házasságkötés

2020.08.23. 19:00

Jászsági minta az újvárosi esküvőn

Diána és László az esküvőjükre becsempészték a magyar hagyományokat is.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

Pápai-Vavrek Diána és Vavrek László augusztus 15-én mondták ki a boldogító igent és kötötték össze életüket Tiszaújvárosban.

A kocsi rendszáma

Ebben még semmi különleges nem lenne, hiszen a nyári esküvőknek se szeri, se száma, de Diána és László úgy gondolták, nem a klasszikus megjelenést választják, hanem azt, ami összeköti a magyar hagyományokat a modern világgal.

Az Észak-Magyarországnak Diána mesélte el, hogy a babos-habos menyasszonyi ruha helyett az egyik magyar cég ruháját öltötte magára a nagy napon. Egyszerű, fehér, egyenes vonalú, kék, jászsági hímzéssel. A cég ruháit az esküvő előtt is szerette, hiszen modern formában jelenítik meg dédanyáink népművészetét.

László is ragaszkodott a hagyományokhoz, ő úgynevezett Bocskai-öltönyben jelent meg az esküvőn. És hogy még érdekesebb legyen az összhatás, mindketten az egyik magyar cipőgyár modern, de sportos cipőjét viselték az ünnepi öltözékhez.

Diána hosszú haját segítői lazán fonták össze, abba hajdrótot illesztettek levelekkel, virágokkal. László hosszú haját pedig lefonták, ami kicsit visszaidézte a honfoglaló magyarok hajviseletét, mondta Diána.

Megtudtuk tőle azt is, hogy már régóta ismerik egymást Lászlóval, a középiskoláig nyúlik vissza a szerelem, 2013 óta pedig együtt élnek. László Tiszaújvárosban dolgozik egy multicégnél, Diána pedig egy kis állásnélküliség után kezdi a munkát szeptemberben könyvelőként. Egyébként a férjezett nevének is külön története van.

– Mindig azt mondtam, ha egyszer férjhez megyek, a nevem marad úgy, ahogy van. Laci azonban szerette volna, ha majd a felesége felveszi a nevét. Két évvel ezelőtt vettünk egy autót, és annak a rendszáma a véletlennek köszönhetően PVD lett, azaz Pápai-Vavrek Diána. Azt gondoltam, ez valószínűleg valamiféle sugallat lehet a sorstól. Így aztán így vettem fel a nevem; bár fordítva szokás, úgy, hogy a férj neve van elöl – meséli az ifjú feleség.

Hozzáfűzte: férje Spartan-­akadályfutó, és a mezén is láthatóak a magyar hagyományos motívumok. Így szeretnék külföldön is megmutatni, mennyire gazdag

a magyar múlt, a magyar népművészet.

(A borítóképen: Pápai-Vavrek Diána és Vavrek László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában