Orgonák Éjszakája

2020.08.02. 08:30

Egy nap az orgona jegyében

Izgalmas „villámhangversenyek” a piacon, a strandon, a buszpályaudvaron és más köztereken.

Méhes László

Fotó: Bujdos Tibor

Az orgona, ez a különleges hangszer játssza a főszerepet a Filharmónia Magyarország augusztusi rendezvényein. A hangversenysorozat napjai közül külön is figyelemre méltó az augusztus 8-ra eső szombat, az Orgonák éjszakája, amikor a „hangszerek királynője” kilép a templomok és hangversenytermek homályából és „villámhangversenyeken” mutatkozik be a közönség előtt. A különleges programnak köszönhetően így azok is betekintést nyerhetnek ennek a páratlan hangszernek a világába, akik keveset tudnak egyedi hangzásáról és az orgonaművek előadásmódjának titkairól.

Az ország számos településén és turisztikai központjában megszervezett egynapos orgonatúra Miskolcon bejárja az egész várost, több helyszínen is nyomon követhető lesz: a Búza téri piacon, az autóbusz-pályaudvaron, a Selyemréti Strandon, a diósgyőri Tündérkertben, majd esti zárásaként – a program miskolci közreműködőinek flashmob-hangversenyével – a Szinva teraszon.

- A végleges zenei program legyen meglepetés. Abban biztos lehet a hallgatóság, hogy a legismertebb és legnépszerűbb Bach-művek felhangzanak majd ezen a napon a kétmanuálos, hordozható Johannus-orgonán, amelyet szólistaként Sztahura Ágnes, Balázs Márk és Herczeg Zoltán szólaltat meg – tudtuk meg a Filharmónia Magyarország miskolci irodájának vezetőjétől, Gyetvai Dánieltől. – Miután Miskolc tradicionális orgonahangversenyei révén természetes résztvevője az országos eseménynek, itt is hallható lesz az Orgonák éjszakája „közös hangja”, Beischer-Matyó Tamás Invocation című műve, amely szombaton este 20 óra 20 perckor az ország valamennyi programhelyszínén elhangzik.

A kortárs zeneszerző darabja – és ezt már a Filharmónia közleménye írja – az orgonaprogram résztvevőinek az összetartozását szimbolizálja: a 2020. év kihívásai által létrejött összetartozást és hitet. Ehhez kapcsolódva közölték: a fiatalabb korosztályt is szeretnék megszólítani, ezért az eseményez kapcsolódva Az én orgonám címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdettek általános és középiskolások részére (részletek a filharmonia.hu honlapon).

- Az Orgonák éjszakáját idén az OrgonaPont-sorozathoz kapcsolódik – mondta el Gyetvai Dániel, aki hozzátette: ezekkel a hangversenyekkel térnek vissza a zárt térben rendezett eseményekhez, augusztus 3-tól ugyanis megnyílik már a hangversenyközönség számára is a miskolci belvárosi evangélikus és az avasi templom.


 

Orgona villámhangversenyek – Miskolc, 2020. augusztus 8., szombat

8.00 – Búza téri piac

9.00 – Autóbusz-pályaudvar (Búza tér)

10.00 – Selyemréti strand

11:30 – Tündérkert (Diósgyőr)

20.20 – Szinva terasz (belváros)

(A borítóképen: Az avasi templom orgonája is megszólal a hangversenyközönség számára augusztusban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában