diplomaosztó

2020.09.04. 09:00

Átélték a diplomaosztó örömét

Most tudják megtartani a koronavírus-járvány miatt korábban elmaradt ünnepséget a Miskolci Egyetemen.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Maszkban, a megfelelő védőtávolság betartásával, hozzátartozók részvétele nélkül ünnepeltek csütörtökön azok a végzős hallgatók a Miskolci Egyetemen, akik vállalták, hogy személyesen veszik át diplomájukat.

A családtagok és barátok az esemény YouTube-csatornáján követhették élőben a történéseket.

Szerkesztőségünk tagjai csütörtök délelőtt a Bölcsészettudományi Kar és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet diplomaosztó szenátusi ülésén vettek részt. Csütörtök délután tartották az Állam- és Jogtudományi Kar, illetve az Egészségügyi Kar diplomaátadóját. Az ünnepségsorozat pénteken a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar végzős hallgatóinak oklevélosztójával folytatódik.

Fontos a személyesség

„Különleges időpontban és sajátos körülmények között tudjuk idén megtartani a diplomaosztó ünnepséget – rögzítette prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem kinevezett rektora. – A 2019/2020-as tanév júniusában elmaradt a diplomaosztó a vírushelyzet miatt.

Szerettük volna, ha mindenképpen be tudjuk pótolni, és a hallgatók, akik megérdemelten átveszik a diplomájukat, ne csak postán kapják kézhez, vagy egyenként az egyetemre jöjjenek be érte. Sajnos a járványhelyzet most is közbeszólt, ezért csekélyebb létszámban tudtuk csak egyetemünk egyik legfontosabb eseményét megszervezni. Azt gondolom, hogy a diplomaosztó méltóságát és örömét azonban nem szabad a hallgatóktól elvenni.”

Mindig örömmel jött

A helyszínen néhány megilletődött végzős diákkal is beszélgettünk.

– Nagy boldogság számomra, nagyon megható és méltóságteljes, hogy végre átvehetem a diplomámat, amelyet egészségügyi tanár mesterképzésen szereztem – osztotta meg érzéseit Takács Melinda. – Örülök, hogy itt lehetek, és újra láthatjuk egymást az évfolyamtársakkal. A karanténidőszak alatt volt a védésünk és a portfólió leadása, illetve egyéb vizsgadolgozatok, úgyhogy ez nem volt egyszerű, de megoldottuk. Ez olyan diploma, amivel sok helyen el tudok helyezkedni, akár mint tanár, illetve a mostani egészségügyi szakgimnáziumban és a klinikumban végzett munkámnak az egyik részét képezi. Pécsről, levelező tagozaton végeztem el a képzést, ami kihívást jelentett, de nagy örömmel jöttem mindig. Kedves rokonaim élnek Miskolcon. Nagyon sokat tanultam itt, és előnyös volt, hogy itt beszámították a korábbi mesterdiplomámat, és egy év alatt megkaptam az oklevelemet.

Sokévi munka eredménye

Zenészként különösen furcsa lehetett az online óra.

– Egy kicsit féltem, hogy a koronavírus miatt nekem nem lesz diplomaátadóm. Ez egy nagyon meghitt pillanat, még így kisebb létszámban és szülők nélkül is, amikor sok év munkáját ünnepeljük – számolt be Dobsi Sára, aki klarinét-előadóművész szakon végzett. – Nyékládházáról származom, de már régebb óta Miskolcon tanulok, a zeneművészeti szakgimnáziumba is ide jártam. Boldoggá tesz, hogy egy online tanév után végre a kezemben tarthatom majd a diplomámat. Mindezzel együtt nagyon hálás vagyok a tanáraimnak, akik végig tartották a frontot. A kamarazenélést nagyon nehéz volt megvalósítani, de így is fontos tapasztalat volt. Idén visszafelvételiztem a Miskolci Egyetemre, zenetanári mesterszakra. Később külföldön is szívesen kipróbálnám a zenei életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában