gólyatábor

2020.08.26. 14:00

Ellepték az egyetemet a gólyák

Szórakozva ismerkednek a hagyományokkal, illetve az egyetemmel az új diákok.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

A Miskolci Egyetem egyik kollégiuma előtti gyepen hatalmas kondérban főtt az ebéd a frissen felvett hallgatók számára rendezett gólyatábor második napján. Első pillantásra a rendezvény semmiben sem különbözött a korábbi évekétől, de amikor közelebb mentünk, érzékelhető volt, hogy a megszokottnál sokkal kevesebb fiatal van és a közöttük lévő távolság is jóval nagyobb. A hangulat viszont, az óvintézkedések betartásának ellenére is, remek volt.

Idén, rendhagyó módon, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Bölcsészettudományi Kar vállalta a tábor megrendezését. A Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnökétől, Maksa Balázstól megtudtuk: már két-három hónappal ezelőtt elkezdték a szervezést, mert bíztak abban, hogy megtarthatják a gólyatábort. Hozzátette: sokszor egyeztettek a Miskolci Egyetem vezetőjével, prof. dr. Horváth Zitával. Kiemelte, hogy a kötelező óvintézkedéseket folyamatosan betartják és betartatják a Miskolci Egyetem újdonsült hallgatóival, valamint felhívják a figyelmet a gólyatábor érvényben lévő házirendjére.

Maksa Balázs azt is elmondta, hogy a főszervezői megbeszélést szervezői eligazítás követte, így külön odafigyelnek arra, hogy tizenöt főnél nagyobb csoportokba ne gyűljenek össze a diákok és ügyeljenek a másfél méteres távolság betartására. Érkezéskor mindenkinél, a szervezőket is beleértve, testhőmérséklet-mérést végeztek, és idén a diákcsomagok kézfertőtlenítőt és szájmaszkot is tartalmaznak. Utóbbiakat a szervezők is szájmaszkot és gumikesztyűt viselve állították össze.

Belépő fertőtlenítés

A kollégiumokba belépéskor kötelező a kézfertőtlenítő használata, a kollégiumon belül pedig a szájmaszk viselése, erre plakátok is figyelmeztetnek mindenkit. A létszámkorlátokat pedig úgy tartják be, hogy a különböző karok diákjai teljesen el vannak szeparálva egymástól az Egyetemváros területén belül. Azt is megtudtuk, hogy a járványveszély ellenére, arányaiban ugyanannyi diák jelentkezett a három karról a gólyatáborba, mint az elmúlt években.

– A programokat szerencsére nem kellett nagymértékben megváltoztatni, de azokat töröltük, amelyek érintkezéssel járnak, mint például egy beltéri kvízbajnokság – mondta a HÖK elnöke. – Szerencsére jó időnk van, ezért kint lehetünk a szabadban. Az első napon már érkezéskor kisebb csapatokra osztottuk a gólyákat, akik az egyetem területén lévő állomáspontokat keresték fel. Ezeken a helyeken nótákat, egyetemi hagyományokhoz kötődő köszönéseket tanítottunk nekik, és ellátogattak a különböző tanulmányi csoportjainkhoz is, ahol játékkal egybekötött ismertetőket tartottunk.

Tarolt a lézerharc

Szabó Martin gazdaságinformatikus szakon kezdi meg a tanulmányait szeptemberben.

– Sok jót hallottam a felsőéves ismerőseimtől a gólyatáborról, ezért már nagyon vártam – mesélte. – Nagyon jó a hangulat, és a programok eddig minden várakozásomat felülmúlták, a lézerharc tetszett a legjobban. Nagyon sok emberrel megismerkedtem már, közöttük az új szaktársaimmal is, de régi ismerősökkel is találkoztam. Szeretem a sportot, kézilabdázom, amit szeretnék folytatni, ha jól megy az egyetem. Balázs Tamás Kazincbarcikáról érkezett, gazdaságinformatikus lesz, és a kollégiumba is felvették.

– Nagyon jól érzem magam, elég sok ismerősömmel együtt kezdem majd az évet, de sok új ismerősre is tettem szert az elmúlt két napban, és a felsőbb évesek is nagyon segítőkészek – mondta.

– A sportprogramokat szeretem a legjobban, mint a sorversenyek és a lézerharc.

Hagyományok

A gólyatábor csütörtökön ér véget, ezért a résztvevőkre még olyan szórakoztató programok várnak, mint a sportnap, csapatépítő játékok és esti szórakozások, a felsőbb évesek segítségével pedig tovább ismerkednek a selmeci hagyományokkal és az Egyetemvárossal.

(A borítóképen: Ismerkedéssel, de elkezdték az egyetemet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában