koronavírus

2020.10.31. 14:00

Elszállt a Lufthansa tervezett beruházása

A repülőipar válsága késztette a kedvezőtlen döntésre a német óriáscéget.

Szaniszló Bálint

2018.07.03. Liszt Ferenc Repülőtér., Budapest. Fotó: Móricz-Sabján SImon

Fotó: Móricz-Sabján SImon

A koronavírus-világjárvány gazdasági hatásai kiemelten sújtják a légitársaságokat és a repülőgépipari javításokat végző ágazatot. Ez a tarthatatlannak minősített helyzet – a cég hosszú távú túlélésének biztosítása – késztette különleges intézkedésekre a korábban Miskolcon világszínvonalú szervizbázist építeni szándékozó német Lufthansa Technik társaságot.

Egyelőre nem épül meg

A Lufthansa Technik képviselői levelükben arról értesítették Miskolc városát, hogy: „A vállalat történetének legnagyobb válsága a Miskolcon tervezett telephelyére is hatással van…” Ugyan a válság kezdetekor még úgy döntött a cég igazgatótanácsa, hogy csak elhalasztják a tervezett repülőgéphajtómű-alkatrész javító gyár építését. Mivel azonban az eddig hozott intézkedések nem érték el a céljukat, az a döntés született, hogy „a Lufthansa Technik Miskolc Kft. 2021-re tervezett fejlesztését nem folytatják a jövő évben sem”.

Mint megtudtuk, a céghez korábban felvett munkavállalók további foglalkoztatása sem lehetséges a Lufthansa Technik Miskolc Kft.-nél, erről már az érintetteket tájékoztatták is. A válság miatt a repülőipari javítások üzletág fejlesztésére vonatkozó előrejelzések változatlanul pesszimisták, ezért az elkövetkező években alapos vizsgálatnak kell alávetni a miskolci projekt hosszú távú lehetőségeit.

„Miskolc város vezetése megérti és átérzi a vállalat helyzetének súlyosságát – fogalmaz a városháza közleménye –, és továbbra is egyeztetéseket folytat a Lufthansa Technik képviselőivel. Örömteli, hogy nem a Lufthansa volt az egyetlen nemzetközi befektető, amely Miskolcot választotta beruházása helyszínéül, hiszen itt tervezi létrehozni első Kínán kívüli, 17,5 milliárd forintból megépülő gyáregységét a Chervon Auto, amelynek köszönhetően 138 új munkahely jön létre.

A Patec pedig 1,7 milliárdból fejleszt Miskolcon, 71 új munkahelyet létrehozva. Miskolc város vezetése megtesz mindent, hogy a világjárvány nehézségei közepette a város továbbra is vonzó befektetői célpont legyen.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában