ipari technika

2020.08.13. 14:30

A hálózatoké az igazi jövő

Akár 25 százalékkal is növelhető a termelékenység az Ipar 4.0-s megoldásokkal.

Szaniszló Bálint

Forrás: MW

Fotó: Némethi Botond

A koronavírus-járvány egyértelműen ráirányította a figyelmet a hálózatba kapcsolt gyártás és logisztika előnyeire. A dolgok internete (IoT) segítségével a gyártók lényegesen rugalmasabban reagálhatnak a termeléskiesésekre, mivel valós időben követhetik nyomon az egyes gépek pillanatnyi kihasználtságát és állapotát, átláthatóbbá válik a teljes ellátási lánc.

Digitális műszakváltás

„A hálózatba kapcsoltság különösen a jelenlegi válsághoz hasonló időszakokban minimalizálhatja a vállalatok sérülékenységét, illetve segítheti őket a kiegyensúlyozott működésben” – hangsúlyozta Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technika területéért felelős tagja. Például, ahol a fertőzésveszély miatt kihívást jelent a fizikai közelség, digitálisan is elvégezhető a műszakváltás.

A digitalizáció a műszaki szakemberek helyszíni közreműködése nélkül is lehetővé teszi a rendszerek és a gépek távoli felügyeletét. Az intelligens szoftver pedig bárhonnan nyomon tudja követni az árukat és a szállításokat, emellett a készletfeltöltésről is gondoskodik. Mindez az Ipar 4.0-s megoldások révén vált lehetővé. A hálózatba kapcsolt megoldások egyszerűbbé, hatékonyabbá, valamint rugalmasabbá teszik a gyártást és a logisztikát.

A Bosch innovatív szerepet tölt be az IoT területen is: a vállalat még 2012-ben kezdte meg a gyártás és a logisztika hálózati kapcsolatainak kiépítését. 2019-ben már több mint 750 millió eurós forgalmat bonyolított le a gyártás és logisztika számára kifejlesztett hálózatba kapcsolt megoldásokkal – ami 25 százalékos növekedést jelent.

A jövő gyárában már csupán a padló, a falak és a mennyezet lesz rögzített és statikus, míg a gyártás folyamatosan és a felmerülő igények szerint alakítható. Olyan vízióról van szó, amely különböző termékek és termékváltozatok ezreit állíthatja elő, akár egydarabos sorozatokat is lehet gyártani költséges átállási munkálatok nélkül. Az Ipar 4.0 segítségével akár 25 százalékkal is növelhető a termelékenység az egyes termelési helyszíneken.

„A hálózatba kapcsolás minden cég számára nélkülözhetetlen, ha versenyképes kíván maradni. Az Ipar 4.0 megoldások óriási lehetőségeket kínálnak – emelte ki Rolf Najork. – Nem csupán növeljük a gyárak termelékenységét, hanem azt is lehetővé tesszük a vállalatok számára, hogy gyorsan és a legjobb módon reagáljanak a változásokra.”

(A borítóképen: Az Ipar 4.0 vívmányai segíthetik a fejlődést)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában