áldozatsegítés

2020.08.02. 18:00

Együtt az áldozatokért

Az Igazságügyi Minisztérium és a megyei kormányhivatal írt alá együttműködési megállapodást.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

Az áldozati jogok szélesebb körű érvényesülése mellett és az áldozatsegítés hatékonyabb működése érdekében áldozatsegítő központok létrejöttét elkötelezetten támogatja a magyar kormány. Ezek közül az elsőt Miskolcon nyitották meg 2018-ban. Csütörtökön pedig együttműködési megállapodást írt alá az Igazságügyi Minisztérium részéről dr. Hajas Barnabás igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal részéről Demeter Ervin kormánymegbízott.

Az államtitkár hangsúlyozta: a gyakorlatban már kialakult együttműködés került írott formába, a megállapodás nem a kezdete a közös munkának. Hozzátette: 2020 az áldozatsegítés éve, ennek keretében pedig a 2018-as miskolci központ nyitása után idén Pécsen is központot nyitottak.

– Komoly erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a bűncselekmények, szabálysértések áldozatai megfelelő segítséget kapjanak. Ez személyre szabott szolgáltatást takar a lelki segítségnyújtástól akár a bizonyos, jogszabályban foglalt anyagi támogatásokig bezárólag. A téma kiemelt fontosságát jelzi, hogy az áldozatsegítés rendszerét megújítjuk, az a cél, hogy ne az áldozatoknak kelljen a segítség után menni, hanem közvetlenül érjék el őket a segítők – mondta dr. Hajas Barnabás.

Mint elhangzott, a központ munkatársai eddig is igyekeztek felkeresni az áldozatokat, hogy senki ne maradjon egyedül. A miskolci központ vezetője, Doszpoly Orsolya által megfogalmazott szlogen, a „Van segítség!” alapján elkészült egy honlap is.

– Az élet teremtette meg az együttműködést, amelyet most szövegbe foglaltunk és aláírunk. A minisztérium két éve kezdte meg a rendszer kiépítését, elsőként Miskolcon megnyitva az áldozatsegítő központot, amely nagyon jól működik, és amellyel remélem, más megyéknek is példát tudunk mutatni – mondta Demeter Ervin. Hozzátette: bár nagyot fejlődött megyénk, de nagy szükség van az áldozatsegítő munkára, amelyben minden szereplőnek együtt kell működnie.

Az aláírt megállapodás értelmében a kormányhivatal az ügyfélfogadását hétfői napokon biztosítja délután 2 és 4 óra között az áldozatsegítő központban. Szakmai konferenciákon, esetmegbeszéléseken is részt vesznek. A minisztérium elsősorban tájékoztatásokkal, rendezvényekkel, műhelymegbeszélésekkel vesz részt a munkában.

(A borítóképen: Dr. Hajas Barnabás és Demeter Ervin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában