gólyák

2020.08.18. 09:00

Repülnének, több a baleset

Játszófészkek és bajba jutott fiatal gólyák miatt egyre többször értesítik a nemzeti parkot.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Szinte naponta értesítik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait bajba került gólyák miatt, mondta a geleji – köztük egy idősebb fehér gólya – madár­elengedés alkalmával Balázsi Péter, a BNPI természetvédelmi őre.

– A tavalyi évhez hasonlóan az idei esztendő is aszállyal indul, ám most nem májusban, hanem június közepén érkezett az eső. Mindennek köszönhetően a vízi, vízparti és gázlómadarak rossz költési szezonon vannak túl. Ugyanakkor például a vörös vércsék kimagasló évnek örülhetnek, rengeteg a pocok, a gyík. A szalakótáknak is jó évük volt, s mindazoknak, amelyek nem kedvelik a vizet, jól jött a szárazabb időszak. Amelyek a nedves körülményekhez kötődnek, azoknak siralmas a szezonjuk – magyarázta Balázsi Péter.

Többen vannak

Megjegyezte, a fehér gólyák jóval többen vannak, mint egy évvel ezelőtt, de tavaly magasabb volt a fiókaszám a fészkekben. Míg tavaly átlagosan négy fiókát neveltek a párok, addig most 2-3 közötti kisgólyát költöttek ki és táplálnak. Kompenzálja egymást a két év.

– A Borsodi-mezőség környékén Mezőcsáton, Gelejen, Mezőnagymihályon és Mezőkeresztesen nagyobb gólyaállomány található, s mindennap érkezik hozzánk telefonhívás, amelyben arról értesítenek bennünket a lakosok, hogy a frissen kirepült gólya összetörte magát, nem tud repülni. Nemrégiben olyan bejelentés érkezett, hogy egy fiatal gólya nem tudja elhagyni a fészket. Ipari alpinista segítségével fölmásztunk hozzá, és kiderült, hogy mindkét lába nyomorék. A madár előbb

a mentőállomásunkra, majd a Hortobágyi Madárkórházba került, ahol megműtötték. Kis szerencsével teljes életet élhet majd, s ami a fő, vadon, azaz elengedhető lesz – említett eseteket Balázsi Péter.

Hozzátette, júliusban és augusztusban hatványozódik a beérkező hívásmennyiség. Ezek egy része túlféltésből fakad, például rendszeresen értesítik őket, hogy az öreg gólya nem jár vissza, nem eteti a fiatalokat. Ilyenkor több esetben kiderül, hogy a szülő madár vagy ott van, vagy a környéken, és arra venné rá a fiatalokat, hogy hagyják el a fészket, mert elég fejlettek már hozzá. Van, amikor be kell avatkozniuk a nemzeti park munkatársainak, s van, amikor ez sikeres, de az is előfordul, hogy nem. Mostanában sok helyen megfigyelhető, hogy a gólyák újabb fészkek építésébe kezdtek, ezért a lakosok szeretnék, hogy a madarak biztonsága érdekében fészektartó állványokat szereljenek föl.

– Rengeteg „játszófészek” épül, ezt nem teljesen tudjuk, hogy miért csinálják. Sok esetben a működő fészek előtt egy másikat építenek a szülők fiókanevelés közben. Előfordul az is, hogy az előző költésből származó fiatal próbál fészket rakni. Ezeket figyelemmel követjük, s ha ténylegesen lesz is fészek, az ÉMÁSZ-szal tartót helyezünk ki, hogy minél kevésbé legyenek veszélyben az áramütés lehetősége miatt – magyarázta Balázsi Péter.

(A borítóképen: A napokban a legtöbb gólya szárnyra kel Afrika és a mediterrán térség felé)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában