veszélyes munka

2020.10.15. 17:30

Több tesztelést kérnek a kollégáknak a pedagógus-szakszervezetek

Az érdekvédők nagyobb biztonságot szeretnének az iskolákban, a minisztérium szerint ez most is megvan.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A nevelési és oktatási intézmények pedagógusait, dolgozóit rendszeresen kellene tesztelni, hívták fel a figyelmet a pedagógus-szakszervezetek, a PSZ és a PDSZ. A Pedagógusok Szakszervezete követelésében azt is megfogalmazta, hogy a fenntartók rendeljék el a digitális oktatást azon a településen, ahol megjelent a koronavírus, biztosítsák a kiscsoportos munka tárgyi és személyi feltételeit.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig azt hangsúlyozza: a közoktatási dolgozóknak ma veszélyes körülmények között kell dolgozniuk. Tapasztalataik szerint, ha valahol koronavírusos beteg van, akkor nem tesztelik automatikusan az intézményben dolgozókat és az odajáró gyerekeket, tanulókat. Úgy vélik, hogy ez azért nagy probléma, mert így nem derül ki, ha valaki még tüneteket nem mutat, de már fertőzött, és ezáltal még több ember fertőződik meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szakszervezetek követelésével kapcsolatban felhívta a figyelmet: a biztonságot egyáltalán nem növelné és szakmailag teljesen értelmetlen lenne a pedagógusok rendszeres (akár havonta vagy kéthetente történő) tesztelése, mert a PCR-teszt csak a pillanatnyi állapotot mutatja meg, és semmi garancia nincs arra, hogy akár a tesztelést követő napon ne fertőződjön meg az érintett. Akinél azonban felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, azt minden esetben ingyenesen tesztelik.

Fegyelmezettek

– A koronavírus teszt, úgy tudom, csak néhány napos állapotot mutat, ez pedig kevés információt jelent – mondta Vígh Roland, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium igazgatója. – A sűrű tesztelés pedig nehezen lenne megoldható, hiszen tudjuk, hogy most, a járvány idején mennyire leterhelt a járási hivatal. Nyilván van veszélye annak, hogy normál körülmények között folyik a tanítás, hiszen van 5-6, nyugdíj előtt álló pedagógusunk is, de igyekszünk úgy védekezni, hogy minden egészségügyi előírást pontosan betartunk. Rendszeresen fertőtlenítünk az intézményeinkben. Plusztakarítókat is felvettünk, hogy napközben is tudják fertőtleníteni a helyiségeket. A tanórákon kívül maszkot hordanak a pedagógusok és a tanárok a közösségi helyiségekben. Igyekszünk a távolságtartást is betartani, persze minél kisebb gyerekekről van szó, ez annál nehezebb. Az óvodában például a játékokat is fertőtlenítjük mindennap – sorolta az igazgató.

Hozzátette: van ugyan most is koronavírusos diákjuk, de a szülők rendkívül fegyelmezettek, az első tünetek megjelenésekor otthon tartják a gyereküket. És mire az információ eljutna a kormányhivatalig, és még mielőtt bármilyen intézkedés történne, eltelik 8-9 nap, amikor a beteg diák már nem fertőz.

Megtudtuk azt is, eddig az iskolában egy alsós osztálynak kellett 4 napra digitális tanrendre áttérnie.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában