Jobbik

2020.09.12. 10:45

Jakab Pétert nem zavarják Bíró László korábbi vállalhatatlan kijelentései

Nem tervez vizsgálatot a jobbikos Bíró László ügyeiben, és garanciát vállalnak érte – jelentette ki Jakab Péter pénteken.

Forrás: Hír Tv

A Jobbik javaslatát az erős vidékért Miskolc is támogatja – ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót Jakab Péter, a Jobbik vezető politikusa tegnap Miskolcon. Hangsúlyozta: a Jobbik a vidék pártjaként küzd, és érdemi lépéseket tesz azért, hogy a bérszínvonal emelkedjék, és hogy ugyanazért a munkáért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Miskolcon ne kapjanak akár 120 ezer forinttal is kevesebbet a dolgozók, mint a fővárosban. Hozzátette: az élelmiszerek ára ugyanannyiba kerül Miskolcon és a megye településein is, mint Budapesten.

Október 11.

Jakab Péter bírálta a kormány politikáját, mivel szerinte az állami cégek hátrányosan megkülönböztetik a munkavállalóikat, megyénkben kevesebb fizetést adnak

a dolgozóiknak. Kijelentette: a vidék lemaradásáért a kormány felelős. Elmondta, a Jobbik több javaslatot terjesztett a kormány elé, amelyek az adópolitikára és a gazdaságfejlesztésre irányulnak.

Ugyanakkor örömnek tartotta a Jobbik országgyűlési képviselője, hogy Miskolc ellenzéki vezetése támogatta azt a javaslatot, amely a vidék bérfelzárkóztatására irányul. Kijelentette: az a határozott véleménye, hogy a kormányváltás vidéken dől el, és a vidék reményei szerint nemet mond majd a kormányra október 11-én az időközi választáson. Ezzel a gondolattal pedig átvezette mondandóját a politikus az időközi országgyűlési választáshoz kapcsolódó kérdések irányába.

Ki nem fizetett bérek

A sajtótájékoztatón az Észak-Magyarország munkatársa mellett a Hír TV stábja volt még jelen. Az elektronikus média munkatársa részéről kérdésként hangzott el, hogy tervez-e vizsgálatot a Jobbik jelöltje, Bíró László vállalhatatlan kijelentései és tettei miatt. (Bíró kijelentései miatt később bocsánatot kért – a szerk.) Jakab Péter válaszában arról beszélt, hogy Bíró ellen lejárató kampány zajlik, de a hazugságok – a politikus ezt a szót használta –, azt jelentik, hogy a Jobbik által is támogatott jelölt „jól áll a küzdelemben”. Az Észak-Magyarország munkatársa azt kérdezte, hogy mit tart a kampányban lejáratásnak. Válaszul Jakab Péter annyit mondott, hogy „hazugságokat nem ismétel meg”.

A Hír TV munkatársa arra is rákérdezett, hogy pártvezetőként mit szól ahhoz, hogy Bíró László nem fizette ki a dolgozók béreit. Válaszában a jobbikos pártvezető annyit mondott, hogy dokumentumaik vannak arról: a támogatott jelöltjük „nullásan” adta át a céget. Az Észak-Magyarország munkatársa felvetette, hogy Bíró „tisztességes munkáért, tisztességes béreket” szlogennel kampányol, ennek ellenére lapértesülések szerint korábbi vállalkozásában alkalmazott dolgozók közül többen nem kaptak bért.

Lelövés és szabadság

Jakab Péter válaszában az országos médiában nyilatkozók hitelességét vonta kétségbe. Szerinte a tévékben és különböző sajtófelületeken nyilatkozók nem szabad akaratukból tesznek nyilatkozatokat. Hozzátette: Bíró programot kínál, alkalmas jelöltnek találják, hiszen a megyei közgyűlés korábbi tagjaként már bizonyított. Erre a felvetésre reagálva rákérdeztünk: akkor is alkalmasnak tartják, amikor sajtóhírek szerint lelövéssel fenyegette meg a dolgozóit, illetve antiszemita kijelentéseket tett. Jakab érdemben nem reagált, hanem a szabadság szimbólumának nevezte Bírót.

Kijelölt irány

Jakab Péter 2018-ban lett országgyűlési képviselő. Előtte a miskolci közgyűlés jobbikos képviselője volt.

A közgyűlés ülésein a miskolci alacsony munkabérek kérdését többször felvetette. Annak kapcsán, hogy a Jobbik ezt a témát folyamatosan napirenden tartja, megkérdeztük, hogy mit sikerült neki elérnie, az alábbiakat felelte: a miskolciak nemet mondtak a korábbi városvezetésre, a Velünk a Város pedig kijelölte az irányt. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Jakab Péter az iránykijelölést abban látja-e, hogy olyan gazdasági program került a miskolci közgyűlés elé, amelynek 27 százaléka szó szerint átvétel más anyagokból, vagyis plagizáció, amit a köznyelv lopásnak nevez. Jakab Péter érdemi választ nem adott.

Pénzek, több csatornán

A miskolci béremelési javaslattal kapcsolatban pedig arra vártunk volna választ, hogy mi a véleménye arról, hogy egyes, a Velünk a Város szivárványkoalícióhoz tartozó városvezető jobbikos politikusok lapértesülések szerint több városi cégtől, intézménytől, bizottsági helyről kapnak fizetést. Jakab Péter érdemben nem válaszolt, csak arról szólt, hogy a munka elkezdődött Miskolcon 2019. október 13-a után, addig lehetett „lébecolni”.

Álláshalmozók

Úgy tudjuk: önkormányzati képviselőként, bizottsági tagként, bizottsági elnökként vagy alelnökként, felügyelő bizottsági tagként vagy elnökként, frakcióvezető-helyettesként, tanácsnokként kapnak juttatást a miskolci jobbikosok, akik városi cégekben is munkavállalók.


Bíró László korábbi kijelentései és tette

● „A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúzdások” elmennek a ház előtt.”

● „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”

● „...az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni...”

A Bíró ­László által vezetett Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet kényszertörlése során bérgarancia-biztost jelöltek ki. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap Bérgarancia Alaprészéből előlegezik meg a kényszertörlési eljárás hatálya alá került cég munkavállalói felé a fennálló bértartozást. Bíró egyik volt dolgozója kérelmének is helyt adtak.

Forrás: Magyar Nemzet

(A borítóképen: Bíró László és Jakab Péter)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában