pályázatok

2020.09.17. 13:30

A faluprogram új eleme a közösségek támogatása

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület közreműködésével „CIVIL INFO – NEA 2021” címmel tájékoztató rendezvényt tartottak szerdán Miskolcon.

Nagy-Hankó Krisztina

Szabó Gergely a Megyei Közgyûlés alelnöke

Fotó: Bujdos Tibor

Az érdeklődőknek a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai mutatták be a következő időszak pályázati lehetőségeit. A civil szervezetek képviselőt elsőként Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Elmondta, hogy közös akarattal és önzetlen emberek munkájával nagy dolgokat lehet véghez vinni, amit segíteni kell.

Megyénk a középmezőnyben

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatait, néhány hét múlva, október 12-én írják ki a jövő évre vonatkozóan. 2021-ben több mint 9 milliárd forint lesz a keretösszeg, amelyből támogathatják a szervezetek célkitűzéseit – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye az országos adatokat figyelembe véve a középmezőnyben foglal helyet a pályázati pénzek lehívásában – tudatta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a civil világ nem hagyja magát korlátok közé szorítani, az lesz sikeres, ami mögött társadalmi igény van. Jellemző módon a kultúra, oktatás, sport, hobbi, egészségügy, szociális ügyek a legnépszerűbb tevékenységek, melyek a közösséget megmozgatják. Ez az alap inkább a kisebb civil szervezeteknek szól, melyeknek bevétele 75 millió forint alatt van. A folyamatosan bővülő civil szférában egyre nagyobb szükség van a támogatásokra, de egyre több forrás is van rá – jegyezte meg.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya főosztályvezetője a NEA idei pályázatainak, valamint a Magyar falu program Falusi Civil Alap pályázat tapasztalatairól tájékoztatta a jelenlévőket. A 2019. évi változások után az érezhető tartalmi, támogatásbeli előrelépés volt a cél – fejtette ki a főosztályvezető. Korábban már bevezették az egyszerűsített, valamint az összevont támogatást az ezelőtti szakmai és működési támogatás helyett.

Az egyszerűsített támogatásról elmondta: a helyi vagy területi hatókörű civil szervezetek segítése, amelyet a civil szervezet alapcél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó költségeinek fedezésére fordíthat. Jogosultsági alapon, beérkezési sorrendben a támogatási keret kimerüléséig biztosítják. A támogatás feltételei, hogy helyi vagy területi hatókörű civil szervezet legyen a pályázó, a bevétele egyik évben sem érheti el az ötmillió forintot, és nem nyújtottak be az adott költségvetési évben összevont támogatásra igényt. A főosztályvezető szólt még arról, hogy idén a Magyar falu program új programeleme lett civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása: a Falusi Civil Alap. A rendelkezésre álló forrás összege 5 milliárd forint volt. A pályázatok benyújtásának időszak nemrégiben zárult le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában