Halottak napja

2020.10.31. 11:30

Halottainkra emlékezünk

A koronavírus-járvány miatt különös óvatosságot kérnek a sírkertlátogatás idején is.

Fotó: Ádám János

Nagy forgalomra számítanak a halottak napját, november 2-át megelőző hétvégén a megyénkbeli temetőkben is.

Az idei emlékezés rendkívüli körülmények között zajlik: a koronavírus-járvány miatt az országos tiszti főorvos, Müller Cecília azt tanácsolta: akik nem egy háztartásban élnek, tartsák meg a 1,5 méteres távolságot, és viseljenek maszkot a temetőkben is, akinek pedig tünetei vannak, az egyébként se hagyja el otthonát.

A sírkertek üzemeltetői egyebek között az Északban is azt ígérték: erre felhívják majd a temetőlátogatók figyelmét.

Több vonat és busz

A közösségi közlekedésben megerősített szolgáltatással készülnek erre a hétvégére. A vasúttársaság közleménye szerint mindenszentek ünnepén a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Miskolcon tartalékjárművek állnak majd rendelkezésre.

A helyközi és a Volánbusz üzemeltetésében lévő helyi járatok szombaton a szabadnapoknak, november 1-jén, vasárnap a hét első munka- és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti napnak megfelelően indulnak.

Október 31-én és november 1-jén, a mindenszentek napján megnövekvő temetői forgalom miatt rásegítő járatokat indít az MVK a 14-es és 54-es autóbuszvonalakon.

Tűzre, zsebre vigyázzanak!

A rendőrség is megosztotta az emberek biztonságát szolgáló tanácsait. Mindenek­előtt: a temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos- és gépjárműforgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel, türelemmel! Próbálják elkerülni a nagyobb csoportosulásokat, ezek a zsebtolvajoknak kedveznek.

A temetőkben lehetséges tűzveszélyes helyzetre hívja fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye: tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz, és a napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Azt tanácsolják: az emlékezők tisztítsák meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak. Csak tartóban lévő mécsest használjanak a szabadban!

Munkaszüneti nap

Mivel a mindenszentek ünnepe munkaszüneti nap, vasárnap az üzletek, áruházláncok, bevásárlóközpontok zárva tartanak.

Mindenszentek, halottak napja

„Mindenszentekkor azokat ünnepeljük, akik földi létük után eljutottak az élet teljességére, az Istennel való találkozás örömére. Halottak napján azokért az elhunytakért imádkozunk, akik még várnak erre a találkozásra. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vallja, hogy a halottak napja nem a reménytelen elmúlásra való emlékezés. A mécsesek az emberi lét méltóságára, ajándék mivoltára és egymás iránti felelősségünkre emlékeztetnek.”

Részlet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Imádkozzunk az elhunytakért! címmel közreadott üzenetéből.

(A borítóképen: Halottak napja alkalmából tartottak megemlékezést pénteken Miskolcon, a helyi önkormányzat szervezésében az I. világháborús katonatemetőben, más néven koleratemetőben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában