Koronavírus

2020.10.12. 07:00

Mindig jó, ha van félretett pénz a családi kasszában

Járványtól függetlenül érdemes megtakarításokra törekedni, hiszen bármikor akadhatnak váratlan kiadások.

Apagyi Beáta

20200910 Kaposvár Vásárlás illusztráció. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

A koronavírus-járvány első hulláma idején többen veszítették el részben vagy teljesen korábbi állásukat, és kényszerültek képezettségüktől függetlenül elhelyezkedni, hogy biztos anyagi forrást teremthessenek maguknak. Ami a megtakarításokra való törekvéseket illeti, a májusi felmérések szerint a járvány hatására a legerősebb a pénzügyi reakció volt. A maga szintjén mindenki igyekezett spórolni anyagi helyzetétől függetlenül. Bár januárban a lakosság 15 százaléka tervezett valamilyen hitellel, a későbbiekben inkább a halasztás mellett döntöttek. Arra a kérdésre, hogy az első hullám valóban tudatosabb viselkedésre tanított-e meg minket – ami a megtakarításokat illeti –, közel hasonló válaszokat kaptunk. Akadnak pluszkiadások Gábor véleménye szerint ijesztő volt látni, ahogy barátok és ismerősök válnak egyik napról a másikra munkanélkülivé.

– Szerencsére az otthonomból is képes voltam eleget tenni a munkahelyi feladataimnak, emiatt ugyanazzal a pénzügyi helyzettel rendelkeztem a fizetést követően, mint a koronavírus-járvány megjelenése előtt. Folyamatosan igyekszem félretenni, többnyire azért, mert mindig van egy pluszkiadás a hónapban, amire korábban nem voltam felkészülve. A háztartási gépek úgy mennek tönkre körülöttem, mintha ez lenne a feladatuk. Mivel az első hullám idején többnyire nem tehettük ki az otthonunkból a lábunkat, talán még spóroltam is. Nem volt szükséges bérletet váltanom a tömegközeledési eszközökre, megfontoltabban, ritkábban vásároltam. Mivel szorított az időkorlát nem volt lehetőség órákig nézelődni, listát írtam, és gyorsan a kosaramba pakoltam a háztartásomból hiányzó árucikkeket. Nem költöttem egyéb szórakozási lehetőségekre, ettől függetlenül nem élnék ugyanolyan korlátozások alatt, mint korábban, amennyiben nem muszáj – mesélte Gábor.

Rita szintén azok táborát erősíti, akik szeretnének havi szinten félretenni keresetükből.

– Ha őszinte akarok lenni, néha összejön, néha kevésbé. A járvány első hulláma szerintem többünket ráébresztett arra, hogy nem árt, ha van félretett pénzünk, ettől függetlenül próbálok nem rágörcsölni a spórolásra. Korábban sem habzsoltam az élvezeteket, de az ember próbál megfelelő életkörülményeket kialakítani magának. Nem büdös a munka, párommal megbeszéltük, hogy ha valamelyikünknek megszűnne az állása, akkor sem esnénk kétségbe, próbálnánk felülkerekedni a helyzeten és alárendelni magunkat a körülményeknek. Olyan munkát is elvállalnánk, ami esetleg nem a képzettségüknek megfelelő – osztotta meg a témával kapcsolatban gondolatait Rita.

(A borítóképen: Vírus idején gyorsabb és célzottabb a bevásárlás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában