koronavírus

2020.10.27. 11:30

Jobban védő szabályt kérnek

A járványügyi védekezésben a szigorítást támogatják a kiskereskedelemben dolgozók.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Megindokolta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, hogy miért tartanák indokoltnak a szigorítást: a kereskedelemben dolgozók műszakonként folyamatosan közvetlen kapcsolatba kerülnek a vásárlókkal. A hétfőn kezdődött őszi szünet változtathat az eddig megszokott vásárlási szokásokon. A nyugodt, tömegmentes délelőtti órákat felválthatja a zsúfolt, gyerekes családok vásárlásának időszaka, amire érzékenyen reagálhat a kiszolgálói oldal.

– Nagyobb embertömegeket vonzó helyeken, például a napi bevásárlásokkor megfontolandó lehet a romló víruskörülmények elleni újabb intézkedés. Fontos, hogy

a helyzet fokozódásával se tapasztaljanak fennakadást a vásárlók. A kereskedelemben dolgozók már bizonyítottak, jól látható, hogy az év végi ünnepi bevásárlási szezonban még nagyobb szükség lesz rájuk – tette hozzá.

A boltos is bánhatja

Miskolcon az elmúlt hétvégén az ellenőrzések során a miskolci kapitányság rend­őrei kilenc esetben tapasztalták, hogy a vásárlók nem, vagy nem megfelelően viselték

a maszkjukat, ezzel megszegve a kormányrendeletben foglaltakat.

A szabálysértés elkövetése 5000 forintos helyszíni bírságot von maga után. Miskolc jegyzője a kötelezettségüket megszegő üzletek üzemeltetőit figyelmeztetésben részesíti. Ha másodszor is megszegik kötelezettségüket, 100 ezer forinttól akár egymillió forintig terjedő bírságot is kaphatnak. Harmadik alkalommal legalább 3 napra, legfeljebb egy évre bezárathatják a szabályszegő üzletet. A vásárlók közül azok is bírságra számíthatnak, akiknek a védőeszköz nem egy időben takarja a szájukat és orrukat – írta az ellenőrzésekről szóló közleményében a miskolci városháza.

Viselik az utcán is

Úgy tűnik: átalakulóban vannak a maszkviselési szokások. A Búza téri Vásárcsarnok környékén sétálva megfigyelhető, hogy az idősödő korosztály egy része már a csarnokból kilépve sem veszi le az arcát takaró védőeszközt. De a piactéren még mindig akadnak vásárlók és eladók, akik nem megfelelő módon, vagy egyáltalán nem viselnek orrot és szájat takaró eszközt. Az egyik eladó – nevét nem adva a nyilatkozatához – elmondta, hogy szigorúbbak az ellenőrzések, többször szabtak már ki pénzbírságot több eladótársára is.

– Nevetséges, de volt, akit azért büntettek meg, mert étkezés idejére megvált a maszkjától. Nem könnyű 12 órán keresztül szájmaszkban dolgozni. Gyakran lekerül az orr alá, de igyekszem folyamatosan viselni. Munkám végeztével hamar megszabadulok tőle, nem szállok tömegközlekedési eszközre, a saját autómban pedig nem érzem indokoltnak.

Szabályszegők

Zsuzsa az áruk között válogatva mondta el az Északnak a véleményét.

– Meglepő, hogy még mindig vannak, akik maszk nélkül sétálgatnak a standok között. Sajnos velem is előfordult már, hogy az üzletbe való belépés előtt elfelejtettem felvenni. A pénztárnál ripakodott rám az eladó. Rettenetesen szégyelltem magam. Szándékosan sosem tennék ilyet, rajtam ne múljon más egészsége. Ahogy eddig is, ezután is lesznek szabályszegők. Hiába próbáljuk egymást figyelmeztetni, sokszor nyomdafestéket nem tűrő reakciókat kapunk válaszul.

(A borítóképen: A koronavírus elleni védekezésben kiemelt szerep jut az arcmaszknak)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában