pályázati támogatás

2020.10.07. 09:30

Újabb intézmény újul meg Edelényben

Két forrásból valósulhat meg a komplex felújítás, amely hamarosan el is indulhat.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónk küldte

A korábbi után újabb, ezúttal 30 millió forintos pályázati támogatást nyert el az edelényi önkormányzat a Mátyás Óvoda és Bölcsőde 2. számú épületének a felújítására – jelentette be Molnár Oszkár polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Így most már indulhat a teljes körű rekonstrukció.

Program mentén

Edelény az elmúlt években egy látványos fejlődési útra lépett, köszönhetően azoknak az európai uniós támogatással, illetve központi költségvetési forrásból megvalósuló beruházásoknak, amelyek jelenleg is zajlanak, illetve várhatóan a következő egy-két évben fognak megvalósulni. A város 2019–2024-re meghirdetett gazdasági programjának céljai a gazdaság­élénkítés és térségi szerep erősítése mellett a város népességmegtartó és népességvonzó erejének növelése is. A fiatalok helyben maradása érdekében eddig mintegy százmillió forint összegben ösztönző támogatást és teljesen felújított önkormányzati tulajdonú ingatlanokban lakhatási lehetőséget nyújtott a város azoknak, akik Edelényben tervezik jövőjüket. A családtervezés segítése érdekében folyamatosan megújulnak oktatási, nevelési intézményeik is.

Az önkormányzat fenntartásában négy telephelyen működő Mátyás Óvoda és Bölcsőde 2. számú épülete eddig kimaradt a fejlesztésekből. A következő időszakban azonban két különböző támogatási forrásból is lehetőség lesz az épületnek a megújítására, amelyben három bölcsődei és egy óvodai csoport kap helyet.

A feladatellátási hely energetikai korszerűsítésére az önkormányzat a TOP-konstrukció keretében rendelkezik támogatási szerződéssel, aminek köszönhetően a külső nyílászárók cseréje, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés és napelemes rendszer elhelyezése valósul meg. Az épület belső megújításához szükséges forrás biztosításának lehetőségét több pályázati kiírás megvizsgálásával és projektterv benyújtásával kereste az önkormányzat. Végül a Belügyminisztérium által meghirdetett önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt pályázati lehetőségre benyújtott kérelem sikeres volt, szeptember 18-án támogató miniszteri döntés született. A hazai forrás felhasználásával megtörténik a villamos hálózat, a víz-, valamint szennyvízvezetékek cseréje. „Köszönet illeti az elképzeléseink fölött bábáskodó Demeter Zoltán országgyűlési képviselőt” – nyilatkozta a polgármester.

A két fejlesztés összehangolt megvalósítása a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kezdődhet meg. A beruházások által az óvodai és bölcsődei feladatellátás feltételei javulnak, a kisgyermekek magasabb színvonalon történő ellátása válik biztosíthatóvá, s nem utolsósorban a fenntartási költségek is csökkennek.

(A borítóképen: Az 1. számú épületet néhány évvel ezelőtt varázsolták újjá kívül-belül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában