Bemutatkozik az Eötvös-gimi

2020.10.05. 16:00

Nagyszerű eredmények, hagyományok

Az Eötvös-gimnázium diákjai kiválóan szerepelnek a tanulmányi és a sportversenyeken is.

Hegyi Erika

Forrás: SzB

Idén lesz 57 éves a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium. Az új tanévet 54 pedagógussal és 588 tanulóval kezdték. Diákjaik közül 140-en szeptemberben lépték át először a középiskola kapuját, hiszen ők a gimnázium új tanulói, tudtuk meg Szaniszló László intézményvezetőtől.

Társadalmi elvárás

– Jelenleg a hat évfolyamos gimnáziumi osztályunk mellett négy évfolyamos gimnáziumi osztályokban általános tantervű, emelt matematika, emelt informatika, emelt angol és emelt magyar képzéseket indítunk. Az oktatási és képzési sokszínűséget a társadalmi elvárás, a tiszaújvárosi szülők, gyermekek igényei, valamint az európai fejlődés diktálja. Nevelőtestületünk felelősséget érez az intézmény jövőjéért, a felnövekvő generáció sorsáért, pallérozásáért, így azon dolgozik, hogy az iskolából kikerülő fiatalok minél gazdagabb elméleti és gyakorlati ismeret birtokában, szellemileg és erkölcsileg megerősödve megállják helyüket

a társadalomban. Szent-Györgyi Albert gondolatával élve: Bízom abban, hogy ön is olyan jövőt szeretne, mint amilyen ma a gimnáziumunk – fogalmazott az igazgató.

– Hat évfolyamos általános gimnáziumi képzés keretében minden évben egy osztályt indítunk, ahol a tanulók tantárgyanként az általános iskolában elsajátított tananyagon alapuló, életkorukhoz igazodó oktatásban részesülnek. Fokozottan hangsúlyt kap a tantárgyak közötti kapcsolatok megvilágítása, a hatékony idegennyelv-oktatás, a széles körű általános műveltség biztosítása, az esztétikai és az etikai nevelés. Az első idegen nyelv az angol, kilencedik évfolyamtól második idegen nyelvként a németet vagy a franciát lehet választani.

A diákok képességeiknek, érdeklődésüknek megfelelően a heti kötelező óraszámon felül szabadon választhatnak különböző szakköröket, tehetséggondozó foglalkozásokat az egyes tantárgyakból. Az arányos tantárgyfelosztás eredményeként sokan az alapórákon megszerezhetik az emelt szintű érettségihez szükséges kompetenciákat és tudást – mutatta be a hat osztályos képzésüket az intézményvezető.

Azzal folytatta, hogy az utóbbi tanévekben kimagasló, országos eredményeket értek el diákjaik az OKTV és OSZTV versenyeken, valamint kiváló sportolók is nevelődnek az intézményben, hiszen országosan jegyzik atlétáikat és kosarasaikat is.

Tehetségpont

– Intézményünk Akkreditált Kiváló Tehetségpont. Tanulmányi versenyen, sportversenyen, diákolimpián 1–3. helyezést, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 1–10. helyezést elért tanulóink száma minden évben negyven körüli. Közép- vagy felsőfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkező végzőseink száma száz feletti. Nagyon jó a kapcsolatunk a tiszaújvárosi sportegyesületekkel, támogatjuk tanulóink ilyen irányú elkötelezettségét is. Iskolánk a 2018/2019-es tanévben a Diákolimpia® Legeredményesebb Iskolája díj középiskola kategóriában a 10. helyezést érte el. Nagyszerű pedagógusaink közül 2019-ben Ferenczyné Szabó Zsuzsanna informatika szakos kolléganőnknek az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti tehetség program keretében a „Kiváló Versenyfelkészítő” díjjal ismerte el a tanulmányi versenyek kapcsán végzett kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetséggondozó munkáját – sorolta Szaniszló László.

– Ha a kiváló tanári felkészítő munka a tehetséges tanuló szorgalmával párosul, akkor ez a tudás a középiskolánk országos jó hírnevét is öregbíti – hangsúlyozta. – Őrizzük iskolai hagyományainkat: csibeavató, idegen nyelvi szakestek, szalagavató, Eötvös-bál, diákönkormányzati nap, a csibetábor és a kockatábor. Gyakoriak a mozi- és színházlátogatások, rendszeresek az osztálykirándulások. Immár hagyomány az is, hogy az Eötvös Diákszínpad színvonalas műsoraival színesíti nemzeti ünnepeinket – sorolta Szaniszló László.

Megalapozzák a tudást

Hozzátette: – Az intézmény vezetőjeként büszke vagyok gimnáziumunkra, jelenlegi és volt tanítványainkra, pedagóguskollégáimra. Közös munkájuknak köszönhető, hogy minden tanulónk képességeinek megfelelően felkészül az érettségi vizsgákra, a továbbtanulni kívánó diákok sikeres, emelt szintű érettségit tesznek, és megalapozzák azt a tudást, amely a felsőfokú tanulmányok folytatásához és a mindennapi élet sikerességéhez elengedhetetlen.

(A borítóképen: Az Eötvös-gimnázium meghatározó szerepet játszik Tiszaújváros oktatási életében)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában