fejlesztések

2020.09.12. 19:00

Épül a Bükki Csillagda és felújították a Rejteki kutatóházat

Répáshuta környékén több turistaház is megújul, a komfort növelésével több vendég érkezik.

Tóth Balázs

Fotó: Vajda János

Átadták a felújított Rejteki Kutatóházat, melyen részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke is, és bemutatták a Bükki Csillagda építkezését szerdán Répáshután.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója fölelevenítette, 2017-ben kapták meg a Csillagos Égbolt Park címet, a közel 1,3 milliárd forintba kerülő csillagda építése pedig idén kezdődött. Mint mondta, a 650 négyzetméteres központba évi 37 ezer látogatót várnak, ki tudják majd elégíteni az oktatási és tudományos igényeket is. A 6,7 méter átmérőjű dómban kapnak helyet a teleszkópok, itt egyszerre 30 embert tudnak majd fogadni. Kialakítanak egy ötvenfős planetáriumot, s lesz egy meteoritmúzeum is. Kiállítás szól majd a Napról, és lesz virtuális valóság is, amellyel sétálni lehet majd a Holdon, vagy repülni a Bükk fölött. A központon kívül négy kilométer hosszú tanösvény is létesül. A kutatóházról elmondta, a Téry Ödön-programban nyertek rá pénzt, a legszükségesebb felújításokat végezték el, bútorokat, eszközöket cseréltek, szabályozhatóvá tették a fűtést.

Révész Máriusz aktív turizmusért felelős kormánybiztos szerint a kormány célja, hogy Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Sajnos a lakosság egészségi mutatói nem jók, pedig heti két és fél óra mozgás négy és fél évvel hosszabbítja meg az egészségben eltöltött éveket. Meg kell adni a lehetőséget a kikapcsolódásra, az aktívan eltöltött szabadidőre. Kiemelte, a csillagdaberuházás gyorsan halad, az ország legmodernebb, legjobban fölszerelt csillagdája létesül Répáshután. Szerinte ez fölveszi a versenyt a mobiltelefonos játékokkal, élményt jelent a gyerekeknek, lesz miről mesélni az osztálytársaknak. A turistaházakról elmondta, a környéken több is megújult, amelyek a BNPI, illetve az erdészetek kezelésében vannak, s újabbakat is vásároltak. A komfort növelésével többen fognak ide látogatni. Megemlítette, a nemzeti parkok 15–30 elektromos rásegítésű kerékpárt is kaptak, ezekkel programokat szerveznek majd.

Alkalmazkodni az igényekhez

Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára szerint alkalmazkodni kell a változó igényekhez, és a nemzeti parkoknak nemcsak a fajok, természeti értékek védelmével, hanem már a bemutatásával is foglalkozniuk kell, aktív pihenést, ökoturisztikai élményt kell kínálniuk az érdeklődőknek. Az országban hétszáz ökoturisztikai létesítmény van, ezek felét a nemzeti parki igazgatóságok működtetik, ezek közül a BNPI 85-öt. Kitért arra, hogy a nemzeti parkok tavaly 1,6 millió látogatót fogadtak, negyedével többet, mint tíz éve, a BNPI látogatóközpontjainak 2010-es 96 ezer regisztrált látogatószáma tavalyra 200 ezerre emelkedett. Elmondta, a Rejteki Kutatóház 76 millió forintból újult meg, évente 8 ezer éjszakát töltenek itt a vendégek. Fontos a gyerekek környezeti nevelése, országosan ilyen programban 200 ezer gyerek vett részt, 15 ezren erdei iskolában voltak.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője örül, hogy a csillagda Répáshután valósul meg, a költségei ugyan emelkedtek, de ez a pénz már elég lesz arra, hogy a legjobb legyen, élményt szerezzen, s szolgálja a tudományt. A várható 37 ezer látogató mást is megnéz majd, fogadni kell majd őket, élni kell a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában