miskolci jelkép

2020.08.13. 20:00

Patinás volt, mára rom

A miskolci főutcai Avas szállóban jártunk. Több mint húsz éve áll üresen.

Hajdu Mariann

Fotó: Vajda János

A képen úgy néz ki a főbejárat, mintha rajzolták volna. Pedig csak ideiglenes borítást kapott februárban a főutcai Avas szálló, régi külsejét, pompáját próbálták felidézni vele a grafikusok-tervezők, hogy ne szégyenkezzünk vele az akkori kocsonyafesztivál látogatói előtt. Mert sajnos az Avas szálló több mint két évtizede a miskolci főutca szégyenfoltja.

A hajdani Korona szálló épületét 1870-ben újították fel, és sokáig volt a város büszkesége. 1953-tól hívták Avas szállodának. 1998-ban – 22 éve – vette meg a Multicasa-Consulting Kft., akkor már egy jó ideje üresen állt. Nekik sem sikerült felújítani. 2015-ben (a viszontagságokról regényt lehetne írni) Miskolc visszavásárolta az épületet, és szinte attól kezdve keres rá befektetőt. Egy jó ideje már el is adná a hajdanvolt pompás szállodát – nem sok sikerrel.

Nagy feladat lenne

Értékesítését, felújítását bonyolítja az is, hogy a volt szálló épülete örökségvédelem alatt áll, azaz a potenciális befektető jó nagy feladatot vállalna magára. A vonatkozó törvény ugyanis számtalan megkötést tartalmaz a hasznosításra.

Legutóbb a szálló kapcsán Szunyogh László, Miskolc főépítésze nyilatkozott az Észak-Magyarországnak. Elmondta, szeretnék elérni, hogy ne a teljes épület legyen védett, hanem csak a négy legértékesebb része. Eszerint az utcai főhomlokzat, a díszterem vagy bálterem, ami később a Kossuth mozi lett, a hozzá vezető díszes lépcső és a Fehér terem kerülne be abba az értéktárba, amely – az örökségvédelem új szabályozása szerint – minden műemlékről készül. Érdeklődő ugyanis lenne

az épületre, de a többség szállodaként nem lát benne fantáziát.

Mint képösszeállításunkból is látszik, az épület nagyon rossz állapotban van. A főhomlokzatot most eltakarja ugyanis a grafika, de ha hátulról szemléljük, akkor látjuk, ablakai sok helyen már nincsenek meg, néhol kezdi visszavenni a természet. Belül még érződik a pompás terek hangulata, lenyűgöznek és egyben szomorúsággal töltenek el a Fehér terem szépségének romjai, a mozi díszítése, páholyai, az emeletre felvezető lépcső régi emlékeket idéz.

Jó lenne hinni benne, hogy egyszer visszatérhet az épületbe az élet. Mindegy is, hogy szállodaként (a szakemberek szerint erre kicsi az esély, mert a megváltozott igények miatt olcsóbb lenne egy újat építeni) vagy esetleg irodaházként, de újraszületne.

(A borítóképen: Az Avas szálló hajdani szépsége – szomorú a látvány – még most is visszaköszön a romos épületről készült képeken)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában