Interjú: Tóth Ádámmal

2020.10.05. 11:30

Függetlenként indulok, de valódi baloldali vagyok!

A szegénység felszámolását tűzte egyebek mellett a zászlajára Tóth Ádám, akit pártok és szervezetek indítanak az október 11-i időközi országgyűlési választáson. Interjú: Tóth Ádám országgyűlésiképviselő-jelölttel.

Csákó Attila

Fotó: Ádám János

Függetlenként indulok, de valódi baloldali vagyok! – ekképpen definiálja saját politikai identitását Tóth Ádám országgyűlésiképviselő-jelölt, akit több szervezet és párt is támogat az október 11-i időközi országgyűlési választáson. A baloldali gyökerekkel rendelkező fiatalember szociális érzékenységét emeli ki.

Mint mondja: a szegénység továbbra is komoly probléma, ezért például a Szanyi Tibor alapította és Huszti Andrea vezette Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalommal is ennek felszámolásán dolgoznak, megválasztása esetén képviselőként is mindent meg fog tenni ezért. Hangsúlyozza, a közös munkában hisz, ezért céljai megvalósításához szakértőket és szervezeteket is bevon. Célja a fiatalok elvándorlásának megakadályozása, valamint hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér. Kiemelte, hogy a munkavállalók után fizetendő járulékok mértékét csökkenteni kellene. Tóth Ádám úgy véli, győzelme esetén az nem jelentene gondot, hogy függetlenként a parlamentben nem lenne frakciója, mert szerinte a jó ötleteket támogatnák a kormánypártok és az ellenzékiek is. A politikus előválasztást szorgalmazott az ellenzéki aspiránsok között, ám azok nem voltak ebben partnerek. „Több alternatívát is felvázoltunk. Nem tudom miért, de sem az előválasztáson nem akarták megméretni magukat, de még egy vitára sem álltak ki.”

Tóth Ádám a Koncz Ferenc halálával megüresedett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, tiszaújvárosi központú 6-os számú választókerület egyik országgyűlésiképviselő-jelöltje. Vele beszélgettünk.

Hogyan csöppent a politikába?

A kormányellenes tüntetéseken évekkel ezelőtt én is részt vettem, a magánszférában dolgoztam, és azt gondoltam, hogy nem jól mennek a dolgok. Ott fogalmazódott meg bennem, hogy politikával akarok foglalkozni, hogy jobbá tegyem az emberek mindennapjait, az országot.

Hogyan definiálná saját politikai hovatartozását?

Függetlenként indulok, de valódi baloldali vagyok!

Honnan ered a baloldalisága?

A baloldali gyökereimből és szociális érzékenységemből.

Adódik a kérdés: mit gondol a jobboldalról?

Vannak pozitív értékek, de másképpen képzelem el a kormányzást, az országot.

Hogyan és mivel sikerült támogatókat találnia?

A közös értékekkel. Például a Szanyi Tibor alapította és Huszti Andrea vezette Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalommal is a szegénység felszámolásán dolgozunk.

Az elmúlt években számos területen – családpolitika, nyugdíjasok, nemzetpolitika, állásteremtés – számos pozitív lépés történt…

Ez igaz. De a szegénység továbbra is komoly probléma.

Egyes szakértők – és számok – alapján a szegénység mértéke és a szegények száma csökken.

Én kivinném ezeket a szakembereket ide a Taktaközbe vagy Hernádba, nézzék meg mi van itt, s utána nyilatkozzanak. Járom a választókerületet, és sok idős ember mondja, nem tud megélni 28-35 ezer forintból. Nem is lehet!

Mit gondol, az önben meglévő szociális érzékenység elég a politikai sikerhez, nem kellene kicsit „faltörő kosnak” is lennie?

Addig megyek, amíg meg nem valósítom azt, amit szeretnék elérni.

Például?

Székely Sándorral, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökével, országgyűlési képviselővel van egy közösen kidolgozott és általa benyújtott törvénymódosításunk: szeretnénk a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulását elérni, illetve változást kicsikarni az illetményalapban. Úgyhogy nem kell „faltörő kosnak” lenni ahhoz, hogy elérjem azt, amit elhatároztam. A cél érdekében bevonok embereket és szervezeteket.

Ön – csaknem három évig – rend­őr volt, aztán leszerelt. Miért?

Egyfelől anyagi okai voltak, másfelől nagyon leterhelt az állomány, harmadrészt pedig – és nem általánosítok, de – vannak olyan vezetők, akik nem odavalók. Továbbá az ember tisztességesen végzi a munkáját, mégis sok esetben „megráncigálják”, mert a bűnözők jó ügyvédekkel minden szalmaszálba belekapaszkodnak, panasszal élnek vagy perelnek. Nekem ez sem tetszett, sokan belefásulnak. De hogy pozitívat is mondjak, a magyar rendőrség kiképzése kiváló, a felkészítés a régióban toronymagasan vezet.

Ha azt vélelmezzük, hogy bejut a parlamentbe…

…ez nem vélelmezés, hanem biztos.

Viszont ha független, frakció nélküli magányos farkas, akkor hogyan akar változást elérni a T. Házban?

Ez nem frakció kérdése, hanem hogy kinek milyen jó ötletei vannak. Ha látnak benne fantáziát a kormánypártok, akkor el fogják fogadni, és az ellenzék is támogathatja.

Miért akar képviselő lenni?

Szerintem a rendszerváltás óta nem méltó módon van képviselve a társadalom egésze. Például a fiatalok elvándorlására ne az legyen a válasz, hogy majd úgyis visszajönnek.

Az elmúlt századokban is elmentek szakmát tanulni, pénzt keresni, aztán visszajöttek. A másik, hogy ez uniós tagságból fakadó jog.

Igen, de azért teremtsük meg a feltételeket, hogy jó legyen itthon maradni. Szerencs 10 ezres város volt a kétezres évek elején, most nyolcezren lakják.

Ennek inkább azért demográfiai okai lehetnek, nem?

Valóban elöregszik a társadalom, de sok fiatal elmegy Budapestre, Nyugat-Magyarországra vagy messzebb, mert nincsenek lehetőségek az előrébb jutáshoz. Ne 100 ezer forintért kelljen dolgozni, vagy közmunkásként. Utóbbi egy nagyon jó áthidaló megoldás, de nem lehet végcél.

Nem is az. Sok közmunkás került be a versenyszférába.

Vannak, akik valóban átmentek, de tudok olyan települést, ahol több százan keresik meg így a mindennapi betevőt. Ha annyira sikeres lenne ez a közmunkaprogram, akkor minimális volumenben lenne. Egyszerű megoldások vannak a munkahelyteremtéshez. Nem cukorgyár kell ide…

… ami baloldali kormány alatt szűnt meg.

Ez bonyolultabb, uniós szabályozás ásta meg a sírját.

Az ön egyik javaslata, követelése, hogy nettó 200 ezer forint legyen a havi minimálbér. (Ennek összege 2010-ben 73 500 forint volt, ma 161 ezer forint – a szerk.) Mint vállalkozó pontosan tudnia kell, hogy a minimálbér megemelése a többi bért is felfelé srófolja, számos vállalkozás, főleg a kicsik ezt nem tudnák kitermelni. Ha emelkedik a minimálbér, akkor sok munkaadó világvégét kiált.

Az adórendszert kellene megreformálni, mert a 27 százalékos forgalmi adó negatív értelemben világbajnok.

Ez adópolitikai döntés, számos élelmiszer áfája viszont jóval alacsonyabb, ráadásul a társasági adó rendkívül alacsony, részben emiatt célpontja a befektetéseknek hazánk.

A bérekre rakódó terheket mérsékelni kellene.

Mit gondol a mai baloldalról? Szanyi Tibor – aki 1998–2014 között a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője volt, 2014–2019 között az Európai Parlamentben a Szocialisták és Demokraták frakciójában ült –, a minap azt mondta: korrupt és élősködő az MSZP vezetése. Ön mit gondol?

Voltak ugyan megszorítások, amikor – a nagy nevek – kormányoztak, de a helyzet nem volt annyira rossz. A mostani MSZP-vel az a gond, hogy harmadik és negyedik vonalas politikusokkal indulnak a „csatába”, de ilyen felhozatallal képtelenek kormányt váltani.

Kovács László egykori MSZP-elnök pedig azt mondta, hogy a szocialistáknak nem lenne szabad támogatniuk Bíró László jobbikos képviselőjelöltet az időközi választáson korábbi vállalhatatlan kijelentéseiért (amiért később Bíró bocsánatot kért – a szerk.), illetve zűrös céges ügyei miatt. Mit gondol a Jobbikról és Bíró László jelöltről?

Nem szeretném minősíteni, hogy ki mit mondott, sem az ellenfeleimet, utóbbit majd eldöntik a szavazók vasárnap.

A politikában ön nem ismert arc. A támogatói nyilatkozatát hányan írták alá?

Több ezren. Most a kampányban a felépítkezés fázisában tartok, úgy gondolom, hogy a vetélytársaim sem ismertebbek. Az ember üzenete és annak sikeres eljuttatása fontosabb, mint hogy ismert valaki vagy sem.

Ön előválasztást szorgalmazott, ám a többi ellenzéki párt viszont erre nemet mondott.

Több alternatívát is felvázoltunk. Nem tudom miért, de sem az előválasztáson nem akarták megméretni magukat, de még egy vitára sem álltak ki.

Ez a politikai mutyi része?

Igen. Szerintem az előválasztás legitimálhatja a jelöltet, azt, aki majd képviseli az embereket és a pártokat a végső megmérettetésben. De már nem foglalkozom ezzel.

Hogyan kampányol?

Járom a 42 települést, és megismertetem a programomat az emberekkel.

Nem láttam választási plakátját.

Állami pénzből nem szeretnék kampányolni. A szüleim és támogatóim segítségével, valamint önerőből azért sikerült kitennem néhányat belőlük.

Ha megkeresné az ellenzéki összefogás, hogy lépjen vissza, hogyan döntene?

Visszalépésről szó sem lehet, hiszen azokat csapnám be, akik hisznek bennem. Október 11-én pedig úgyis nyerni fogok!

A támogatók

  • – Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom párt
  • Magyar Szolidaritás Mozgalom
  • Magyarországi Szociáldemokrata Párt
  • Európai Baloldal
  • Normális Magyarországért Egyesület
  • Színes Demokratikus Párt
  • Igen Mozgalom
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában