Beruházás

2024.05.17. 17:35

Modern apartmanház várja a Tarcalra érkezőket (fotók)

. Megélénkült a tarcali turizmus, ehhez hozzájárul a korábbi épület felújítása is.

Édes Richárd

A Prefektus Vendégház átadása Tarcalon. A képen: dr. Koncz Zsófia, Butta László és Réthy Pál

Fotó: Vajda János

Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője, Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára és Butta László, Tarcal polgármestere adták át a Prefektus Apartmanházat Tarcalon.

A prefektus épülete régen börtön volt

Tarcal polgármestere részletesen bemutatta a panzió épületének korábbi történetét:

„A régi prefektusházaz 1770-as években Johann Jung kamarai építőmester tervei alapján épült. A 18. század végén és a 19. század elején itt működött az uradalom prefektusa. A prefektusi jogkörrel együttjáró módon egykor börtön állt az udvaron. A koronauradalom később átengedte az épület hasznosítását a református egyháznak, ők iskolát, tanítói lakást alakítottak itt ki, a börtönt lebontották”. A prefektusházban később igazgatók és tanítók laktak. 

A polgármester szerint nagy szükség volt a felújításra: „Az épület szerkezetileg közepes állapotban volt. Az alsó épületrészen számos ujjnyi nagyságú repedés volt a falon, így új funkciójához, a panzió kialakításához korszerűsítésre volt szükség. A tarcali önkormányzat saját erejéből nem lett volna képes megvalósítani a beruházást. Az apartmanház kialakításához összefogás kellett a Belügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről." 

„A Jóisten jókedvében teremtette”

„Azt szoktuk mondani, hogy a Jóisten Tokaj-Hegyalját jókedvében teremtette. Ezt az apartmanházat a Jóisten nagyon jó kedvében teremtette. Mert a 8 szobából, 27 férőhelyből álló apartmanház valóban egy csoda, és azt kívánom, hogy nagyon sokan látogassanak el majd ide” – beszélt az épület különleges értékeiről dr. Koncz Zsófia. A miniszterhelyettes megemlítette a térségben történő fejlesztések egyik nagy célját: „Az a hosszú távú terv, hogy Tokaj-Hegyalja legyen Magyarország harmadik leglátogatottabb turisztikai térsége a budapesti és balatoni turisztikai célpontok után.” 

Dr. Koncz Zsófia kiemelte, hogy a nehéz Covid-időszak után ismét felívelési szakaszát éli a magyar turizmus:

„Januártól márciusig 2,9 millió vendég volt a hazai szálláshelyeken. 18 százalékkal többen, mint 2023 első negyedévében. A vendégek több mint fele belföldi utazó volt, így több mint másfél millió magyar indult pihenni az első negyedévben - 14 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A vidéki szálláshelyeken 1,2 millió vendég foglalt szállást, az egy évvel korábban mértnél 15 százalékkal többen. A vidéki szállások nagy részét hazai turisták foglalták le. A vendégéjszakák 70 százaléka származott tőlük, a vidéki vendégéjszakák száma 13 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A külföldi vendégek száma az előző évhez képest közel huszonöt százalékkal bővült. A szálláshelyek forgalmának közel felét ők biztosították. Az első negyedévben 1,4 millió külföldi 3,7 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon. Országszerte 60 százalékban szállodákat vettek igénybe az utazók, a magán- és egyéb szálláshelyeken pedig 27 százalékuk választotta”.

Így az új tarcali panzióhoz hasonló szálláshelyekre egyre nagyobb lesz az igény a térségben, és a közeli Andrássy Kúria is bővült. Ezért történik annyi fejlesztés a térségben, mint a Tarcal-Tokaj kerékpárút vagy a Dűlő út megújítása, amely szintén a Tokaj-Hegyalja fejlesztési program keretében történt. Ugyancsak a közelmúltban tették le a pezsgőüzem alapkövét.

Dr. Koncz Zsófia szerint az új apartmanház segít abban, hogy a település jobban bekapcsolódjon a magyar turizmus vérkeringésébe: „Tarcal híres történelmi múlttal bír, és csodás emberek élnek a településen. Rengeteg lehetőség rejlik Tarcalban. Bízom abban, hogy ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy minél több embernek tudjuk megmutatni a települést.”  A panzió már egy hónap múlva megnyitja kapuit a vendégek előtt. 

Szembetűnő az élénk fejlődés

Réthy Pál szerint a vízi-, a kerékpáros és a bakancsos turizmus Mekkája lehet Tarcal, ehhez pedig szép szálláshelyek kellenek. Nemcsak hotelek, hanem helyi sajátosságokkal bíró szálláshelyek is, mint a Prefektus Apartmanház. 260 millió forintos támogatással keretén belül 27 férőhelyes szálláshelyet alakítottak ki 620 négyzetméteren. A helyettes államtitkár szerint a kivitelezők szemet gyönyörködtető munkát végeztek az apartman esetében. 

Réthy Pál az 1990-es években elég sokat járt Tarcalon, és szerinte azóta látványosan sokat fejlődött Tarcal: „Tokaj-Hegyaljáról mindenkinek a bor jut az eszébe, és a szemet gyönyörködtető természet. Tarcal környéken eléggé erőteljes a zarándokturizmus, és én azt gondolom, hogy ebben is nagyon komoly lehetőségek vannak. Kerékpárút épül, és ehhez sok fejlesztési forrás szükséges még, ami nagyon komoly vendégforgalmat generálhat”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában