továbbá ha nincs mód alapos szellőztetésre a meleg, párás környezet csak kedvez a kórokozók megtelepedésének – hangsúlyozta dr. Páll Katalin.

(A borítóképen: Nem ajánlott a szauna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában