járulék elmaradás

2020.09.30. 07:00

Ellátását kockáztatja, aki nem fizet

A járulék elmaradásának hatodik hónapja után érvénytelenítik a tajszámot és megszűnik az ingyenes ellátás.

Méhes László

20200923 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Tajkártya érvényesség illusztráció.

Fotó: Bujdos Tibor

A társadalombiztosítási járulék ellenőrzése július 1-jétől az adóhatóság feladata. Attól a naptól ketyeg az óra azoknál, akik elfelejtik befizetni a jelenleg havi 7710 forintos egészségügyi hozzájárulást. Az új szabályozás alapján ugyanis fél év múltán, ha elérik a 46 260 forintos tartozási plafont, a hatóság érvényteleníti a társadalombiztosítási számukat (tajszám), ezzel megszűnik számukra a térítésmentes egészségügyi ellátás mindaddig, amíg nem rendezik a tartozásukat.

Értesít a NAV

A fő szabály szerint az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak kell fizetnie, aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. A járulékfizetési kötelezettséget a biztosítottak nyilvántartásáért felelős Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) jelzése alapján a NAV írja elő, amely a kötelezettséget és a beérkező befizetéseket az egyes adózókhoz tartozó adószámlán tartja nyilván, így naprakész adatokkal rendelkeznek a keletkező és fennálló tartozásokról. A járulékhiányról először augusztusban értesítette az érintetteket az adóhatóság. A felszólításokat azért küldték ki, hogy az adósoknak esélyük legyen a már szankciókkal járó hathavi tartozás felhalmozásának elkerülésére. A NAV B.-A.-Z. Megyei Adó- és Vámigazgatósága ugyanis úgy számol, hogy legkorábban a 2021. január 12-ei befizetési kötelezettség elmulasztását követően fordulhat elő az a helyzet, hogy a nemfizetők hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát – a 46 260 forintot –, ami a tajszám érvénytelenítésével járhat. Ennek viszont az a következménye, hogy az érintett nem tudja majd az egészségügyi szolgáltatásokat térítésmentesen igénybe venni. Az egészségügyi szolgáltatók számítógépes rendszerében „piros” jelzés mutatja a biztosítás hiányát, és a lámpa csak akkor vált újra „zöldre”, ha kiegyenlítették a tartozást. A szigorúságot feltételező előírások hátterében felfedezhető annyi szociális vonás, hogy a rendezetlen jogviszonyra utaló „piros” jelzés ellenére sem tagadhatja meg a közfinanszírozott ellátás nyújtását az orvos, és nem téríttetheti meg a szolgáltatás (gyógyszer, segédeszköz) árát a beteggel.

Rendszerbe kerülve

A hozzájárulás-fizetési előírásokkal most először találkozhatnak azok a diákok, akik befejezték a tanulmányaikat, nem tanulnak tovább, és munkát sem találtak. A tanulói, hallgatói jogviszonyuk megszűnését követő 46. naptól ugyanis már társadalombiztosítási kötelezettségük van. Akinek októberben végleg lejár a diákigazolványa, decembertől már fizetnie kell a havonta meghatározott 7710 forintot.

Nem kevesen vannak vagy lesznek, akik Borsod-Abaúj-Zemplénben szembesülnek ezzel a helyzettel. A foglalkoztatási szolgálatnál jelenleg elérhető legfrissebb adatok szerint a 19 évesnél fiatalabb korosztályból 1891, a 20–24 évesek közül 5751-et tartanak nyilván regisztrált álláskeresőként. Átmenetileg felmentést kapnak a fizetési kötelezettség alól, akik álláskeresési támogatásban, foglalkoztatási helyettesítő támogatásban részesülnek, míg a további jogcímekről – ezek közé tartozhat például a szociális helyzet – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja, ad részletes felvilágosítást.

Megszűnő kötelezés

Az egyéni járulékfizetési kötelezettség megszűnéséről a NAV értesítést küld az érintettnek. Például, ha valaki munkaviszonyt létesít és azt a munkáltatója kötelezettsége szerint bejelenti, akkor már foglalkoztatottként jogosult az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. De megszűnik az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetésének kötelezettsége abban az esetben is, ha az egészségbiztosító értesíti a NAV-ot, hogy a kötelezett más jogcímen – például nyugdíjas lett, vagy szociális rászorultságára tekintettel – vált jogosulttá az ellátásokra.

Kérdésünkre, hogy mi történik abban az esetben, ha a munkáltató elfelejti befizetni a járulékot, a megyei adóhatóság azt válaszolta:

a „hathavi szabály” és az ahhoz kapcsolódó büntetés arra vonatkozik, akinek az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Akinek biztosítási jogviszonya van, amelyet a szabályoknak megfelelően a munkáltató bejelentett, helyette a járulékot a munkáltató teljesíti. Ennek elmaradása esetén nem a munkavállaló követ el mulasztást, hanem az őt foglalkoztató, így az ehhez kapcsolódó szankció is

a munkáltatót érinti.


A biztosítás színei

  • „Zöld lámpa” – A taj érvényes, jogviszonya rendezett.
  • „Piros lámpa” – A taj érvényes, jogviszonya rendezetlen (az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott ellátás nyújtását, a szolgáltató köteles a NEAK honlapjáról letöltött értesítő átadásával tájékoztatást adni a betegnek a jogviszony rendezetlenségéről).
  • „KÉK lámpa” – Külföldön biztosított, a taj átmenetileg érvénytelen (az ellátások igénybevételére Magyarországon a külföldi biztosító által kiállított EU-kártyával van lehetőség).
  • „BARNA lámpa” – A taj egyéb okból érvénytelen (az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe).
  • „SÁRGA lámpa” – A taj érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult (a beteg az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján jogosult egészségügyi szolgáltatásra, nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel).
  • (A borítóképen: Piros lámpa jelzi a rendezetlen jogviszonyt)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában