Nagy-Miskolc program

2020.10.17. 11:00

„Következetesen haladunk”

Mire a legbüszkébbek, sikerült-e megvalósítaniuk a kampányígéreteiket? – kérdeztük a városvezető frakciótól.

Forrás: miskolc.hu

Hogyan látják: a Nagy-Miskolc program választási ígéreteit tekintve melyeket sikerült megvalósítaniuk az elmúlt egy évben? – kérdeztük Simon Gábortól, a Velünk a Város frakció vezetőjétől.

Simon Gábor szerint következetesen haladnak előre. Hozzátette: az újszülötteknek járó 20 ezer forintos babaváró támogatást vezettek be, az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei számára középiskolai és felsőfokú tanulmányaik sikeres elvégzéséhez ismét elérhetővé tették a Bursa Hungarica ösztöndíjat, a város működését biztosító többezer szakember és kétkezi dolgozó munkáját béremeléssel ismerték el, növelték a Salkaházi-programban a szépkorúak támogatását, a belvárosi üzleteknek bérleti­díj-kedvezményt és fizetési könnyítést tettek lehetővé. Megjegyezte, hogy több mint 150 ezer maszkot osztottak ki, az önkormányzati intézményeket felkészítették az eredményes védekezésre. Az infra­strukturális fejlesztésekre vonatkozóan pedig azt említette, hogy „új fokozatra” kapcsoltak a belvárosban például a Kis-Hunyad utca, a Kossuth utca aszfaltozásával. (A hivatkozott beruházásokat az előző városvezetés indította.)

A frakcióvezető azt is elmondta, hogy a tavalyi kampányban meghirdetett Nagy-Miskolc programban hangsúlyos környezet-és klímavédelem keretében tízezer fa ültetésére tettek ígéretet, melyet teljesítenek a ciklus végéig, valamint életbe léptették a város éghajlatváltozással összefüggő cselekvési programját. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy évben megújult a Kassai utcai, a Leszih Andor úti, a diósgyőri, a Mesevár, a Napraforgó, a Százszorszép óvoda, a Margaréta bölcsőde és az Ezüsthíd Idősek Otthona.

Szerettük volna megtudni, hogy mennyire látják sikeresnek az együttműködést a különböző pártokkal és szervezetekkel a frakciójukon belül, de erre a kérdésre egyáltalán nem kaptunk választ.

Rákérdeztünk arra is, hogy mivel a Fidesz–KDNP-frakció többször szólította fel a frakciót, hogy „dolgozniuk kellene”, az elmúlt egy év eredményeit tekintve melyekre a legbüszkébbek. Válaszában Simon Gábor úgy fogalmazott: „Mivel a város és polgárainak érdekeit szolgáló munkákban nem voltak hajlandók részt venni, ezért a Fidesz részéről bármilyen felszólítás értelmezhetetlen számomra mindaddig, amíg konstruktív és felelős politikusként kezdenek végre dolgozni Miskolcért. A többi párt teszi a dolgát és a Velünk a Város frakció keretében eredményesen dolgozik.” Arra nem tért ki, hogy mire a legbüszkébbek.

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen tervei vannak a Velünk a Városnak az elkövetkező egy évre. Azt a választ kaptuk, hogy „az előző városvezetés által a város költségvetésben maga után hagyott 10 milliárd forintos hiány alapvetően határozza meg”. Hozzátette, hogy „szinte ellehetetleníti a tervezést, hogy miközben a járvány miatt a városnak jelentősen növekednek a kiadásai, a Fidesz-kormány idén további több milliárd forint forrást vont el”, ezért „Miskolcnak kettős terhet jelent a vírus elleni harc és a kormány büntető politikája elleni küzdelem”. Simon Gábor hozzátette: azt biztosan látják, hogy szociális szempontok élveznek elsőbbséget a város működtetésében, melyek keretében a fiatalok életkezdését a bérlakásprogram szélesítésével segítik, és ezért évente száz felújított önkormányzati lakásra írnak ki jövőre pályázatot. Terveik között szerepel turisztikai területen több projekt indítása, melyről rövidesen tájékoztatást adnak. Összefoglalóan pedig azt hangsúlyozta, hogy nagyságrendileg több mint 100 fejlesztést kezdenek meg az elkövetkező években.

Az eltelt év során Ön is tapasztalhatta, hogy a Velünk a Város frakció következetesen halad előre a Miskolc fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgáló programja megvalósításával, amely a miskolciak többségének támogatását élvezi. Engedje meg, hogy válaszomban csupán néhány elemét emeljem ki. A Nagy-Miskolc Programot úgy alkottuk meg, hogy a prioritásai között elsőbbséget kapjon a rászoruló miskolciak segítése. Ezért újítottuk meg a jövedelem-arányos fűtéstámogatási rendszert, emeltük a szociális alapú, környezetbarát tűzifa-támogatás keretét, és terjesztettük ki teljes évre az önkormányzat gyógyszertámogatását. A fiatalok Miskolcon tartása, családalapítása hasonlóan kiemelt jelentőségű számunkra, őket az újszülötteknek járó 20 ezer forintos babaváró támogatással segítjük. Az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei számára középiskolai és felsőfokú tanulmányaik sikeres elvégzéséhez az ismét elérhetővé tettük a Bursa Hungarica ösztöndíjat, a város diákonként havonta 5 ezer forinttal járul hozzá kiadásaikhoz. A gazdasági visszaesést hozó vírushelyzet idején sem feledkeztünk meg a város működését, élhetőségét, fenntarthatóságát biztosító több ezer szakemberről, kétkezi dolgozóról, az ő mindennapi munkájukat béremeléssel ismertük el. A pénzügyi források kormányzati elvonása ellenére növeltük a Salkaházi programban a szépkorúak támogatását, a gazdaságvédelem tekintetében a belvárosi üzleteknek bérleti díj kedvezményt és fizetési könnyítést tettünk lehetővé. A miskolciak egészségének védelme érdekében több mint 150 ezer maszkot osztottunk és az önkormányzati intézményeket felkészítettük az eredményes védekezésre. Nem maradtak el az infrastrukturális fejlesztések, sőt új fokozatra kapcsoltunk például a belvárosban a Kishunyad utca, Kossuth utca illetve a Hidegsor és a Bogáncs utca kapott új aszfaltborítást, ezen kívül bővült a kerékpárút hálózat. (Az említett beruházásokat még az előző városvezetés indította.) A Nagy-Miskolc programban szintén hangsúlyos környezet-és klímavédelmi értékeket is tettekre váltottuk, 10 ezer fa ültetésére tett ígéretünket teljesítjük a ciklus végéig, és kidolgoztuk, életbe léptettük a város éghajlatváltozással összefüggő cselekvési programját. Az elmúlt egy év az önkormányzat intézményi fejlesztéseinek szempontjából és rendkívül eredményesnek tekinthető: megújult a Kassai utcai, a Leszih Andor úti, a diósgyőri, a Mesevár, a Napraforgó, a Százszorszép óvoda, a Margaréta bölcsőde és az Ezüsthíd Idősek Otthona.

Mennyire látják sikeresnek az együttműködést a különböző pártokkal és szervezetekkel a frakciójukon belül?

(Erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.)

A Fidesz-KDNP frakció többször szólította fel Önöket arra, hogy „dolgozniuk kellene”. Az elmúlt egy év eredményeit tekintve melyekre a legbüszkébbek?

A más pártokkal való közös munkára vonatkozó érdeklődésére a Fidesz-KDNP frakcióval kapcsolatos csalódottságomat vagyok kénytelen megosztani Önnel. Az eltelt egy évet áttekintve számos, az együttműködéshez szükséges alapértéket hiányoltam Fideszes képviselőtársaim hozzáállásából, megnyilvánulásaiból. Ami leginkább zavart, az a miskolciakért való közös fellépés, a szavahihetőség és a korrektség hiánya. A városvezetés hiába tekint partnerként kormánypárti képviselőtársaimra, ha a különböző egyeztető fórumokon – például az operatív törzs vagy bizottsági üléseken – nem hajlandók sem javaslataikkal, sem kritikájukkal hozzájárulni a szakmai, várospolitikai feladatok elvégzéséhez. Bólogatva, némán ülik végig, majd a városháza lépcsőjén eresztik ki vádaskodó, valóságot elferdítő véleményüket. Az elmúlt egy évben sajtótájékoztatóik számos hazug állítást tartalmaztak. Mivel a város és polgárainak érdekeit szolgáló munkákban nem voltak hajlandók részt venni, ezért a Fidesz részéről bármilyen felszólítás értelmezhetetlen számomra mindaddig, amíg konstruktív és felelős politikusként kezdenek végre dolgozni Miskolcért. A többi párt teszi a dolgát és a Velünk a város frakció keretében eredményesen dolgozik.

Több frakciótársa is rendszeresen szerepel a médiában, de mint frakcióvezetőt, Önt ritkán látjuk-halljuk megszólalni egy-egy sajtótájékoztatón. Mi az oka annak, hogy inkább a háttérben marad?

A háttérbe lépésemet vizionáló kérdése teljesen téves, ugyanis frakcióvezetői és képviselői munkámat változatlan intenzitással végzem. Az ezekkel kapcsolatos dokumentumok bárki, így az Ön számára is hozzáférhetők a Városházán. Összességében elmondhatom, hogy a járványhelyzet miatt és a válság idején a kormány Miskolcot sarcoló, lépései miatt a korábbiakhoz képest is több feladatom keletkezett. A választókerületemben az elmúlt évtizedben százas nagyságrendű városüzemeltetési probléma keletkezett, melyek felszámolását folyamatosan végezzük a város szakembereivel.

Milyen tervei vannak a Velünk a Városnak az elkövetkező egy évre?

A következő évben elvégezhető munkát az előző városvezetés által a város költségvetésben maga után hagyott 10 milliárd forintos hiány alapvetően határozza meg. Az sem jelent kevés feladatot, hogy a felelőtlen gazdálkodás következményeit elhárítsuk és a város működőképességét megőrizzük. Szinte ellehetetleníti a tervezést, hogy miközben a járvány miatt a városnak jelentősen növekednek kiadásai, a Fidesz-kormány idén további több milliárd forint forrást vont el városunktól. Öntől, tőlem, mindannyiunktól. Miskolcnak kettős terhet jelent a vírus elleni harc és a kormány büntető politikája elleni küzdelem, a kormány következetlen és kiszámíthatatlan intézkedéseit látva nem tudhatjuk, jövőre mennyivel többet fog kihúzni még a miskolciak zsebéből. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság a rendszerváltozás idején észlelhető mélységekbe zuhant, a kormány azonban se a társadalmi, se a gazdasági válsághelyzetet nem képes ésszerűen, igazságosan és szolidárisan kezelni. Amit biztosan látunk, ez a helyzet még inkább indokolja, hogy a szociális szempontok változatlanul elsőbbséget élvezni a város működtetésében. A fiatalok életkezdését a bérlakásprogram szélesítésével fogjuk megkönnyíteni, évente száz felújított önkormányzati lakásra írunk ki jövőre pályázatot. Turisztikai területen több projektet indítunk, ezekről rövidesen tájékoztatást adunk, például a miskolciak és az aktív turizmusban részt vevők által régen várt lillafüredi kerékpárút előkészítését lezárjuk, hogy kezdődhessen a kivitelezés. Nagyságrendileg több mint 100 fejlesztést kezdünk meg az elkövetkező években. A nyitott városháza program folytatásában is biztosak lehetnek a miskolciak, és abban is, hogy frakciónk továbbra is várospolitikát fog folytatni pártpolitika helyett.

(A borítóképen: Simon Gábor)

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában